|||

Har du tjekket dine Google-data for nylig?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har et ambivalent forhold til Google.

I mange år var jeg – som så mange andre – total fan af deres søgemaskine, og var helt verliebt i deres uhøjtidelige, innovative, halvtossede måde at drive tech-forretning på.

Men som så mange andre virksomheder har Google sloges lidt med at holde sig på rette kurs. Det er gået relativt skævt de senere år – med omsiggribende dataindsamling, uheldige personalesager, slingrekurs gennem mere eller mindre halvhjertede projekter og så videre.

Overvågningskapitalisme – med streg under kapitalisme

Hvad angår dataindsamlingen er den korte analyse fra min side er, at det handler lige så meget om at være et stort, profitmaksimerende aktieselskab som at det er en techgigant.

Begrebet ‘overvågnings-kapitalisme’ har i mine øjne en tendens til at fokusere på tech- og data-delen af virksomhederne, og mindre på at de præcis er kapitalistiske virksomheder, der – selvfølgelig – forsøger at skrabe så mange penge sammen som muligt.

Aaanyway, det ærgrer mig jævnligt, at Google slog ind på den vej, hvor de samlede flere og flere brugerdata, og var med til at skabe en kolossal forretning omkring profilering, målretning af annoncer, og tracking af brugerne overalt – og at de var med til at legitimere at så mange andre, måske uden Googles skrupler – valgte den samme forretningsmodel.

Smart hjemme-dims

Men Google kan jo stadig lave nogle ret cool ting, og da jeg for nylig blev bedt om at teste en Nest Hub 2 et par dage, overraskede de gamle nørder mig faktisk positivt.

Den lille ‘smart home’-skærm er i sig selv ganske niffig, og det er lidt cool at den kan tracke søvn ved hjælp af en radar, men det er ikke pointen her.

Nej, min positive oplevelse kom faktisk af, at firmaet har gjort en seriøs indsats for at forklare i relativt letfatteligt sprog, hvilke data hubben indsamler, og om de bliver sendt til Googles servere eller bliver på apparatet.

Jeg synes sagtens de kunne gøre mere, og det var rart hvis man havde endnu mere kontrol med sine data – men de har faktisk gjort en hæderlig indsats, alt andet lige.

Tjek dine indstillinger

I samme ombæring kom jeg så ind på min Google-konto, som jeg ellers sjældent bruger efterhånden, og dér pingede Google mig om lige at tjekke mine data- og privatlivsindstillinger; et andet fint initiativ.

Og nu er vi så fremme ved det egentlige tip; nemlig at du også besøge din Google-konto, og tjekker alting igennem.

Det er nemlig blevet ganske overskueligt at se hvilke Google-tjenester, du er skrevet op til, hvilken historik der bliver gemt fra sine YouTube-søgninger, hvilke apps der har adgang til din kalender, og så videre.

Det kan godt tage tid at gå igennem det hele, men det er faktisk relativt ligetil, og jeg synes de igen her gør en fin indsats for at hjælpe med at forstå hvilke data de har, hvad de bliver brugt til, og hvordan man kan downloade og/eller slette dem.

Jeg har gjort det et par gange tidligere, så der var ikke meget at ændre, udover at jeg slettede en gammel Analytics-profil, og ændrede på nogle indstillinger omkring søgehistorik og hvornår den skal slettes automatisk.

Men hvis du ikke har tjekke dine indstillinger for nylig, så hop ind på din egen konto og se hvad du kan gøre, for dit privatlivs skyld.

Up next blomster uden filter nyt kuld i Søerne
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot