|||

Stemmeballade

Her i disse dage er jeg igang med at indtale min første lydbog.

Jeg skal nok fortælle mere om selve bogen senere, når den er færdig, men lige nu bare en navlepillende observation fra projektet.

Hårdt for stemmen

Det har nemlig været overraskende hårdt for min stemme at holde til oplæsnings-sessioner på ca 40-50 minutter ad gangen.

Selvom jeg har lavet radio i snart 25 år, indtalt dokumentarfilm og meget andet - så har jeg åbenbart aldrig rigtig talt i halve eller hele timer ad gangen uden pause.

I hvert fald er jeg blevet træt i halsen og har haft ansats til hæshed og følt mig nærmest udmattet efter hver indtaling, og jeg har skullet samle kræfter til næste omgang, efter et par dages pause.

Eksistentiel stemmeudfordring

Ja, det lyder helt crazy, men sådan har det været - og det er næsten eksistentielt udfordrende.

Jeg lever jo på mange måder (også) af min stemme, og sagt sådan lidt i en blanding af selvfedhed og teenageagtig usikkerhed, så er min stemme nok mit bedste aktiv.

(Jeg har det, der i branchen hedder a face made for radio.)

Derfor er det ret bekymrende, hvis min stemme bliver overbelastet, og hvis jeg kan begynde at høre at jeg bliver hæs. I værste fald kan det jo betyde, at jeg ikke kan arbejde (i et stykke tid).

Så nu har jeg kastet mig over en række forskellige stemmeøvelser, og håber at jeg forholdsvis enkelt kan holde stemmebåndene smidige og stærke, fordi jeg heldigvis ikke har været i det situation at jeg helt har mistet stemmen.

Træning, træning, træning

Men det er temmelig angstprovokerende - samtidig med at det vel også er fuldstændig naturligt.

Hvis jeg var professionel sportsudøver ville jeg jo også få massage og fysioterapi, og i øvrigt lave motion og styrketræning og teknisk træning og så videre…

Opdatering på hvordan øvelserne har virket kommer snart her på kanalen 👍🏻

Up next Review-requests Ting jeg virkelig ikke kan klare: Folk i podcasts, der siger “giv mig en 5-stjerners rating i iTunes og skriv en god anmeldelse!” Du må gerne bede Bybær
Latest posts Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh