Jeg er på jagt efter en ny vejrapp. Det begyndte som mild irritation, og har nu udviklet sig til et større sommerprojekt…
Forleden sad jeg og overspringshandlede med at tjekke vejrudsigten for vores kommende feriemål, og blev ramt af tanken at CARROT Weather måske var begynde at se lidt kedelig ud.
For jeg indrømmer blankt, at selvom jeg som udgangspunkt er et vane- og rutine-menneske – på godt og ondt – så kan jeg godt lide at mine apps får et frisk lag maling og nogle nye sjove features indimellem.
Så på trods af mange års jævn tilfredshed med CARROT og ikke mindst appens sarkastiske robot-personlighed, så gik jeg på jagt efter alternative app-muligheder.
Det viste sig dels at blive den klassiske man-trækker-i-en-tråd-og-pludselig-er-hele-trøjen-trevlet-op, dels at give anledning til en lettere ubehagelig refleksion over min…lad os sige ‘medfødte dovenskab’.
Det med dovenskaben vender vi tilbage til i en kommende blogpost, for i første omgang skal vi jo undersøge, om der findes et godt alternativ til CARROT?
Der er naturligvis dusinvis, hvis ikke hundredevis, af vejrapps i App Store, men jeg fik hurtigt identificeret 3-4 potentielle konkurrenter til CARROT ved at se på mine primære ønsker og krav.
Det handler fx om at appen skal være til både iOS, iPadOS og watchOS (og gerne også macOS), at den skal være godt designet, at prisen skal være rimelig, at den ikke skal sluge alle mine private data, og selvfølgelig at den skal give gode vejrudsigter.
Kravene førte mig i første omgang til Mercury Weather, Hello Weather og et genbesøg af Apple Weather, og bagefter kom jeg til at tænke på at jeg måske også lige burde tjekke DMIs app. Endelig blev jeg af en nørdet bekendt også introduceret til Windy.com, der er kommet med som en dark horse i feltet.
DMI, CARROT og Apple
Til at begynde med kiggede jeg først og fremmest på design og UI, fordi jeg som nævnt var blevet lidt træt af CARROTs look and feel.
CARROT er fantastisk på mange måder, og kan tweakes og tilpasses allevegne – men selvom man kan vælge mellem mange layouts og designs i appen, så føles det hele også lidt som en grød af det samme. Det er jo fair nok at appen har en stil, ikke mindst taget i betragtning at Brian “Carrot” Mueller er ene-og-alene-udvikler, men altså…nogle gange har jeg bare behov for lidt nyt at se på.
Når jeg siger design, så handler det både om grafik, typografi, farver, ikoner og den slags, men jo også om at det skal være nemt at afkode vejrudsigten, og overskueligt at navigere rundt i appen – og så er der i denne sammenhæng også hele spørgsmålet om widgets på både iPhone, Padde og mit Apple Watch.
Anyway, jeg fandt relativt hurtigt frem til, at jeg synes Hello Weather har det friskeste look, men til gengæld mangler Hello nogle muligheder for at tilpasse hvilke og hvor mange data jeg kan se.
Mercury har lidt flere indstillinger når det angår detaljer og tilpasning, men er også mindre lækkert designet. Dens primære tiltrækning – især her i ferietiden – er en smart funktion jeg ikke har set andre steder: man kan sige hvor man skal hen på ferie, og i vejrudsigten for de kommende 7 dage skifter lokationen så fra fx København til London på dén dag man tager afsted, og selvfølgelig tilbage til København den dag man har angivet at man kommer tilbage fra ferie. Ret niffigt.
Apples vejr-app er bestemt ikke ueffen, men kræver (som en del andre Apple-apps) lidt for meget klikken rundt – til gengæld er den så “gratis” når man ejer en Æble-dims.
DMI-appen har gode visninger af de vigtigste data i udsigterne, men føles også som en app fra midten af 10’erne. Hvis målet er at få et frisk og lækkert design, så ligger DMI desværre næppe langt fremme i feltet.
Windy-appen slår dog DMI med flere længder når det gælder retrodesign – den er i mine øjne grim som bare pokker – men Windy hiver bunker af geek points hjem på datakilder, tilpasninger og små sjove bonusfunktioner – i en grad så jeg nu overvejer, om jeg i virkeligheden skal priotere designet lidt mindre, eller om jeg måske skal til at bruge to apps i det daglige – den pæne og den nørdede? Hmm.
Windy, Mercury og Hello
Efter denne lange og snoede tankeproces, med navlepilleri, app-jagt og adskillige forsøg med widgets og tastetryk og så videre, kom jeg så endelig til at tænke lidt mere over, at det vigtigste ved en ny vejrapp trods alt ikke er lækkerheden, men om den leverer gode og præcise udsigter på en overskuelig måde…
Og det var hér, projektet for alvor begyndte at komme ud af kontrol.
For nu bliver jeg jo også nødt til at sammenligne vejrdata og udsigter fra et udvalg af forskellige tjenester.
Jeg har allerede tidligere hoppet en del frem og tilbage mellem Apple Weather, Foreca, Accuweather og andre almindelige datakilder i de fleste apps, og har umiddelbart en idé om at Foreca giver de mest præcise udsigter for Danmark.
Men – en idé er jo ikke nok. Vi må samle flere data så vi forhåbentlig kan drage nogle lidt mere velunderbyggede konklusioner!
Så nu har jeg kastet mig ud i et todelt sommerprojekt, som forhåbentlig gør mig bare lidt klogere – og ja, så er der en reel risiko for at jeg bare ender tilbage hos CARROT…vi får se.
Første fase af projektet er at sammenligne vejrudsigterne fra forskellige kilder med vejret ude i virkeligheden.
Jeg er primært interesseret i temperatur, nedbør(smængde), med vindhastighed som en bobler. Det er de parametre, der betyder mest i hverdagens frem og tilbage i byen.
Jeg har dog ikke tænkt mig at gå overbords med dataindsamlingen – det skal også være overkommeligt og lidt hyggeligt.
Ideen er ganske enkelt at bruge CARROT til at skifte mellem Apple Weather, Foreca og OpenWeather (som er tilgængelige i de fleste pro-apps), for at se hvad udsigten for ‘i morgen’ siger hos de forskellige tjenester – og så supplere med et tjek hos DMI og Windy.
Derefter skal jeg så, når ‘i morgen’ er blevet til ‘i dag’, se hvordan vejret så faktisk er blevet.
Jeg tror det nemmeste vil være bare at tage screenshots og sammenligne, men det kan være metoden bliver tilpasset undervejs – man skal jo ikke snyde sig selv for en god tabel – og måske kan jeg også bruge input fra DMIs arkiv.
Det bliver med andre ord ikke rigtig forskning, og forsøget er absolut ikke designet efter nogensomhelst seriøse videnskabelige principper. Målet er mestendels at kunne lave en privat vurdering af, hvilken tjeneste (og bagefter hvilken app) der fungerer bedst for mig i hverdagen.
Der er dog også en reel risiko (grænsende til det sandsynlige) for, at hele projektet bliver opgivet undervejs, fordi det bare er for besværligt.
Stay tuned.