|||

Grundstofdag 2023

Det er den tid på året igen, hvor jeg slår på tromme for at vi fejrer #grundstofdag – se mine tidligere brandtaler her.

Det korte pitch er ganske enkelt, at man hvert år på sin fødselsdag forsøger at gøre sig lidt klogere på det grundstof, hvis atomnummer svarer til éns alder. Sæt igang, derude!

I 2023 er turen for mig kommet til grundstof 52: Tellurium, og igen er det tilsyneladende et lidt…skal vi sige…anonymt element – måske grænsende til det problematiske?

Under normale temperatur- og trykforhold optræder stoffet som et skinnende hvidt metal; det er “skørt”, så det knuses let til et pulver eller granulat.

Jeg føler mig også lidt småskør til hverdag, og ikke særlig modstanddygtig overfor pres.

Tellurium – fra Dschwen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia CommonsTellurium – fra Dschwen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Der er dog formildende omstændigheder ved tellur/tellurium, som kan bruges i flere sammenhænge:

Tellur anvendes hovedsagelig i legeringer sammen med andre metaller, samt i halvledere. Bly kan gøres stærkere og mere korrosionsbestandigt overfor svovlsyre ved tilsætning af tellur, og tilsvarende gør tellur rustfrit stål og kobber lettere at forarbejde.

Nåja, og så blev stoffet opdaget samtidigt af to forskellige videnskabsmænd, som begge arbejdede i Transylvanien i slutningen af 1780’erne, ifølge Wikipedia. Transylvanien!

Bonus-element

Som et ekstra tip i år skal jeg absolut ikke glemme at reklamere for Rakkerpaks glimrende podcast-serie Periodisk der – ta-daa – gennemgår hele det periodiske system, element for element *)

De har dog et stykke vej endnu op til det bliver relevant for mig 😉

*) Jeg knipser mig selv på næsen dagligt som straf for ikke selv at have fået ideen om at lave grundstof-podcast…

Up next Dekonstrueret lommekniv På Downton-besøg
Latest posts Udstyret er parat, nu kommer det svære QikReview – Dune 2 Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde