|||

Overvågningskapitalisme allevegne

Tilbage i 2019 bragede Shoshana Zuboff igennem med sin bog om det hun har døbt overvågningskapitalisme – altså, sagt meget kort, techvirksomhedernes tracking og udnyttelse af vores private data til at lave forretning.

Jeg har haft fornøjelsen af at opleve og lytte til Zuboff en del gange, både til arrangementer og i podcasts, og hun har på mange måder nailet en af vores digitale verdens største udfordringer.

Jeg har dog også altid haft en fornemmelse af, at vi underspiller begrebets anden halvdel, altså ‘kapitalisme’.

For ja, techgiganterne udnytter skamløst deres kolossale viden, indflydelse og magt til at gøre os allesammen til annonceklikkende pengemaskiner – men i min optik gør de jo “bare det”, som virksomheder i vores mere eller mindre liberale og kapitalistiske samfund har gjort gennem hundredevis af år, nemlig at udnytte de forhåndenværende midler inden for lovens rammer (eller ej), til at maksimere deres indtjening og profit.

Det er naturligvis en nuanceret og kompleks debat som ikke lader sig optegne eller afklare i en kort blogpost – men i dag faldt jeg lige over en lille brik til min argumentation:

I Techdirt skriver Mike Masning (som altid) både klogt og underholdende om selvsamme problem, i artiklen When Tech Companies Do It, The NY Times Calls It ‘Dark Patterns,’; When The NY Times Does It, It’s Called ‘Being Smart’

Husk – vi dømmer andre på deres handlinger og os selv på vores hensigt.

Up next Klimaskrig Det kan godt være, at jeg er næsten dobbelt så gammel som Anna Lin. Men hun udtrykker sgu alligevel ganske godt hvordan jeg går og har det meget af Stemme fra fortiden Jeg er begyndt at lytte lidt til P2 igen på min HomePods, og jeg synes stadigvæk det er en lille smule mærkeligt når jeg hører mig selv sige “du
Latest posts Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh Bogbase-opdatering – jeg har valgt en løsning