|||

Alternativt tema for 2023

For nylig skrev jeg den traditionelle blogpost om temaet for det kommende år, og valgte “Nysgerrighed 2.0”. Men i de efterfølgende dage er jeg faktisk kommet i tvivl om det var det rigtige valg?

Jeg havde nemlig også et par andre kandidater i tankerne, og især ét af de mulige alternativer har optaget mig mere og mere den sidste uges tid.

Så selvom det piner et ordensmenneske som mig pludselig at lave om på systemet, har jeg besluttet mig for at reboote og vælge et nyt tema for 2023.

Det nye kodeord er NÆRVÆR.

Fokus

Nærvær handler for mig i denne sammenhæng først og fremmest om at være tilstede i det jeg laver. Det kan være at lytte podcast, lave mad, gå tur, tage en fem-minutters pause eller spise aftensmad med min bedre halvdel. Eller naturligvis at arbejde.

Det vigtige er at holde opmærksomheden på det jeg er igang med, i stedet for at tænke på den næste opgave i kalenderen, på at tjekke Mastodon, på hvornår jeg skal spise, eller andre mere eller mindre værdifulde distraktioner.

Jeg skal i øvrigt indsparke her, at jeg – måske uden rigtig at lægge mærke til det i begyndelsen – er kraftigt påvirket af min viv, som over nytåret har læst og talt om “4000 Weeks” af Oliver Burkeman, der også handler rigtig meget om at være tilstede i nuet.

Nærværet er begyndt

I den sidste uges tid er jeg allerede gået lidt igang med at dyrke nærværet. Jeg forsøger mig (for mindst tiende gang) med mindful spisning (ja, jeg skal tabe mig 5-6 kilo, men prøver at have fokus på processen, snarere end målet), og jeg har en ambition om ikke altid at lave flere ting samtidig – så fx at bruge mere tid på “bare” at høre musik uden også at læse.

Det nye tema betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke skal være nysgerrig de kommende 12 måneder, eller for den sags skyld resten af livet. Nysgerrighed er, som jeg skrev, en vigtig del af tilværelsen, og bør altid dyrkes.

Det samme gælder naturligvis også dét at være tilstede i nuet, men jeg føler måske at nærværet har ekstra behov for en særlig indsats og for fokuseret opmærksomhed – og derfor bliver nærvær altså årets nye tema.

Som faste læsere vil vide, så skal årets tema også have et logo. Det kommer her:

Vær tilstede i nuetVær tilstede i nuet

Up next Kampen mod overvågningskapitalismen fortsætter Fra Wired om sidste uges nyhed. Right now, Meta users opt in to personalized advertising by agreeing to the company’s terms of service—a lengthy Endnu en omgang Beatles-fix Er igang med tredje gennemkig af Beatles-doku’en Get Back (selvom jeg snyder lidt og springer nogle minutter frem en gang imellem). Hvis jeg kunne
Latest posts Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist