|||

Nye mobilfoto-linser fra Moment

For nylig annoncerede creatormobilvideotilbehørs-firmaet Moment, at de har opgraderet deres serie af linser til mobiltelefoner.

Og det har givet mig en næsten eksistentiel krise…

Lad mig forklare: Moment brød oprindelig igennem med små linser, der kunne bruges til at tage bedre billeder med sin iPhone.

Det var dengang der hverken var tele eller makro på mobilerne, og man kunne derfor udvide kameraernes funktioner voldsomt ved at montere et lille stykke slebet glas foran objektivet.

Moments nye T-serieMoments nye T-serie

Igennem årene er Moment så vokset til at sælge massevis af linser, tasker, stativer, filtre, mikrofoner og andet tilbehør til den eksploderende skare af mennesker, der selvidentificerer som creators (jeg er i tvivl om hvorvidt de skal kaldes ‘skabere’ eller måske ‘kreaturer’).

Moment er selvfølgelig ikke alene om det, men de har fra starten været et af de bedste – og dyreste – i kategorien.

Masser af Moment

Anyway, jeg blev hurtigt betaget af ideen, og har efterhånden fået samlet mig en lille kollektion af fire forskellige Moment-linser – en makro, en tele, en fiskeøje og en anamorfisk video-linse.

Jeg har især været glad for makro-linsen, og har nok lagt flere makrofotos her på bloggen end jeg strengt taget burde.

Mmm…makro…mmmMmm…makro…mmm

MEN!

En af udfordringerne med de her Moment-linser er jo, at de skal sættes fast på mobilen på en eller anden måde – og samtidig skal de sidde både præcist og sikkert, hvis billederne skal være i konsistent, høj kvalitet.

Løsningen har været at Moment selv også laver cases til de forskellige mobil-modeller, med indbyggede fatninger som linserne så drejes på plads i – næsten ligesom i et “rigtigt” kamera.

Men det betyder, at hvis man køber en ny mobil, så skal man også have en ny case – og det har gennem årene været en nærmest fast årlig udgift, fordi jeg er sådan en tosse, der altså jævntligt opgraderer telefonen (mens jeg naturligvis sørger for at videregive, sælge eller på anden måde cirkulere den gamle).

Jeg har vistnok en enkelt gang været heldig at jeg “bare” kunne købe en ny ‘indsats’ til min case, der passede på den nye mobil, men som regel har det altså været nødvendigt at købe ny.

Det er næsten ligesom den gamle historie om barbermaskinen og barberbladene – selvom det indrømmet her trods alt er selve linserne, der koster – i størrelsesordenen 800-1000 kroner stykket, faktisk!

Ny fatning

Og så er vi endelig fremme ved den egentlige nyhed, nemlig at Moment netop har lanceret en ny “serie” af linser, T-series.

Og udover en opgradering af selve linserne, med bedre glas og et ekstra element – som forhåbentlig også betyder bedre billedkvalitet – så kommer T-serien også med en ny bayonet-fatning.

Så nu kan jeg ikke bare gå og være lidt ærgerlig over at jeg ikke længere har de bedste linser – hvis jeg skulle købe nogle af de nye T-linser, så skal jeg også have en ny case, fordi linserne ikke længere passer med de nuværende M-fatninger.

Det er i øvrigt anden gang, Moment opgraderer – deres første linser kom med den såkaldte O-fatning.

Og nu er det ikke fordi jeg synes man aldrig skal forbedre noget, fordi det risikerer at knække kompabiliteten med ældre gear (jeg synes fx det er fantastisk at Apple gik fra Intel til deres eget Silicon), men det har i hvert fald fået mig til at tænke på, om jeg rent faktisk skal fortsætte med Moment.

Hvilken slags fotograf er jeg?

Jeg er sikker på, at de også vil sælge cases som fungerer med mine “gamle” M-serie linser et stykke tid fremover, men jeg må indrømme at jeg er begyndt at overveje hvor længe det giver mening for mig at hænge ved.

Det er selvfølgelig klart at især Moments makro-linse er bedre end Macro-funktionen på min iPhone, og Moments fiskeøje-linse især kan også noget helt specielt.

Men samtidig bliver mobilkameraerne hele tiden bedre og bedre – og jeg kan mærke at det er mere og mere sjældent at jeg føler behov for at slæbe mine Moment-linser og den særlige case med ud i hverdagen.

Selv på ferier hvor jeg troligt husker at tage udstyret med, er det højst en gang eller to jeg faktisk får hevet linserne frem og brugt dem.

Så jeg er nok ved at erkende (og det er her den ‘eksistentielle’ udfordring kommer på bane), at jeg trods alt bare er hyggefotograf, som ganske vist gerne vil have flotte billeder, men også prioriterer nemhed og bekvemmelig så højt, at dét at fifle med eksterne linser og en særlig case og løbende udskiftning af begge dele…simpelthen bare bliver for meget.

Derfor nærmer jeg mig nok også en beslutning om at stoppe Moment-eventyret. Jeg tror jeg har købt min sidste linse og min sidste case.

Og det er afgjort ikke fordi jeg har været utilfreds med linserne, men fordi jeg simpelthen ikke får dem brugt nok, og nu bruger skiftet til den nye fatning som undskyld til at trække en streg i sandet.

hvis jeg ender med at opgradere til en ny iPhone om en måneds tid (og der står allerede familie i kø til den “gamle”), så bliver det nok også slut med Moment.

Hvis du står og har lyst til at investere i et sæt fine linser til din iPhone (og har mod på at opgradere din case indimellem), så sig til. Jeg er sikker på at vi kan gøre en god handel 😉

Up next Astronauter bruger kalenderkasser Overspringsmotto Jeg indrømmer blankt, at jeg godt kan lide at dovne og splatte med en bog, en film, min iPad eller anden mere eller mindre intelligent
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot