|||

Videnskab i krise

Jeg har de seneste dage med lige dele fornøjelse og rædsel læst Stuart Richies fremragende “Science Fictions”, om den udbredte krise i videnskabens verden.

Jeg vidste jo godt at der foregår mange uheldige ting bag kulissen, fra let oppustede påstande om resultaterne til langvarig og skruppelløs svindel, men at det var slemt kom alligevel som en overraskelse.

“[This book] reveals a deep corruption within science itself: a corruption that affects the very culture in which research is practised and published. Science, the discipline in which we should find the harshest scepticism, the most pin-sharp rationality and the hardest-headed empiricism, has become home to a dizzying array of incompetence, delusion, lies and self-deception. In the process, the central purpose of science – to find our way ever closer to the truth – is being undermined”

Heldigvis er der håb forude – hvis vi gør en indsats. Der er allerede initiativer igang, som skal tackle det aktuelle publicerings-systems mest katastrofale effekter, og også nye teknologiske værktøjer, der kan hjælpe med data-tjek, med at lade flere se artikler igennem, og med nye måder at registrere og skrive om sine forsøg på.

Stuart Richie skriver både nuanceret og skarpt, og selvom han måske ikke ligefrem sprudler af humor (og det ville nok også være upassende), så er bogen altså også ret underholdende, med vilde historier om både flidt, fedt og snyd.

Kan absolut anbefales!

Up next Rimeligt hardcore navn til en læge Tilbage til Alfred De fleste Mac-ejere kender og bruger Spotlight – det dér søgefelt som dukker op når man taster Cmd+Space, og som giver nem og hurtig adgang til at
Latest posts Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist