|||

Cloud Cuckoo Land

Som man måske vil huske, så besluttede jeg sidste år at forlade Amazons Kindle-kløer så vidt jeg kunne.

Det betød både at købe en Kobo i stedet for en Kindle, og at droppe læsetracking og -fællesskab i Goodreads.

Jeg har egentlig ikke fortrudt det, men på det seneste er jeg måske alligevel begyndt at savne at kunne dele mine læseoplevelser (udover i ScifiSnak 🪐😄).

Så jeg kiggede mig lidt omkring, og var blandt andet inde at snuse til Storygraph. Men så slog det mig lige i dag, at jeg jo i forvejen skriver og er rigtig glad for min lille blog – så hvorfor ikke bare dele et kort review af bøgerne her?

Jeg kan ikke garantere (eller advare om) at det bliver et fast indslag eller at alle bøger kommer gennem møllen, men nu går jeg i hvert fald igang.

Sammenvævet fortælling på tværs af tid og rum

Anthony Doerr’s Cloud Cuckoo Land (2021) er lidt af en kraftpræstation – og jeg kunne rigtig godt lide den.

Der er tale om et stykke speculative fiction i den ekvilibristiske ende af spektret, hvor tre historier (well, tre-en-halv, egentlig) fletter sig ind og ud mellem hinanden, mens det efterhånden bliver afsløret hvordan de hænger sammen.

Tresporet underholdningTresporet underholdning

Vi er både i Konstantinopel og omgivelser i 1400-tallet, i USA (mest) omkring 2010-20 stykker, og ude i fremtiden i et generations-rumskib styret af en AI, på vej mod en (forhåbentlig) beboelig exoplanet.

Den slags kan godt blive lidt fortænkt, men Doerr formår at gøre alle historierne vedkommende, selvom man ikke rigtig kommer ind under huden på karaktererne, der mestendels beskrives udefra, og som nogle gange virker lidt todimensionelle.

Ikke desto mindre er det både spændende, underholdende og lejlighedsvis poetisk – og med mange gode tråde at gribe fat i; om klimapokalypsen, om sprog, om identitet, om opofrelse og meget mere.

Apropos ScifiSnak, så minder Cloud Cuckoo Land mig en del om Monica Byrnes The Actual Star, som vi læste i episode 91. Den havde ikke bare samme tredelte struktur, men tappede også ind i mange af de samme temaer.

Begge bøger kan absolut anbefales – måske især her op til sommerferien 🌞

Up next Tvunget tilbageholdenhed Der sker crazy meget i note-planlægnings-kalender-land for tiden, og det kribler i fingrene for at prøve alle de spænende nye apps – Mayday, Fancy elevatorknapper
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot