|||

Søgning på steroider

Hvad er en god søgemaskine, og hvilke resultater er vi egentlig på jagt efter, når vi taster ord ind i søgefeltet, uanset om vi så bruger Google, Bing eller (den nye hotness) Kagi?

Det er en af de mange interessante diskussioner som er dukket op i kølvandet på bølgen af avancerede sprogmodeller og værktøjer som ChatGPT.

ChatGPT er jo præcis ikke en søgemaskine, men mange har brugt den som et Google-alternativ alligevel, og er blevet overrasket eller ligefrem brændt af mangefulde, fejlbehæftede eller vildledende resultater.

Personligt vil jeg holde fast i, at der er masser af gode grunde til fortsat at bruge old school søgninger, men i den forgangne uge har jeg smagt lidt på et AI-boostet alternativ, nemlig den nye iOS-browser Arc Search.

Sagt ganske kort er det en meget skrabet browser-app, der som udgangspunkt bare giver mulighed for at indtaste en URL eller lave en søgning (i et lille udvalg af søgemaskiner).

Men appens særlige sovs er så, at man i stedet for at vælge “Søg” efter indtastningen, også kan vælge at klikke på “Browse for me”.

Når man gør dét, så smutter Arc Search lige en tur ud på det store interweb, samler information, og præsenterer det på noget den (lidt fejlagtigt) kalder en webside.

Her finder man både punktopstillinger med de vigtigste resultater og referencer til websider hvor appen har fundet sine oplysninger. Scroller man ned vil der typisk være flere afsnit, hvor man kommer dybere i de forskellige punkter fra det korte referat i toppen. Nederst er der så en liste med flere websider, hvis man selv vil ud at læse mere.

Mere spørgsmål-og-svar end en søgningMere spørgsmål-og-svar end en søgning

Arc Search kommer fra firmaet The Browser Company, der også har lavet desktop-browseren Arc, som nogen ælsker, men som jeg primært bruger som et Chrome-alternativ, når Safari slås med et eller andet knas.

De har i forvejen lavet en såkaldt Arc companion-app til iOS, men den er næsten endnu mere begrænset end Arc Search, bare på andre måder.

Hvis man vil læse mere om Arc Search og måske også udforske hvordan den (lige akkurat) fungerer som browser, så vil jeg anbefale at man læser Federico Vitticcis glimrende artikel ovre på Macstories.

Det er stadig ikke perfekt

Arc Search har et stykke vej endnu, men vi nærmer os lige så stille min drøm om en research-assistent, der kan hjælpe mig med at skabe overblik i store informationsmængder – både ved at lave opsummeringer, samle de bedste kildehenvisninger, og foreslå nye spørgsmål til opfølgende udforskning.

Det er noget som Perplexity AI (og især deres bud på en copilot) også har arbejdet med, men Arc Search har en umiddelbarhed, en enkelhed og et brugervenligt design, som gør det til en væsentlig mere…vedkommende?…oplevelse at bruge den i hverdagen.

Jeg kommer nok ikke til at bruge den som primær browser lige med det samme (blandt andet fordi jeg heller ikke bruger Arc på min Mac), men jeg er foreløbig virkelig begejstret for Browse For Me-funktionen, så jeg har forsøgsvis anbragt Arc Search i min iPhone-dock (selvom den lilla farve virkelig går mig på nerverne).

Jeg oplever også allerede, at appens hjælpsomme søge-og-samle-funktion støtter mig i mit forsøg på at huske at være nysgerrig hver dag.

Det er supernemt at stille et spørgsmål eller skrive en søgning, og så få en pakket “webside” med de vigtigste punkter i lækker opsætning, plus et par håndfulde links hvis jeg vil dykke videre ned i tingene.

Det føles osm en fin måde at få et hurtigt overblik hvis jeg for eksempel vil vide mere om Auschwitz (vi så In the Zone sidste weekend) eller om historien bag kamerafirmaet Leica (se min blogpost fra lørdag).

Og så fik Arc-folkene i Browser Company også lige en ekstra stjerne i bogen hos mig, da de kun et par dage efter launch lavede en opdatering, så Kagi kan være standard-søgemaskine 👍

Der er dog også ting der mangler eller ikke fungerer optimalt (endnu) – udover det irriterende lilla ikon.

Jeg er fx ikke vild med de mange data Browser Company kan indsamle (jvf. betingelserne i App Store), men til gengæld er ad blocking, cookie banner blocking og tracker blocking sat som default i appen.

Jeg synes også det er irriterende, at jeg ikke kan dele min ‘personlige svar-webside’, og gemme den i en noteapp eller min trofaste læs-senere-tjeneste Readwise.

Men disse ting til trods, så har jeg altså tænkt mig at lege videre med Arc Search – ikke mindst fordi det allerede et par dage efter lanceringen af appen blev klart, at det bare var første skridt i en større udrulning fra Browser-firmaet, også når det gælder desktop-browseren.

Det vender vi sikkert tilbage til, men foreløbig kan man snuse til nyhederne her:

Vi lever i interessante tider.

Up next Komplet irrationelt kamera-begær Navlepillende navneleg
Latest posts Årets tema 2025 - refleksion Årets tema 2024 – hvordan er det gået? Jedi mind trick for shoppoholikere Glædelig jul Craft 3 efter 3 uger Endnu en lille app Små apps jeg leger med To skridt frem og et tilbage Meta-blog-jubilæum Galaktisk julegave Mit nye motto i en hyperkompleks verden Mit sorte website Stille grå decembermorgen Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge RumSnak har de bedste fans