|||

Database lite – hvad skal jeg bruge?

Jeg har lige været på getaway med min bedre halvdel i Hamborg, og da vejret mildest talt var omskifteligt var der også masser af tid til at dimse med hyggeprojekter på hotelværelset mens regnen slog mod ruderne.

Jeg blev dog relativt hurtigt færdig med de to projekter jeg havde planlagt at arbejde på (oprydning i Day One og nye kategorier i min arbejdstids-registrering), og hvad skulle jeg så kaste mig over?

Svaret blev endnu en klassiker – nemlig bog-tracking.

BogsamlingBogsamling

Det er en udfordring jeg har sloges med tidligere, og selvom jeg i halvandet års tid har været noooogenlunde tilfreds bruger af Book Tracker-appen, så er den faktisk fuld af små irritationsmomenter.

Den lille indieudvikler arbejder fortsat videre på at forbedre appen, men det føles nogle gange som to skridt frem og halvandet tilbage – i hvert fald i forhold til mine ønsker.

Jagten er gået ind igen

Derfor er jagten nu genoptaget – og jeg søger altså en forholdsvis enkel måde at logge min læsning på.

Jeg er ret ligeglad med løbende status (antal sider i dag), og er ligeså uinteresseret i sociale læsefeatures.

Jeg skal primært bruge en app eller database med grundlæggende oplysninger om titel, forfatter, udgivelsesår og den slags, og så lidt ekstra oplysninger som læst-dato, rating og måske et par håndfulde tags (scifi, non-fiktion, etc).

Jagten fortsætter stadig, men der er ikke umiddelbart nogle klare vindere – hverken blandt de gamle kendinge (Libib, Storygraph, Reading List, m.fl.), eller den meget lille håndfuld nye apps (Bookworm og et par stykker mere).

Bogapp eller database?

Af samme årsag er jeg alvorligt begyndt at overveje om jeg bare skulle bygge min egen bogdatabase, evt. med hjælp fra en importeret skabelon?

Det ville jo også øge nørdefaktoren betragteligt, og det skal man ikke kimse af – selvom det omvendt altid medfører en risiko for at det går galt eller aldrig bliver færdigt eller bliver for besværligt at bruge i hverdagen.

Ikke desto mindre er jeg altså gået igang med at kigge på mere eller mindre enkle værktøjer, der kan bruges til at lave en base med mine bøger.

Jeg er lidt nervøs for hvordan det vil komme til at fungere med import af min eksisterende bogsamling på knap 700 værker (jeg har selvfølgelig læst mange flere bøger, men jeg har forlængst opgivet at forsøge at huske alle dem fra før den digitale logning).

Omvendt er en af grundene til at jeg kigger efter andre værktøjer præcis, at de eksisterende bogapps har meget dårlig gensidig understøttelse af eksport/import, selvom de fleste lover at de sagtens kan klare en csv-fil. I praksisk er det møgbesværligt at få kategorier og indhold til at matche, så man kan flytte sine data…

Hvad skal man vælge?

Nå, men beslutningen om at hoppe fra en bog-app til en database-agtig tjeneste var måske den nemmeste del af udfordringen (for så vidt som jeg overhovedet har taget en beslutning – det allernemmeste foreløbig er jo bare at fortsætte i Book Tracker).

Den sjove del af et eventuelt skifte er nok at vælge hvilken tjeneste jeg så skal skifte til.

(For jeg ved godt, at hvis jeg synes det har været besværligt hidtil, så bliver det næppe mindre besværligt fremover).

Hvorom alting er, så er der i hvert fald masser af muligheder, som på forskellig facon opfylder (nogle af) mine ønsker til sådan en database-ting:

  • den skal være nem at bruge
  • og nem at opdatere med nye bøger
  • jeg skal kunne tilpasse og konfigurere den
  • appen/tjenesten skal nogenlunde veldesignet og pæn
  • den skal kunne bruges på tværs af iPhone, iPad og Mac
  • den må meget gerne ikke støvsuge og sælge mine data
  • jeg skal kunne importere og tilpasse min eksisterende bogsamling (csv)

Og så vil det afgjort være en fordel, hvis det er en app eller tjeneste jeg også kan bruge til andre ting – fx at holde styr på podcast-produktion eller lignende. Men det er nok en bonus på dette stadie, selvom det fx gør at jeg kaste ekstra lange blikke i retning af Notion…

Dette er absolut ikke en udtømmende liste, men jeg har kig på et bredt udvalg, som fx indbefatter:

  • Numbers/Excel/Sheets
  • Notion
  • Coda
  • Airtable
  • Anytype
  • Collections
  • Zenkit Base
  • Infinity
  • Clickup

Det irriterende er, at det næppe bliver noget jeg lige får sat op i en frokostpause i løbet af ugen – men omvendt er det sjove jo, at der er en juleferie på vej, som er som skabt til at kaste sig over præcis sådan en udfordring.

I mellemtiden modtages input og gode ideer med kyshånd!

Up next Pantonorama Prøv med et kabel
Latest posts Glædelig jul Craft 3 efter 3 uger Endnu en lille app Små apps jeg leger med To skridt frem og et tilbage Meta-blog-jubilæum Galaktisk julegave Mit nye motto i en hyperkompleks verden Mit sorte website Stille grå decembermorgen Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge RumSnak har de bedste fans RumSnak liveshow episode 100 TickTick – kalenderkasser til folket Næsten automatisk oversættelse