|||

Grundstofdag 2020 - jeg fylder indium

Så har jeg søreme fødselsdag igen - også kendt som tidspunktet, hvor jeg forgæves forsøger at lokke danskerne med på at fejre grundstofdag.

Jeg har i en del år efterhånden slået på tromme for at vi fejrer fødselsdag ved at hylde det grundstof, som svarer til det antal år vi fylder - men det er som om ideen ikke rigtig sætter sig fast.

Det skal dog ikke forhindre mig i stædigt at fortsætte. Om ikke andet kan jeg fejre grundstofdag med mig selv.

Og i år bliver jeg altså 49 - eller rettere: jeg fylder indium.

Indium

Indium er - må jeg indrømme - ikke lige et element, jeg havde den helt store paratviden om. Så her kommer lidt info fra Wikipedia:

Indium er et grundstof med atomnummer 49 og kemiske symbol In i det periodiske system. Dette sjældne, bløde metal har en høj duktilitet (strækbar) og indgår let i kemiske forbindelser. Kemisk kan det ligne aluminium eller gallium, men er i højere grad i familie med zink. Zinkmalm er den primære kilde til indium. Indium benyttes primært til at lave transparente elektroder af indium-tin-oxid i LCD skærme. Det benyttes også som en tynd film til at danne glatte overflader. F.eks. blev det benyttet til at overfladebehandle kuglelejer i avancerede fly under anden verdenskrig. Desuden bruges det til at sænke smeltepunktet i metallegeringer samt som komponent i blyfri loddetin. Indium blev opdaget i 1863 af tyskerne Hieronymus Theodor Richter og Ferdinand Reich.

Og for de ekstra nørdede:

Atomvægt: 114,814 u Smeltepunkt: 156,6 °C Kogepunkt: 2080 °C Antal elektroner: 49 Antal elektroner i yderste skal: 3 Ion: In+++

Vi ses næste år, når jeg runder tin…

Up next Beatles-portrætter i LEGO Jeg nævner bare, at jeg har fødselsdag lige om lidt… Hint, hint Fra vandretur
Latest posts Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist