|||

De tre AI-love

Der er – som de fleste nok har opdaget – virkelig gang i AI-balladen for tiden. På godt og ondt, må man sige.

Personligt vafler jeg som sædvanlig rundt som en pinball mellem en masse forskellige meninger og følelser, og kan med korte mellemrum være både fascineret, legesyg og begejstret – og deprimeret, skræmt og sortsynet.

Jeg er dog virkelig tilfreds med, at jeg fra cirka midt i maj har fået lov til at smide podcasten AI Denmark op i et højere gear, så jeg præcis kan udforske de mange aspekter af AI, særlig set med danske briller – i selskab med forskere, eksperter, kritikere, brugere og andre nysgerrige.

Aktuelt er AI Denmark Podcast primært fokuseret på at fortælle om de virksomheder, der har deltaget i udviklingsprojekter under AIDK, men nu skifter vi altså snart spor, og vil bruge podcasten til at dykke ned i både muligheder og udfordringer når det handler om kunstig intelligens.

Meget mere om det senere.

De 3 robotlove

Lidt mere aktuelt sidder jeg og er ved at forberede en medvirken i P1s Genstart, også om AI – i kølvandet på det åbne brev om en “AI-pause” i et halvt års tid, så vi kan få skabt mere regulering og kontrol med de avancerede algoritmer.

Genstart-interviewet skal først optages i næste uge, og jeg har ikke helt skærpet mine endelige tanker desangående, men jeg sad i dag og kom til at tænke på Isaac Asimovs 3 robotlove – og at vi selvfølgelig burde have noget tilsvarende for AI.

Fra Wikipedia:

  1. En robot må ikke gøre et menneske fortræd, eller, ved ikke at gøre noget, lade et menneske komme til skade
  2. En robot skal adlyde ordrer givet af mennesker, så længe disse ikke er i konflikt med første lov
  3. En robot skal beskytte sin egen eksistens, så længe dette ikke er i konflikt med første eller anden lov

Og som bonus – den fjerde, eller rettere, den nulte lov:

  1. En robot må ikke skade menneskeheden, eller, ved ikke at gøre noget, lade menneskeheden komme til skade

Og ja, jeg ved godt at det er fuldstændig umuligt at indføre i praksis – og i øvrigt var Asimovs idé i høj grad at udforske alle svaghederne og smuthullerne i de 3 (4) robotlove.

Verden er noget rod, også – og især – når vi gerne ville sætte klare rammer for dens kaos.

Ikke desto mindre, så kunne man godt indimellem drømme sig hen i en mindre kompliceret verden, hvor det faktisk kunne lade sig gøre at kontrollere tingene, så de ikke stikker helt af…

Up next Sommertid... Kagi-søgning – nu også med AI
Latest posts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline