|||

Vejrapp del 2 – frem og tilbage

Efter nogle dages dataindsamling og observationer har jeg valgt en vejrapp og en vejrtjeneste.

TL;DR – jeg er vendt tilbage til CARROT, men kommer til at supplere med Windy og DMI fremover. Nåja, og så er alle vejrudsigter upræcise hvis vi forsøger at kigge ret meget længere end et par timer ud i fremtiden…

Forleden skrev jeg om min lidt pludselige jagt på en ny vejrapp – en jagt der hurtigt udviklede sig til et sommerprojekt, hvor jeg har undersøgt hvilken vejrtjeneste der laver de bedste forudsigelser for mit lokalområde.

Som jeg skrev er projektet langt fra et seriøst videnskabeligt forsøg, blandt andet fordi det er svært at finde præcise historiske observationsdata fra lokalområdet (jeg har ingen vejrstation), og jeg har ikke gidet at lave en time-for-time-registrering selv.

Men jeg har dog hver dag samlet vejrudsigter fra en række forskellige tjenester, og har brugt forskellige apps så jeg samtidig har kunnet tjekke hvilken app der giver den bedste oversigt og har det bedste UI.

Som en lille reminder har jeg brugt disse apps, sat op med forskellige tjenester til det daglige tjek:

  • CARROT – Foreca
  • Mercury – Apple Weather
  • Hello Weather – OpenWeather
  • DMI – DMIs egne modeller
  • Windy – ECMWF (og senere ICON-D2)

Hver morgen har jeg i en tabel samlet udsigterne fra de forskellige tjenester (primært max temperatur og samlet nedbør, med en note om tidspunkt for nedbør).

Næste morgen har jeg så sammenlignet med hvordan vejret så rent faktisk var, baseret på historiske observationer fra DMIs Vejrarkiv og TimeandDate.com.

Igen: Det er absolut ikke det bedste forsøgsdesign, men det var så meget jeg orkede…

BONUS:

Hvem laver de bedste vejrudsigter?

Jeg skal nok lade være med at gå igennem alle tabellerne, men den overordnede konklusion er ret klar:

Vejret er besværligt, og ingen vejrudsigelser er helt nøjagtige, specielt ikke når vejret er omskifteligt.

Til mine daglige behov laver Foreca dog de mest præcise forudsigelser, og er tættest på de faktiske observationer når det gælder både temperatur og nedbør (incl. tidspunkt) og i øvrigt også vind, skydække, etc.

DMI – der benytter en kombination af data og sine egne modeller – ligger dog på samme niveau. Nogle gange er DMI mest nøjagtig, andre gange er det Foreca.

Windy er afgjort med i opløbet, men er ikke specielt god til daglig brug. Til gengæld er den utroligt hjælpsom i de situationer hvor der er brug for mere præcis planlægning, fx i forbindelse med en vandretur, fordi radaren kan indstilles på mange måder, med forskellige data (regn, vind, skyer, etc).

Hvor kommer regnen?Hvor kommer regnen?

Det skal dog siges, at Windys standard-model fra ECMWF ikke er den bedste. Til gengæld kan man vælge den såkaldte ICON-D2-model, der har en ‘opløsning’ på bare 2 kilometer (ECMWF ligger på 9 km, og mange andre over 20 km) og giver virkeligt gode udsigter for lokalområdet.

Opfølgende tanker

Som sagt laver DMI – ikke overraskende – ret gode vejrudsigter for Danmark, og jeg tror måske jeg kommer til at tjekke deres vejr lidt mere.

Men jeg synes ikke DMIs app er specielt fantastisk, og vender nok bare tilbage til CARROT-appen (som jeg selv forudsagde i den første blogpost), fordi den giver gode oversigter i acceptabelt design, og i øvrigt kan tilpasses på tusind måder.

Desværre kan man ikke bruge DMIs vejrdata i CARROT (det ville ellers være optimalt), men Foreca-tjenesten kommer ret tæt på DMI, og er afgjort anvendelig til hverdag.

Jeg valgte hurtigt at tegne abonnement på Windy, men ved allerede nu at den ikke bliver min daily driver til vejrudsigter. Den er simpelthen for grim og for klodset. Men til de gange hvor jeg har behov for at planlægge en gåtur, rende ærinder mellem byger, eller vil vide hvornår vinden vender, dér kommer jeg til at tjekke Windys radarer nøje!

Mine forsøg i den forgangne uge har også vist, at de alternative apps – Mercury og Hello – ganske vist er pænere end Carrot (især Hello er ret lækker), men de giver bare ikke lige så gode oversigter og overblik når man skal se vejrudsigten, og så er det jo lige meget.

Summa summarum – jeg er stort set tilbage ved udgangspunktet, men har trods alt lært lidt undervejs. Og mere kan man næsten ikke ønske sig.

Up next Meximad på svensk
Latest posts Vejrapp del 2 – frem og tilbage Meximad på svensk SmåTing – AR-briller, Nuser og trommevideoer Vejrapp del 1 – på jagt efter nye udsigter Månedens Pensum juni 2025 Perseverance og Ingenuity Nyt keyboard med magnetiske taster SmåTing – klimadata, euroalternativer og falafler Nyt blogformat Farvel Copenhell 2025 RumSnak på Copenhell Con Der går lidt langsomt her til morgen Capture-app med AI? Preparing the way Nyt fra WWDC 2025 Alternative capture-apps They call it Le Chat Overcast Breakout Månedens Pensum maj 2025 Unødvendige app-tjek Morgendråber i Søndermarken Farvel til Pocket – hvad skal du så bruge? Bloom 2025 - med lidt sol trods alt Sol i Aarhus Tid til at arbejde, tid til at slappe af Recall AI – researchhjælp fra din kunstige assistent Hej lille bille Menu-magi på din Mac Politisk grafitti Mac vs Padde Reboot af Raycast