|||

Skærme, AI-venner og total afhængighed

For nylig havde jeg den absolutte fornøjelse at være gæst i Anton Gade-Nielsens podcast Skærm Dig, til en snak om AI-venner, Apple Intelligence, filmen Her og ikke mindst vores afhængighed af dimser og software.

Episoden kan lyttes i enhver velassorteret podcast-afspiller, eller lige her.

Det er Anton til venstre…Det er Anton til venstre…

Baggrunden er dels en slags forsinket Her-jubilæum (filmen kom i 2013), dels en opdatering af en podcast-snak Anton og jeg havde på Universitetsradioen samme år, og så nogle mere aktuelle lanceringer fra både OpenAI og Apple.

Skærme, stemmer og afhængighed

Skærm Dig er generelt en podcast, der med Antons egne ord “…vil skærme dig mod det kaotiske internet og alt det underlige og uforståelige, du møder på skærmen ved at afmystificere det, grine af det, undersøge og forklare det.”

Og på dén måde er det jo lidt bagvendt, at vi her taler om at tale med vores AI-assistenter og netop ikke bruger skærmen – men måske viser det, at faren ikke nødvendigvis er skærmen eller andre specifikke teknologier.

Truslen ligger derimod generelt i, at vi bliver afhængige af selve interaktionen, og at vores opmærksomhed bliver fuldstændig drænet af techfirmaerne i profittens hellige navn.

Er det digitale også virkeligt?

Det er en af mine gamle kæpheste, at det digitale ikke er mindre virkeligt end den fysiske verden. Drømme, fiktion og fantasier er jo også virkelige.

Og set på den måde kan man jo sagtens opleve, at det kan have værdi at chatte med Claude eller snakke med sine AI-venner – selvom det jo er en meget anden ‘samvær’ end at sidde overfor et andet menneske af kød og blod, eller “bare” tale i telefon med en anden person.

Man må dog nok også indrømme, at vores brug af chatbots, digitale assistenter eller andre AI-værktøjer hurtig kan komme ud af kontrol, hvis vi ikke selv er med til at styre udviklingen.

Anyway, det er jo komplekst og svært og mangefacetteret, og vi får afgjort mere taget hul på snakken end draget konklusioner. Ikke desto mindre var det en superhyggelig og interessant snak med Anton – så tak for det!

PS. I episoden kom jeg til at sige at jeg er ekstremt ekstrovert. Det er jo noget vrøvl. Jeg er lige omvendt meget introvert…

Up next Sic Transit Gloria Metallus Den store uvidenskabelige chatbot-test
Latest posts Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration