Grundstofdag 2020 - jeg fylder indium
Så har jeg søreme fødselsdag igen - også kendt som tidspunktet, hvor jeg forgæves forsøger at lokke danskerne med på at fejre grundstofdag.
Jeg har i en del år efterhånden slået på tromme for at vi fejrer fødselsdag ved at hylde det grundstof, som svarer til det antal år vi fylder - men det er som om ideen ikke rigtig sætter sig fast.
Det skal dog ikke forhindre mig i stædigt at fortsætte. Om ikke andet kan jeg fejre grundstofdag med mig selv.
Og i år bliver jeg altså 49 - eller rettere: jeg fylder indium.
Indium
Indium er - må jeg indrømme - ikke lige et element, jeg havde den helt store paratviden om. Så her kommer lidt info fra Wikipedia:
Indium er et grundstof med atomnummer 49 og kemiske symbol In i det periodiske system. Dette sjældne, bløde metal har en høj duktilitet (strækbar) og indgår let i kemiske forbindelser. Kemisk kan det ligne aluminium eller gallium, men er i højere grad i familie med zink. Zinkmalm er den primære kilde til indium. Indium benyttes primært til at lave transparente elektroder af indium-tin-oxid i LCD skærme. Det benyttes også som en tynd film til at danne glatte overflader. F.eks. blev det benyttet til at overfladebehandle kuglelejer i avancerede fly under anden verdenskrig. Desuden bruges det til at sænke smeltepunktet i metallegeringer samt som komponent i blyfri loddetin. Indium blev opdaget i 1863 af tyskerne Hieronymus Theodor Richter og Ferdinand Reich.
Og for de ekstra nørdede:
Atomvægt: 114,814 u Smeltepunkt: 156,6 °C Kogepunkt: 2080 °C Antal elektroner: 49 Antal elektroner i yderste skal: 3 Ion: In+++
Vi ses næste år, når jeg runder tin…