|||

Nye tanker om produktivitet og processer

På trods af mine mange eksperimenter med kalenderapps, noteværktøjer og andet gøgl, så gør jeg mig ikke i hverdagen voldsomt mange tanker om hvad det egentlig er at være ‘produktiv’, eller rettere: hvad jeg forstår ved begrebet ‘produktivitet’.

Jeg udforskede selvfølgelig implicit mange forskellige ideer om produktivitet i praksis da jeg lavede work.flow-podcasten, men i nyere tid var det nok under min optræden i en anden podcast – De Agile Rødder – at jeg kom tættest på en form for definition, sådan i en offentlig sammenhæng.

Og jeg parafraserer, sådan nogenlunde frit:

Produktivitet for mig er, at jeg har tid til at lave det jeg gerne vil, på en fokuseret facon, på den tid jeg har og i en kvalitet som tilfredsstiller både mig og mine kunder – samtidig med at det sker i en bæredygtig balance med alt det andet jeg laver.

Det er ikke nødvendigvis særlig dybt eller præcist, men det vigtige for mig her er altså, at det skal være langtidsholdbart (bæredygtigt, ikke-stressende), og at målet ikke i sig selv er at lave mere, hurtigere, men at kunne arbejde fokuseret, i et rimeligt tempo, og kunne levere en forhåbentlig konsistent, høj kvalitet.

Zen-produktivitet?Zen-produktivitet?

Anyway, jeg kom til at tænke over det med produktivitet igen for nylig, da jeg lyttede David Sparks-podcasten Focused, hvor han fortalte om sit nye kursus, den såkaldte Productivity Field Guide.

Jeg er ikke fuldstændig på linje med MacSparky hele vejen, men kan rigtig godt lide hans udgangspunkt for guiden, som ikke er en bestemt app eller teknik, men selve ideen om at man gør sit bedste for at leve op til sine egne værdier og mål.

Og dét fik mig så, en anelse mere konkret, til at genbesøge Cal Newports klumme om “proces-produktivitet” fra oktober 2023.

Her skriver han, med inspiration fra en lang række moderne apps og tjenester som Monday, Trello, Wrike og lignende, om at tænke produktivitet som noget der handler om PROCES, snarere end PRODUKT.

To understand the importance of this shift from work to workflow, it helps to understand two competing philosophies about how technology impacts productivity. The first argues that technology improves productivity by directly improving the tools that we work with. A less-discussed but equally important philosophy broadens the definition of technology to include the more general systems by which work is organized. It argues that some of the biggest productivity breakthroughs come not from better tools but instead from smarter ways of arranging what you’re already doing.

Og opfølgende:

The new productivity services can’t be used to directly execute work. Their purpose is instead to help better organize these efforts.

Proces-maskinenProces-maskinen

Og det er temmelig meget dét, som jeg synes er så fascinerende ved alle de her apps, tjenester og værktøjer – at udforske nye og anderledes MÅDER at arbejde på, snarere end at forsøge at lave meget mere end jeg allerede gør, eller gøre alting hurtigere.

Eller som Cal Newport slutter:

It’s in rethinking how we organize our work, not just in how fast we can accomplish it, where the real improvements are to be found. Perhaps we’re finally ready to learn this reality.

Well said, Cal.

👉PS. Skamløs promovering af min bedre halvdels nystartede firmakoncept, Fokus og Flow, der præcis tackler mange af disse ideer og udfordringer – et oplagt sted at starte, hvis du gerne vil gøre noget ved din personlige produktivitet, på en bæredygtig facon!

Up next 100 små ideer Tillykke med de 40 til Macintosh
Latest posts Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for?