|||

Grundstofdag 2023

Det er den tid på året igen, hvor jeg slår på tromme for at vi fejrer #grundstofdag – se mine tidligere brandtaler her.

Det korte pitch er ganske enkelt, at man hvert år på sin fødselsdag forsøger at gøre sig lidt klogere på det grundstof, hvis atomnummer svarer til éns alder. Sæt igang, derude!

I 2023 er turen for mig kommet til grundstof 52: Tellurium, og igen er det tilsyneladende et lidt…skal vi sige…anonymt element – måske grænsende til det problematiske?

Under normale temperatur- og trykforhold optræder stoffet som et skinnende hvidt metal; det er “skørt”, så det knuses let til et pulver eller granulat.

Jeg føler mig også lidt småskør til hverdag, og ikke særlig modstanddygtig overfor pres.

Tellurium – fra Dschwen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia CommonsTellurium – fra Dschwen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Der er dog formildende omstændigheder ved tellur/tellurium, som kan bruges i flere sammenhænge:

Tellur anvendes hovedsagelig i legeringer sammen med andre metaller, samt i halvledere. Bly kan gøres stærkere og mere korrosionsbestandigt overfor svovlsyre ved tilsætning af tellur, og tilsvarende gør tellur rustfrit stål og kobber lettere at forarbejde.

Nåja, og så blev stoffet opdaget samtidigt af to forskellige videnskabsmænd, som begge arbejdede i Transylvanien i slutningen af 1780’erne, ifølge Wikipedia. Transylvanien!

Bonus-element

Som et ekstra tip i år skal jeg absolut ikke glemme at reklamere for Rakkerpaks glimrende podcast-serie Periodisk der – ta-daa – gennemgår hele det periodiske system, element for element *)

De har dog et stykke vej endnu op til det bliver relevant for mig 😉

*) Jeg knipser mig selv på næsen dagligt som straf for ikke selv at have fået ideen om at lave grundstof-podcast…

Up next Dekonstrueret lommekniv På Downton-besøg
Latest posts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline