|||

Ugens Pensum #20 - gåture, overspring og finske kinesere

Denne uges artikler handler om overspring, om introverthed og om at gå - og bærer nok rimelig meget præg af, at jeg har været temmelig introspektiv (læs: navlepillende) i disse dage.

Overspring er undervurderet

Det lyder næsten som en dårlig undskyldning, men Meredith Fineman skriver i sin Quartz-artikel ganske overbevisende om hvordan der i hvert fald også kan være positive aspekter af overspringshandlinger.

Indrømmet bruger hun måske lidt for meget tid på at beskrive sine egne (tidligere) mønstre som hardcore deadline-overholder, men efterhånden kommer hun dog også ind på hvordan overspringshandlinger kan booste kreativiteten, fremtvinge en større grad af effektivitet og selvtillid og give overraskende oplevelser og indsigter.

Personligt ligger jeg nok et eller andet sted midt i mellem. Det er meget sjældent jeg misser en deadline (en opdragelse med live-radio har nok haft sin effekt - det er så uskønt med tavshed i æteren i længere tid af gangen), men jeg kan absolut overspringshandle på eliteplan.

Jeg føler dog ofte - og jeg undskylder igen den navlepillende oversharing - at det er manglende selvtillid, angst og usikkerhed, der får mig til at gøre alt mulig andet end at arbejde. Ofte noget med at gå en tur, læse en bog eller bare ligge på sofaen i fosterstilling og være grådlabil.

Men lad os bare sige, at det er med til at gøre mig kreativ også 😎

Så gå dog!

Jeg har for nylig været på jagt efter information og inspiration i den indrømmet temmelig håbløse kamp mod klimaforandringerne, og er i den forbindelse faldet over sitet SustainDaily.

Der er både guides, artikler og en podcast at fornøje sig med. Det er langt fra klimavidenskab, politik eller samfundsvidenskab på højt niveau, men folkene bag er i total øjenhøjde med hverdagen, og det synes jeg også der skal være plads til.

En af de artikler, jeg lige faldt over handlede om at gå, et emne der jo ligger mig temmelig meget på sinde (som en der går mindst 10.000 skridt om dagen og har gjort det 580 dage i træk i skrivende stund klappersigselvpåskulderen).

Anyway, masser af gode ting ved gåture, og fine tips til at få lagt flere skridt ind både i hverdag og ferie.

Mit personlige tip er - hvis muligt - at man går til og fra arbejde. Det kræver selvfølgelig lidt ekstra tid, men giver en hel masse tilbage - både fysisk og psykisk.

Spirituelt finsk

Og så lige en Quartz-ting mere.

De har gravet ned i et åbenbart frembrusende kinesisk fænomen der kaldes jingfen - ‘at være spirituelt finsk’.

Kort sagt handler det om at kineserne, der jo ofte lever op og ned af rigtig, rigtig mange andre mennesker, føler sig stærkt inspireret af de introverte finner.

For nu at citere artiklens karakterik af vores venner mod nord:

In Finland, even the extroverts are introverts, or so claim the Finns. They have a saying, “An introverted Finn looks at his shoes when talking to you; an extroverted Finn looks at your shoes.

Som en der selvidentificerer som hardcore introvert kan jeg kun sympatisere.

Gad vide hvad man kalder det, når man føler stor identifikation med kinesere, der føler sig beslægtet med finner?

(tweet)

Up next Sov GDPR-godt Lille genopkog af sommerspas - mest som test af en blogfunktion: Jeg har indtalt (nogle minutter af) den officielle GDPR-lovtekst - og den er efter hjemmekontoret i anledning af #medpaaarbejde på Instagram
Latest posts Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak