|||

Overvågningskapitalisme allevegne

Tilbage i 2019 bragede Shoshana Zuboff igennem med sin bog om det hun har døbt overvågningskapitalisme – altså, sagt meget kort, techvirksomhedernes tracking og udnyttelse af vores private data til at lave forretning.

Jeg har haft fornøjelsen af at opleve og lytte til Zuboff en del gange, både til arrangementer og i podcasts, og hun har på mange måder nailet en af vores digitale verdens største udfordringer.

Jeg har dog også altid haft en fornemmelse af, at vi underspiller begrebets anden halvdel, altså ‘kapitalisme’.

For ja, techgiganterne udnytter skamløst deres kolossale viden, indflydelse og magt til at gøre os allesammen til annonceklikkende pengemaskiner – men i min optik gør de jo “bare det”, som virksomheder i vores mere eller mindre liberale og kapitalistiske samfund har gjort gennem hundredevis af år, nemlig at udnytte de forhåndenværende midler inden for lovens rammer (eller ej), til at maksimere deres indtjening og profit.

Det er naturligvis en nuanceret og kompleks debat som ikke lader sig optegne eller afklare i en kort blogpost – men i dag faldt jeg lige over en lille brik til min argumentation:

I Techdirt skriver Mike Masning (som altid) både klogt og underholdende om selvsamme problem, i artiklen When Tech Companies Do It, The NY Times Calls It ‘Dark Patterns,’; When The NY Times Does It, It’s Called ‘Being Smart’

Husk – vi dømmer andre på deres handlinger og os selv på vores hensigt.

Up next Klimaskrig Det kan godt være, at jeg er næsten dobbelt så gammel som Anna Lin. Men hun udtrykker sgu alligevel ganske godt hvordan jeg går og har det meget af Stemme fra fortiden Jeg er begyndt at lytte lidt til P2 igen på min HomePods, og jeg synes stadigvæk det er en lille smule mærkeligt når jeg hører mig selv sige “du
Latest posts Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist Tot – uden knold Musik i listeform Close but no Korte noter – nu i Obsidian Man trækker i en løs tråd… Korte noter Hvilested med hvileplads