Ny ereader – farvel til Kindle og goddag til Kobo

I dag har jeg netop fået leveret mine ny ereader, en Kobo Libra 2 plus cover.

Kobo’en skal afløse min efterhånden 6 år gamle Kindle Voyage, og dette er mit hurtige bud på et QikReview(tm).

I efterfølgende blogposts vil jeg skrive lidt mere detaljeret om at flytte bøger over på Kobo’en, og hvordan det er at læse på Libra 2 i længere tid.

Stay tuned.

Hvorfor skifte?

Der er nogle praktiske og nogle principielle grunde til at jeg har investeret i den nye Kobo.

Lavpraktisk, så er batteriet på min Kindle ved at være så slidt, at jeg skal oplade stort set efter hver bog jeg læser.

Og da en af fordelene ved en ereader ellers er, at man normalt kan klare sig i flere uger på en opladning, så føles det urimelig besværligt(!)

Derudover så er origami-coveret på Kindlen også fuldstændig ved at gå op i limningen, selvom jeg har forsøgt at reparere på det flere gange – og det er faktisk ikke helt lige til at skaffe et nyt.

Men mere principielt, så forsøger jeg i hverdagen efter bedste evne at gøre mig så fri af techgiganterne som jeg kan – eller måske rettere: at fordele mine digitale aktiviteter mange steder, så jeg ikke er fuldstændig i lommen på ét firma.

Samtidig gør jeg også hvad jeg kan for at “straffe” dårlig firmaopførsel med at flytte mine penge, også selvom det naturligvis er forsvindende lidt i det store perspektiv.

Og da jeg synes at Amazon (som de fleste andre store virksomheder, indrømmet) har en del tvivlsomme aktiviteter og måder at agere på, så kan jeg da i hvert fald forsøge at flytte mit ebogs-engagement fra deres platform.

Jeg kan næppe frigøre mig helt, og vil formodentlig om ikke andet fortsat – modstræbende – bruge Goodreads-netværket, også fordi ScifiSnak har sit community dér.

Men jeg har altså set mig om efter alternativer, og er havnet hos Kobo – som sikkert også har tvivlsomme praksisser hist og her, men jo alt andet lige i hvert fald har væsentlig mindre monopol-indflydelse end Amazon.

Kobo Libra 2

Jeg endte som nævnt med at købe en Kobo Libra 2. Jeg havde ellers besluttet mig for en Kobo Sage, men af en eller anden grund så blev jeg lige dér en lille smule nærig, og kunne ikke heeelt se hvad jeg ville få for de ekstra 6-700 kroner dén koster.

Ny KoboNy Kobo

Og samtidig var der måske også en vis usikkerhed forbundet med købet – for kommer det nu til at fungere i hverdagen uden det kendte Kindle-økosystem? Og så føltes det lidt bedre ikke at købe det dyreste apparat til at begynde med.

Umiddelbart er jeg dog ganske tilfreds med Libra 2’en, omend der også lige er lidt opstartsvanskeligheder. Jeg håber i hvert fald at det bare handler om at jeg lige skal vænne mig til tingene…

Fysisk

Kobo-læseren er lavet af gement plastik, og selvom den virker solid nok, så er der ikke nogen premium-fornemmelse over den.

Den er ca 20% større end Voyagen, og har to fysiske knapper på siden til at bladre frem og tilbage. Jeg tror jeg bliver glad for det, sammenlignet med Kindlen’s trykfølsomme felter.

Til gengæld synes jeg det er lidt ærgerligt, at skærmen er sænket lidt fra kanten, i stedet for for at være i plan, som på Voyage. Der kommer garanteret til at samle sig en masse støv og snask…

Også coveret, der beskytter skærmen til hverdag og kan foldes til en interimistisk stand, er lidt wonky – og desværre ikke ligeså stabilt som Kindle-coveret.

Til gengæld kan det placeres, så Kobo’en kan vende både vertikalt og horisontalt.

Skærm

Skærmen er på papiret stort set den samme som på Kindlen, og der er ikke nævneværdig forskel på selve læsningen. De har samme opløsning og den grafiske kvalitet af skriften er mere eller mindre ens.

Kobo’en har dog indbygget automatisk justering af lyset efter omgivelserne, og det kan forhåbentlig være en lille hjælp i hverdagen.

Det vigtigste er dog nok, at Kobo-skærmen er 7 tommer, mod Voyage’s 6 tommer, og det er jeg allerede ret begejstret for.

Det giver mere plads og færre sideskift, uden at selve maskinen føles for stor og klodset.

Betjening

Jeg gider faktisk ikke engang tjekke techspecs på apparaterne, men Kobo Libra 2 er jo noget nyere end Voyage’n, og jeg gætter på at processoren også er lidt hurtigere.

Den reagerer i hvert fald ganske snapt, og det er afgjort væsentlig hurtigere fx at indtaste søgninger eller klikke på typografi-indstillingerne.

Kindlen har allerede i et par år føltes temmelig træg, og jeg skulle ofte trykke 3-4 gange for overhovedet at få den til at reagere.

Jeg synes også menuerne er nogenlunde logiske, og det eneste jeg endnu har oplevet at savne er en indstilling til 24-timers ur, snarere end am/pm.

Og med det vil jeg stoppe den korte introduktion, og sætte mig til at lytte noget musik og læse i min bog.

Som sagt følger snarest endnu en post eller måske 2, om bog-økosystemet rundt om Kobo, og hvordan det går med at få nye og gamle bøger over på maskinen – og (teaser!) hvordan det går med at låne bøger, direkte på Libra 2…


Tags
tech

Date
April 23, 2022