|||

Obsidian-kurven

Her på seneste er jeg flere gange stødt på begrebet ‘the Obsidian arc’ – Obsidian-kurven.

Kurven beskriver mange brugeres forløb med appen:

  • Først tager man Obsidian i brug og udforsker de grundlæggende funktioner – notelinks, daily notes, forskellige stil-temaer, tags og den slags. Man skriver noter og læser artikler om Zettelkasten og tænker at nu skal man virkelig have styr på al sin ‘viden’ og al sin research, og lave en ekstern hjerne.
  • Så opdager man de mange seje community-plugins, og går total-amok i håbet om at Obsidian kan blive the one tool to rule them all. Man laver dashboards med kanban, bruger dataviews, laver tjekliste-systemer og forsøger at klare al sin projektstyring inde i Obsidian.
  • Endelig går det op for én, at det ikke nødvendigvis er den bedste idé at forsøge at gøre alting i én app. Det bliver hurtigt lidt klampet. Selvom Obsidian er crazy cool og kan udvides til at gøre tusind ting, så er det nogle gange bedre at have en hammer, en sav, en skruetrækker og en boremaskine end at forsøge at lave alting med et multitool. Og så går man tilbage til en langt mere skrabet, men tight opsætning – måske til specifikke skriveprojekter, måske som en slags projektoverblik, eller måske bare til en slags arbejdsjournal.

Skal den kunne det hele?Skal den kunne det hele?

Og selvom det irriterer mig at være så forudsigelig, så bliver jeg nødt til at indrømme, at jeg også har taget turen af Obsidian-kurven.

Jeg startede lidt forsigtigt, og var også ovre i Craft en overgang, men vendte så tilbage til Obsidian for fuld skrue – og gik fx temmelig meget amok da jeg opdagede Todoist-integrationen. Jeg var også et kort sekund ved at sige helt farvel til andre apps, for kun at have noter og opgaver og tjeklister i Obsidian, med task management, flere kalenderviews, tabeller, håndskrevne noter, pdf-læsere og hele fejemøget.

Men i forbindelse med mit Things-eksperiment fra sidste weekend (der i øvrigt stadig fungerer ret fint, synes jeg), så gik det op for mig, at selvom Obsidian altså er ret fantastisk, og fortsat fungerer rigtig fint til noter og podcastmanuskripter og mødereferater og den slags, så er det altså bedre for mig fx at have tasks i Things, dagbog i Day One, og så videre.

Jeg er dog helt bevidst om, at jeg sikkert tager en ny tur næste gang jeg opdager et fedt plugin eller måske en helt ny, vidunderlig app, der denne gang kan løse alle mine problemer…

Up next Serietips Mens vi venter på sæson 3 af Ted Lasso – det er lige om snart *) – så vil jeg absolut anbefale at man tager et kig på Shrinking der også kan ses på Fyrer den af i Aarhus
Latest posts De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen