|||

Kagi-søgning – nu også med AI

Jeg har kastet mig ud i et lille eksperiment, der både handler om websøgning og om det efterhånden allestedsnærværende AI-klister.

Kort fortalt handler det om, at jeg har tegnet en måneds abonnement på Kagi – en privatlivsfokuseret betalings-søgemaskine, der nu også har integreret et par AI-funktioner.

Jeg vil for det første gerne støtte initiativer, der prøver at lave en forretning uden at basere sig på indsamling af private data.

Derfor har jeg også i et par år primært brugt DuckDuckGo (og nogle gange Brave) som søgemaskine, og det har fungeret aldeles udmærket.

Jeg plejer at finde det jeg leder efter, og har kun meget sjældent følt et behov for at hoppe over i Google for at tjekke om der er noget jeg har overset.

Masser af alternativer

Men DuckDuckGo er jo ikke det eneste alternativ til giganten, og baserer sig stadig på annoncer, selvom de altså ikke er ‘personaliserede’ – så derfor har jeg været nysgerrig på andre muligheder.

Jeg har haft lidt kig på Neeva, men synes ikke den fungerer lige så godt, og Braves søgning er også lidt…clunky. Kagi synes jeg til gengæld har givet rigtig fine resultater i mine små tests, og jeg har kredset rundt om den nogle måneder.

Så må jeg leve med at Kagi ikke er ligeså sjovt et navn som DuckDuckGo…

Logoet er…so-soLogoet er…so-so

Imidlertid er Kagi Search ret begrænset i sin gratisudgave – det er jo deres forretningsmodel at tage abonnement – så det har været svært for mig at få tjenesten inkorporeret ordentligt i hverdagen. Og det er åbenbart et større skridt at få tegnedrengen op af lommen når det handler om søgning, som vi jo kan finde “gratis” allevegne…

Betaling…for søgning?!

Men så lokkede Kagi-folkene med nogle AI-eksperimenter, som på en eller anden facon lige fik mig til at gribe i lommen. Måske fordi AI-features føles som noget ekstra, som man godt kan betale for?

Under alle omstændigheder, så har jeg i hvert fald i første omgang taget en måneds abonnement på $5-niveauet.

Det giver mig adgang til 200 søgninger (jeg kan betale for flere) og et eller andet antal ‘tokens’ til brug af de indbyggede AI-værktøjer (det er ikke helt gennemskueligt, hvor meget adgang til AI-funktionerne mine tokens giver, før jeg får brugt dem noget mere).

Chat med din søgemaskine

AI-en kan fx opsummere hovedpointerne fra den første side med søgeresultater, give et resumé af indholdet fra et link før man overhovedet besøger det, eller svare på opfølgende spørgsmål om indholdet på et søgeresultat.

Det er ikke revolutionerende anderledes end de værktøjer man også kan finde i Notion, Craft, Readwise og andre apps – eller selvfølgelig i ChatGPT, Bing og så videre. Men der er altså noget ganske niffigt ved at have det direkte ved hånden, når man er på jagt efter svar – og det fungerer rimelig smooth.

De kommende uger vil vise om Kagi-resultaterne holder niveauet, om AI-funktionerne giver reel værdi eller bare er fluff, og lavpraktisk om 200 søgninger overhovedet er nok?

Stay tuned.

Bonus-browser

Som et lille bonus-eksperiment har jeg også kastet mig over Orion-browseren fra folkene bag Kagi. Den findes til både Mac og iDimser, og minder temmelig meget om Safari – med små forskelle, på godt og ondt.

Det trækker ned at browseren ikke er helt så integreret i iOS som Safari, at man nogle gange lige skal klikke en gang for meget (fx bliver cursoren ikke automatisk anbragt i adresse/søgefeltet når man åbner en ny tab med Cmd+T), og at den nogle gange bare crasher.

Til gengæld føles Orion lige så hurtig som Safari, det er nemmere at justere på indstillinger for blokerede koder og sider hvis noget ikke fungerer på et site, og så kan Kagi gøres til standard-søgemaskine, også på iOS og iPadOS. Det kan man ikke i Safari.

(Update: Jo, man kan godt gøre Kagi til standardsøgning, også på iPhone og iPad – via en extension, ligesom på Mac. Tak til Toke for tip 👍)

Tidligere har Orion føltes lidt klodset, men det er som om den er ved at være parat til prime time. Også her vil de kommende uger formodentlig afsløre hvor moden Orion faktisk er blevet…

Up next De tre AI-love Der er – som de fleste nok har opdaget – virkelig gang i AI-balladen for tiden. På godt og ondt, må man sige. Personligt vafler jeg som sædvanlig Planlægning-system kapitel 29
Latest posts Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge RumSnak har de bedste fans RumSnak liveshow episode 100 TickTick – kalenderkasser til folket Næsten automatisk oversættelse Cubox – den glemte udfordrer Morgentur ved Damhussøen Fotos på bloggen Søndag i Hareskov Itsy bitsy spider Hundredetusinder af ord Update på batterier – ny test Skal man behandle sine batterier med respekt? KalenderTetris – I’m doing it wrong Solopgang på Strandvejen