|||

Fjernoptagelse med funktionssyge

At kunne optage remote med god lydkvalitet er uomgængelig vigtigt for podcastere.

For som regel er det sjovest at have folk i studiet eller besøge dem med en mikrofon i hånden, men nogle gange tillader tid og rum bare ikke at lave optagelser ansigt til ansigt.

Og så skal man altså bruge en remote recording service, hvor man kan optage sig selv og gæsten (eller gæsterne), helst i god lydkvalitet.

Det er tjenester som Zencastr, Cleanfeed og Squadcast, som man måske er stødt på.

Telefoner, mobiler og IP

I de gaaaamle dage på DR var der jo telefonlinjer i lydpultene så man kunne ringe folk op fra et studie, og det fungerede sådan set nogenlunde – selvom lydkvaliteten var begrænset. Og så var der ofte udfald da alle begyndte at bruge mobil i stedet for fastnet.

Senere kom så tjenester som Skype og Zoom, hvor man kunne “ringe til hinanden via internettet”, og blandt entusiaster og folk der var parate til at nørde med software og indstillinger på computeren, blev det også almindeligt at lave såkaldte double enders.

Det lyder som en lummer eufemisme, men betyder bare, at deltagerne i et opkald optager sig selv lokalt, mens de taler med hinanden via Skype eller Teams eller FaceTime eller telefon, for den sags skyld.

Her er det altså ikke selve kommunikations-appen (fx Skype), der laver optagelsen (selvom de tit bliver brugt til backup), men de enkelte deltagere der optager sig selv, enten med en app som Quicktime eller den populære Audio Hijack-app til Mac, eller alternativt i en digital optager som er sluttet til computeren.

Efter opkaldet sender alle de medvirkende så deres lokalt optagede lydfiler til den, der skal redigere. Og lydkvaliteten afhænger på den måde ikke af netforbindelsen, men “kun” af hvor god ens egen mikrofon er, og om man sidder i dæmpede og stille omgivelser.

Remote – men lokalt

Men for 4-5 år siden begyndte der for alvor at dukke en ny slags tjenester op, som gør det muligt at lave den slags lokale fjernoptagelser via browseren.

Så i stedet for at deltagerne i et møde hver især skal sørge for at have en optageapp eller -dims kørende, så skal man bare koble sig på med et headset (eller en mikrofon og hovedtelefoner og et lyd-interface), og så sørger browser-appen for at optage lokalt, og løbende uploade den fuldfede wave-fil til skyen.

Herfra kan man så bagefter downloade alle deltagernes lydfiler i høj kvalitet, og redigere dem som man har behov for. Typisk kan man også selv vælge om tjenesten skal lave en mp3, en wave-fil i “cd-kvalitet”, eller endda en videooptagelse af hele samtalen.

Aktuel status

Nå, hele dén lange historie egentlig bare for at sige, at jeg i denne uge har været tvunget ud i en hurtig rundtur i den slags tjenester igen.

Jeg valgte ellers for 4-5 år siden at binde mig til Riverside.fm, der kan alle de ting den skal, har god lydkvalitet, fin support, og også en iOS-app, så folk kan “ringe ind” fra mobilen og blive optaget på samme måde.

Det her er ikke en fuld anmeldelse af Riverside, men jeg har i det store hele været ganske tilfreds. Det største irritationsmoment har egentlig været, at Riverside ikke fungerer i Safari, men kræver Chrome (eller Firefox, eller Brave, hvis man er lidt mere privatlivsbevidst).

Og så synes jeg også, at de er begyndt at bruge lidt for meget tid på at implementere video-features og AI-funktioner, som jeg i hvert fald ikke har meget brug for.

Magiske klip nej takMagiske klip nej tak

Jeg henter mine wave-filer og skal nok redigere selv, tak – jeg behøver hverken transkription, “magiske videoklip”, AI-fjernelse af øh’er, eller noget i den stil.

Riverside-udfordring

Anyway, her forleden fik jeg så en besked om, at Riverside ikke kunne trække min betaling for de næste 12 måneder. Jeg prøvede selv flere gange, også med to andre betalingskort, men lige meget hjalp det.

Et opkald til banken dagen efter afslørede, at Riverside åbenbart (uvist hvorfor) er havnet på en form for blacklist hos Nets, og selvom jeg fik besked om at det ville blive opklaret, så kan jeg i skrivende stund stadig ikke betale.

Derfor har jeg også været på jagt efter mulige alternativer – dels for at have en mulighed for overhovedet at lave fjernoptagelser hvis nu jeg ikke kan bruge Riverside, og dels for at undersøge om der er tjenester som ikke er gået all-in på AI og alle mulige overflødige features.

TL;DR – der er er 8-10 relevante tjenester som virker nognelunde legit, men ingen som lander i smørhullet. Så jeg skal nok tilbage på Riverside, hvis ellers jeg kan få lov til at betale…

Alternativerne

Men altså – jeg gik på jagt.

Jeg begyndte med de kendte – Zencastr, Squadcast og Cleanfeed – men de lokker ikke rigtigt.

Zencastr og Squadcast koster cirka det samme som Riverside, og jeg er ikke vild med deres interfaces. Og så lider de i øvrigt af samme funktions-syge som Riverside.

Cleanfead er meget enklere og mere fokuseret, men er til gengæld væsentlig dyrere – og mange fjernoptagelser laver jeg heller ikke…

Jeg faldt også over et par podcast hosting-tjenester, som har browser-baserede optagetjenester (fx Podbean og Tryca.st), men mit behov er ikke at lave alting, incl. redigering, i browseren.

Endelig lykkedes det mig så at finde et par små tjenester, Remotely.fm og Waveroom, der præcis har fokus på at optage lyd, og ikke alt mulig AI-video-ballade med transkriptioner og digitale assistenter og stemmekloning og knald.

Desværre viste de sig hurtigt at være for skrabede, og især Waveroom var decideret ustabil (men til gengæld gratis).

Remotely koster i øvrigt det samme som Riverside, og så kan det jo næsten være ligemeget, hvis ikke tjenesten fungerer mærkbart bedre.

Så enden på det hele er nok bare, at jeg tager endnu en snak med min bank og håber jeg kan få lov til at betale for Riverside.

Much ado about nothing…

Up next Usynlige filmtricks Da jeg for efterhånden en million år siden gik på uni, skrev jeg en opgave om filmeffekter med fokus på digital billedbehandling, eller CGI som det Shopping under broen
Latest posts Galaktisk julegave Mit nye motto i en hyperkompleks verden Mit sorte website Stille grå decembermorgen Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge RumSnak har de bedste fans RumSnak liveshow episode 100 TickTick – kalenderkasser til folket Næsten automatisk oversættelse Cubox – den glemte udfordrer Morgentur ved Damhussøen Fotos på bloggen Søndag i Hareskov Itsy bitsy spider Hundredetusinder af ord