|||

Bogbase-opdatering – jeg har valgt en løsning

Efter knap 3 uger med en mere eller mindre parallel bog-tracking i Book Buddy + og i Notion har jeg besluttet mig for at holde fast i Notion, og sende B-Buddy tilbage i app-arkivet.

Jeg skal nok uddybe hvorfor, men jeg tænker at jeg nok bare skal lægge ud med at tage alle mine forbehold:

Når jeg siger at “jeg har valgt en løsning”, så står der “LIGE NU OG I DEN NÆRMESTE FREMTID OG/ELLER INDTIL JEG FINDER NOGET BEDRE ELLER BARE BLIVER FRISTET AF EN ELLER ANDEN NY HOTNESS med store bogstaver mellem linjerne…

Frustreret brug af apps

Men altså: som man måske vil huske, så har jeg længe været frustreret over de forskellige bogtracking-apps og -tjenester. De er sjældent særlig lækkert designede, og så synes jeg de er enormt besværlige i daglig brug.

Det er som regel ok at importere bøger (de bruger oftest et Google Books API), men når man skal tagge og markere læse-status så kræver de adskilligt flere klik eller tryk end jeg synes er nødvendigt, og det er i hvert fald for mig fuldstændig uoverskueligt hvordan de synes et virtuelt bibliotek skal fungere.

Jeg havde egentlig fundet frem til at Book Buddy + var den bedste (mindst ringe) app, men i de sidste par ugers brug har jeg været ret irriteret over de mange klik, over designet, og især over det faktum at en Ønskeliste med bøger åbenbart(!) skal ligge i en afdeling helt for sig selv – og det er bare ikke sådan jeg har lyst til at organisere tingene.

Notion er den – foreløbige – vinderNotion er den – foreløbige – vinder

Det gav mig så lidt ekstra energi til at udforske mulighederne i Notion, og selvom det er temmelig meget mere besværligt at vedligeholde sådan en database end bare at bruge en bog-app, så giver det altså også nogle muligheder.

Notion – det gode

Lad os starte med det positive når det gælder min bogbase i Notion:

  • jeg kan selv vælge hvilke properties ved bøgerne jeg overhovedet ønsker at have med, og behøver ikke slås med ‘originalsprog’, ‘del af serie’, ‘navnene på illustratorens børnebørn’ og hvad der ellers er registret om bøgerne
  • jeg kan lave adskillige forskellige visninger og sorteringer af mine mange hundrede bøger – på tags, status, forfatter, etc – som er fuldstændigt tilpasset mine ønsker
  • det er relativt nemt – i hvert fald på min Mac – at få et overblik over de seneste 20-40 bøger
  • jeg kan integrere bogbasen med mine læse-highlights - og det var dén fantastiske feature, som fik balancen til at tippe til Notions fordel igår

Det sidste kræver måske lige lidt forklaring:

Som jeg tidligere har nævnt, så er jeg gået rimelig meget all-in på Readwise Reader som min læs-senere-tjeneste.

Reader er mest til artikler og pdf’er (og i stigende grad også YouTube-videoer og podcasts), men i denne sammenhæng er det relevant fordi Reader-appens ‘backend’ er Readwise-tjenesten, som også kan samle highlights fra min Kobo-bøger (og mine tidligere Kindle-bøger).

Alle de highlights kan så sendes videre fra Readwise til et ganske stort udvalg af forskellige noteapps. Aktuelt ryger de direkte til Obsidian, hvor de især bliver brugt når jeg skriver podcast-manus eller foredrag, men de mange fremævninger fra artikler og bøger kan også synkroniseres til en database i Notion, og SÅ er vi fremme ved det smarte!

Igår fandt jeg nemlig ud af hvordan jeg relativt enkelt (omend stadig i praksis temmelig håndholdt) kan linke fra en given bog i min bogbase til highlights fra den specifikke bog i min Readwise-base. Og dét føles sgu lidt funky.

Notion – det mindre gode

Men som sagt kommer Notion også med nogle indbyggede udfordringer:

  • det er besvæligt at tilføje nye bøger – de skal oprettes med manuel indtastning af titel, forfatter, tags, etc
  • hvis jeg vil have coverfoto på er det ekstra rodet, med billedsøgning og kopiering via URL som skal indsættes i… bla bla bla… (<– det er altså besværligt)
  • hvis jeg automatisk skal importere nye bøger med de relevante informationer til min bogbase så kræver det at man bruger Google Books API’et, og det er umiddelbart en del above my pay grade)
  • mere generelt er Notion jo et okay værktøj, men kan bestemt også have små quirks med langsomme servere, tvivlsomme mobilapps og så videre – og man lægger jo sit indhold over på andre menneskers computere…

Og så er jeg også lidt nervøs for om jeg her er igang med at afskære mig selv fra nogensinde at vende tilbage til bogapps, gamle eller hvad der måtte komme af nye apps i fremtiden?

Foreløbig løsning

Men da der åbenbart ikke er nogle perfekte løsninger, så har jeg altså valgt at tage chancen og hoppe på Notion-vognen.

Det er som nævnt fordi jeg synes balancen er vippet til Notions side, men også fordi jeg parallelt er igang med at lave en podcast-produktions-base i samme tjeneste, og derfor forhåbentlig kan bruge det jeg lærer med mine eksperimenter begge steder.

Når det er sagt, så henviser jeg altså til forbeholdet i starten…vi får se hvordan det ser ud om et år.

Up next Med hiv og sving over den digitale kløft Sic Transit Gloria Macintosh
Latest posts Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist Tot – uden knold Musik i listeform Close but no Korte noter – nu i Obsidian Man trækker i en løs tråd… Korte noter Hvilested med hvileplads Tekstet for poesihæmmede Blad i forårssol Anti-mål Grundstofdag har fået sin egen side Nostatrip med troubaduren Har jeg nævnt at jeg godt kan lide tåge