|||

Alternativt tema for 2023

For nylig skrev jeg den traditionelle blogpost om temaet for det kommende år, og valgte “Nysgerrighed 2.0”. Men i de efterfølgende dage er jeg faktisk kommet i tvivl om det var det rigtige valg?

Jeg havde nemlig også et par andre kandidater i tankerne, og især ét af de mulige alternativer har optaget mig mere og mere den sidste uges tid.

Så selvom det piner et ordensmenneske som mig pludselig at lave om på systemet, har jeg besluttet mig for at reboote og vælge et nyt tema for 2023.

Det nye kodeord er NÆRVÆR.

Fokus

Nærvær handler for mig i denne sammenhæng først og fremmest om at være tilstede i det jeg laver. Det kan være at lytte podcast, lave mad, gå tur, tage en fem-minutters pause eller spise aftensmad med min bedre halvdel. Eller naturligvis at arbejde.

Det vigtige er at holde opmærksomheden på det jeg er igang med, i stedet for at tænke på den næste opgave i kalenderen, på at tjekke Mastodon, på hvornår jeg skal spise, eller andre mere eller mindre værdifulde distraktioner.

Jeg skal i øvrigt indsparke her, at jeg – måske uden rigtig at lægge mærke til det i begyndelsen – er kraftigt påvirket af min viv, som over nytåret har læst og talt om “4000 Weeks” af Oliver Burkeman, der også handler rigtig meget om at være tilstede i nuet.

Nærværet er begyndt

I den sidste uges tid er jeg allerede gået lidt igang med at dyrke nærværet. Jeg forsøger mig (for mindst tiende gang) med mindful spisning (ja, jeg skal tabe mig 5-6 kilo, men prøver at have fokus på processen, snarere end målet), og jeg har en ambition om ikke altid at lave flere ting samtidig – så fx at bruge mere tid på “bare” at høre musik uden også at læse.

Det nye tema betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke skal være nysgerrig de kommende 12 måneder, eller for den sags skyld resten af livet. Nysgerrighed er, som jeg skrev, en vigtig del af tilværelsen, og bør altid dyrkes.

Det samme gælder naturligvis også dét at være tilstede i nuet, men jeg føler måske at nærværet har ekstra behov for en særlig indsats og for fokuseret opmærksomhed – og derfor bliver nærvær altså årets nye tema.

Som faste læsere vil vide, så skal årets tema også have et logo. Det kommer her:

Vær tilstede i nuetVær tilstede i nuet

Up next Kampen mod overvågningskapitalismen fortsætter Fra Wired om sidste uges nyhed. Right now, Meta users opt in to personalized advertising by agreeing to the company’s terms of service—a lengthy Endnu en omgang Beatles-fix Er igang med tredje gennemkig af Beatles-doku’en Get Back (selvom jeg snyder lidt og springer nogle minutter frem en gang imellem). Hvis jeg kunne
Latest posts Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh