|||

De tre AI-love

Der er – som de fleste nok har opdaget – virkelig gang i AI-balladen for tiden. På godt og ondt, må man sige.

Personligt vafler jeg som sædvanlig rundt som en pinball mellem en masse forskellige meninger og følelser, og kan med korte mellemrum være både fascineret, legesyg og begejstret – og deprimeret, skræmt og sortsynet.

Jeg er dog virkelig tilfreds med, at jeg fra cirka midt i maj har fået lov til at smide podcasten AI Denmark op i et højere gear, så jeg præcis kan udforske de mange aspekter af AI, særlig set med danske briller – i selskab med forskere, eksperter, kritikere, brugere og andre nysgerrige.

Aktuelt er AI Denmark Podcast primært fokuseret på at fortælle om de virksomheder, der har deltaget i udviklingsprojekter under AIDK, men nu skifter vi altså snart spor, og vil bruge podcasten til at dykke ned i både muligheder og udfordringer når det handler om kunstig intelligens.

Meget mere om det senere.

De 3 robotlove

Lidt mere aktuelt sidder jeg og er ved at forberede en medvirken i P1s Genstart, også om AI – i kølvandet på det åbne brev om en “AI-pause” i et halvt års tid, så vi kan få skabt mere regulering og kontrol med de avancerede algoritmer.

Genstart-interviewet skal først optages i næste uge, og jeg har ikke helt skærpet mine endelige tanker desangående, men jeg sad i dag og kom til at tænke på Isaac Asimovs 3 robotlove – og at vi selvfølgelig burde have noget tilsvarende for AI.

Fra Wikipedia:

  1. En robot må ikke gøre et menneske fortræd, eller, ved ikke at gøre noget, lade et menneske komme til skade
  2. En robot skal adlyde ordrer givet af mennesker, så længe disse ikke er i konflikt med første lov
  3. En robot skal beskytte sin egen eksistens, så længe dette ikke er i konflikt med første eller anden lov

Og som bonus – den fjerde, eller rettere, den nulte lov:

  1. En robot må ikke skade menneskeheden, eller, ved ikke at gøre noget, lade menneskeheden komme til skade

Og ja, jeg ved godt at det er fuldstændig umuligt at indføre i praksis – og i øvrigt var Asimovs idé i høj grad at udforske alle svaghederne og smuthullerne i de 3 (4) robotlove.

Verden er noget rod, også – og især – når vi gerne ville sætte klare rammer for dens kaos.

Ikke desto mindre, så kunne man godt indimellem drømme sig hen i en mindre kompliceret verden, hvor det faktisk kunne lade sig gøre at kontrollere tingene, så de ikke stikker helt af…

Up next Sommertid... Kagi-søgning – nu også med AI
Latest posts Udstyret er parat, nu kommer det svære QikReview – Dune 2 Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde