Orion har strammet bæltet

For små to år siden faldt jeg for første gang over browseren Orion, der bliver pitchet som et alternativ til Safari på både macOS og iOS.

Dengang var Orion temmelig clunky, men der er sket meget i den forgangne tid, og den lille ny er forlængst kommet over kravlestadiet.

Nu er der jo faktisk adskillige interessante browsere at kigge nærmere på, hvis man er lidt træt af Chrome, Safari, Firefox – eller Edge, for den sags skyld.

Man kan gå norsk med Vivaldi (der altid eksperimenterer vildt), beskytte sit privatliv med Chrome-alternativet Brave (som også flirter med alternative betalingsløsninger), eller Tor, hvis man bare virkelig gerne vil være hacker-agtig.

Orion er også ganske fokuseret på privatliv og beskyttelse af private data, men ellers er den som sagt især rettet mod Æblefolk, der ville ønske at Safari lige kunne lidt mere.

For udover at kunne en hel del af det, som Safari også kan, så har Orion altså et par ekstra tricks i ærmet.

Fuld af fine funktioner

For det første, så kan man vælge at have sine tabs i siden af vinduet i stedet for i toppen. Det kræver måske lidt tilvænning, men man kan faktisk godt blive afhængig af dén visning, som giver et bedre overblik især når man har mange tabs åbne.

For det andet så kan man faktisk installere udvidelser (extensions) fra både Chrome og Firefox – og hvor antallet af udvidelser til Safari stadig er temmelig begrænset, så er der tusinder af udvidelser til Chrome og Firefox (omend kvaliteten er svingende).

For det tredje, så er min yndlingssøgemaskine Kagi standard i Orion-browseren. Orion bliver nemlig lavet af det samme firma, der laver Kagi.

Kagi laver Orion

Nu skal jeg ikke fortabe mig i Kagi-søgning, så lad mig bare sige, at jeg i et par år har været fast og superglad Kagi-mand, efter nogle år med DuckDuckGo. Det er i hvert fald længe siden jeg har brugt Google til andet end billedsøgninger og lejlighedsvise dyk i Google Scholar.

Det hører dog med til historien, at prisen for en browser og en søgemaskine, der ikke baserer sig på dataindsamling og annoncesalg er at…ja, at man betaler med rigtige penge.

Aktuelt betaler vi $14 om måneden for et familieabonnement til Kagi, der giver ret til et ubegrænset antal søgninger og til Kagis AI-funktioner som opsummering og en GPT-feature. Man kan dog også få 300 søgninger/md for $5. For os er der absolut pengene værd.

Betalingen betyder også, at Kagi faktisk nu er en profitabel virksomhed, og altså ikke er tvunget ud i at growth hacke for at skaffe millioner af brugere til at klikke på annoncer i forsøget på at give investorerne deres penge tilbage.

(Kagi har ganske vist investorer, men runderne har ikke været voldsomme, og minder næsten mere om crowdfunding end klassisk VC-pitch).

Orion er i udgangspunktet gratis at bruge, selvom man også kan støtte gennem Orion+, hvor man både kan støtte med et årligt abonnement på $50, eller med et “Lifetime”-beløb på $150.

Der er sket meget – men vi er ikke i mål endnu

Da jeg opdagede Orion tilbage i 2022 gik jeg straks all-in for at se hvad den lille, ny browser kunne. Desværre viste det sig ret hurtigt, at den absolut ikke var bagt færdig dengang. Der var tonsvis af bugs, og helt uundværlige funktioner som 1password fungerede slet ikke. Så jeg hoppede hurtigt tilbage i Safari.

Siden er jeg dog med jævne mellemrum vendt tilbage for at tjekke Orion, og har kunnet følge hvordan der hele tiden sker forbedringer. Hvor jeg i starten ikke holdt mere end en lille dags tid, så har jeg faktisk den seneste uge brugt Orion som min primære browser på alle mine iDimser.

Orion – en kommende stjerne?Orion – en kommende stjerne?

Jeg har indrømmet mindst et par gange om dagen liiige skullet over i Safari for at gennemføre et login eller en betaling, eller i hvert fald lige tjekke om det var sitet eller browserens skyld, at noget ikke virkede.

De fleste af de basale UI-ting er dog kommet langt, og mine udvidelser fungerer meget bedre end for bare et halvt år siden.

Der er dog stadig et stykke vej til noget der føles som en fuld erstatning for Safari (eller hvilken browser man nu bruger). Der er mange små glitches, nogle gange skal man refreshe et par gange for at få vist en side korrekt, og andre gange bliver Share-menuen gemt under andre grafiske elementer?

Ikke desto mindre har jeg valgt at blive Orion+-medlem i et år, for at se om mine 50 dollaser kan være med til at give opkomlingen lidt medvind på vej op mod en solid version 2.0 , der om ikke andet kan blive reel udfordrer til en status som default browser.

PS: Arc

Jeg har også tidligere skrevet lidt om Arc Search, der bestemt også er værd at holde øje med.

På Mac bruger jeg mest Arc Browser som en fin Chrome-erstatning til Google Docs, men Arc Search til iOS er en superinteressant AI-fokuseret app, som er perfekt til de hurtige søgninger, hvor man lige skal opdateres på et emne, have opsummeret en nyhedshistorie, eller har et af de der spørgsmål som GPT’erne er så gode til at svare på.

Og ja, jeg har det temmelig ambivalent med AI-søgemaskiner, der jo skamløst udnytter indhold fra en masse forskellige kilder rundt om på nettet, men bare er så pokkers smarte (når de virker).


Tags
tech

Date
June 13, 2024