Ugens Pensum #8: Abonnementer, madspild og robotter

Uha, der har været rigelige forsyninger af spændende læsestof på det store interwebs i denne uge, så lad os komme igang!

Facebook status opdatering anno 2016

Ugens #langlæs om giganten Facebook er ikke nødvendigvis den mest funky artikel, men en vanligt solid Economist-indsats.

På nøgtern vis gennemgås firmaets massive forretning (værdi $325 milliarder, 1.6 milliarder månedlige brugere, 22% af den tid amerikanerne bruger på nettet på deres mobile apparater, etc), og der bliver også tid til at sætte fingeren på et par ømme punkter - privatliv, balladen i Indien, og kampen om at komme i front når det gælder udviklingen af AI.

Man skal lige sluge at Mark-drengen konsekvent omtales som ‘Mr. Zuckerberg’, men ellers er det afgjort en status-opdatering som er værd at læse…

Virtuel assistent del 1: forfattere skaber digital personlighed

Apropos AI, så er de seneste måneders nok mest hypede tech-trend jo sammensmeltningen af maskinlæring, besked-tjenester og mobile dimser - sådan som de allerede eksisterer i fx Google Now, Siri og Cortana.

Men det er ikke nogen nem opgave at lave en virtuel, digital assistent - hverken teknisk eller når det handler om de sociale aspekter. Hvordan skal assistenten henvende sig til os, må de bruge emojis og hvilket køn er de? - for bare at tage et par udfordringer, som holdet bag Microsofts Cortana - ligesom de andre - gør deres bedste for at tackle…

Det er Washington Post, der har været på besøg i laboratoriet hvor digtere, forfattere og psykologer skaber de virtuelle ‘personligheder.’

Virtuel assistent del 2: Historien om Amazons Alexa

Vi har jo ikke herhjemme mulighed for at købe (eller bruge) Amazons stemmestyrede assistent-højttaler-apparat Echo og den indbyggede assistent Alexa, men derfor kan man godt læse om udviklingen af hende (den?)

Fx er det klassisk Bezos, når Business Insider beskriver hvordan Jeff bare ville have en reaktionstid på 1 sekund, selvom den absolut bedste industri-standard lå omkring 2,5-3 sekunder.

Kan man tjene penge uden at gøre kunderne sure?

Nu behøver “assistenter” jo ikke have en personlighed. Det kan også bare være software eller apps, der udfører en vigtig funktion der næsten føles som om man har en lille hjælper ved hånden. En af mine favorit-apps er TextExpander fra Smile Software, som sparer mig meget tid i hverdagen.

Basalt set går det ud på at man laver en række forkortelser for ord, sætninger eller længere tekster, som TE så automatisk skriver i deres fulde længde når man taster et shortcut.

Så for mig bliver ‘xgg’ fx til “Google”, ‘xhils’ bliver til “Venlig hilsen, Anders” og jeg har flere genveje som er meget længere. Man kan også lave såkaldte ‘snippets’ med tomme pladser i teksten, så man kan udfylde variable fra gang til gang.

Altsammen meget fint, men i den forgangne uge valgte Smile - i forbindelse med version 6 af programmet- at introducere en ny abonnementsmodel, hvor man tidligere bare har købt sin app til Mac eller iOS.

Det åbnede for en decideret syndflod af reaktioner, hvoraf rigtige mange var temmeligt negative. For selvom abonnementet måske ikke er møgdyrt (knap 5 dollars/måned og kun $2.50 for eksisterende kunder), så er det alligevel noget andet end at have købt appen for et engangsbeløb.

Det er afgjort en vigtig diskussion, for økonomien i software- og app-miljøet er usikker, for at sige det mildt, og en fast indtjening kan gøre meget for at sikre fremtiden. Omvendt bliver udviklerne jo også nødt til at have kunder, hvis der skal penge i kassen - og det kan blive svært, hvis man gør dem allesammen sure…

Af Helvede til, afsnit 117: madspild

Og så til noget helt andet - nemlig ugens Vi Er Alle På Vej til Helvede i En Håndtaske, der denne gang handler om verdens helt massive madspild - omkring en tredjedel(!) af alle de fødevarer, der bliver produceret bliver aldrig spist.

I sig selv er dét slemt nok, men det har samtidig - ikke overraskende - også en række ret alvorlige konsekvenser for det globale klima, der jo ikke ligefrem har det alt for godt i forvejen…

Verdens bedste kaffeopskrifter - til Aeropress

Men det nytter jo ikke noget at ende Ugens Pensum helt nede i kulkælderen - og da kaffe jo nærmest bare er en mirakeldrik (og lad os ikke lige tale om økonomi, miljø og alt det dér i denne omgang), så kan man overveje at skylle læsningen ned med en af de mange bryggevariationer for den handy og superfine Aeropress-brygger.

Det er Lifehacker, der har linket til vinderopskrifterne fra årets Aeropress-mesterskab.

Sæt igang! Og husk, at hvis du drikker under 8 kopper om dagen, så er du ikke rigtig med i ræset…


Date
April 10, 2016