|||

Stemmeballade

Her i disse dage er jeg igang med at indtale min første lydbog.

Jeg skal nok fortælle mere om selve bogen senere, når den er færdig, men lige nu bare en navlepillende observation fra projektet.

Hårdt for stemmen

Det har nemlig været overraskende hårdt for min stemme at holde til oplæsnings-sessioner på ca 40-50 minutter ad gangen.

Selvom jeg har lavet radio i snart 25 år, indtalt dokumentarfilm og meget andet - så har jeg åbenbart aldrig rigtig talt i halve eller hele timer ad gangen uden pause.

I hvert fald er jeg blevet træt i halsen og har haft ansats til hæshed og følt mig nærmest udmattet efter hver indtaling, og jeg har skullet samle kræfter til næste omgang, efter et par dages pause.

Eksistentiel stemmeudfordring

Ja, det lyder helt crazy, men sådan har det været - og det er næsten eksistentielt udfordrende.

Jeg lever jo på mange måder (også) af min stemme, og sagt sådan lidt i en blanding af selvfedhed og teenageagtig usikkerhed, så er min stemme nok mit bedste aktiv.

(Jeg har det, der i branchen hedder a face made for radio.)

Derfor er det ret bekymrende, hvis min stemme bliver overbelastet, og hvis jeg kan begynde at høre at jeg bliver hæs. I værste fald kan det jo betyde, at jeg ikke kan arbejde (i et stykke tid).

Så nu har jeg kastet mig over en række forskellige stemmeøvelser, og håber at jeg forholdsvis enkelt kan holde stemmebåndene smidige og stærke, fordi jeg heldigvis ikke har været i det situation at jeg helt har mistet stemmen.

Træning, træning, træning

Men det er temmelig angstprovokerende - samtidig med at det vel også er fuldstændig naturligt.

Hvis jeg var professionel sportsudøver ville jeg jo også få massage og fysioterapi, og i øvrigt lave motion og styrketræning og teknisk træning og så videre…

Opdatering på hvordan øvelserne har virket kommer snart her på kanalen 👍🏻

Up next Review-requests Ting jeg virkelig ikke kan klare: Folk i podcasts, der siger “giv mig en 5-stjerners rating i iTunes og skriv en god anmeldelse!” Du må gerne bede Bybær
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot