|||

Craft objects - farvel til Notion?

I foråret tog jeg et stort spring ind i Notion, som jeg nu bruger til at organisere produktionen af RumSnak, og til at holde styr på mine bøger.

Det er jo altid lidt et eksperiment når man kaster sig ud i den slags, så selvom jeg forsøgte at udforske Notion så meget som muligt inden vi tog springet, så dukker der jævnligt ting op som ikke fungerer så godt.

Det er ikke fordi jeg er superutilfreds med Notion, men…jeg er sgu heller ikke rigtig glad. Der er alt for mange små irritationsmomenter i hverdagen, både når det gælder organisering, UI og helt basale ting som at skrive og redigere.

Det smarte ved Notion er jo, at det på mange måder kan bruges som en slags database eller CMS. I forhold til RumSnak betyder det, at vi kan lave baser med episoder og shownotes og research, som så kan filtreres og vises på forskellige måder. Vi kan fx se de kommende episoder hvor vi har booket et interview, eller se de udgivne episoder, der var tagget som business, eller hvad det nu er.

Og så er der selvfølgelig rige muligheder for at arbejde sammen, kommentere på fælles dokumenter, tildele opgaver, etc.

Udfordringer i Notion

For mig er der dog nok særlig to store udfordringer ved Notion:

For det første føles det som en app, der er beregnet til større teams som har langt mere komplicerede behov end jeg har – og jeg synes ikke Notion er god til at skjule den kompleksitet.

Selv efter mere end et halvt år ‘i produktion’ slås jeg stadig med at finde rundt i appen, regne ud hvordan jeg bruger skabeloner eller formatterer links, lave de visninger jeg har brug for, og meget mere. Og jeg synes jo ikke normalt at jeg er totalt tosset til den slags.

For det andet, så er der nogle grundlæggende knaster i den måde man skriver, redigere og behandler tekst og dokumenter på, som generer mig – og det er jo det, jeg gør allermest. Notion bruger i princippet Markdown og arbejder med dokumenter, men…det bliver ikk håndteret specielt elegant.

Jeg kan sådan set godt leve med ideeen om såkaldt “blok-baserede dokumenter”, men det sker alt for ofte at jeg havner i situationer der minder mig om “rigtig” tekstbehandling, hvor man ofte roder rundt i formattering og fonte og så videre.

Et andet irritationsmoment er – bare som eksempel – at hvis jeg eksporterer et dokument fra Notion, som egentlig bare er en fuldstændig flad side med Markdown-tekst, så får jeg den eksporterede fil med en laaaang kode efter titlen, og så kommer den som en .zip-fil, selvom det bare er et dokument der i øvrigt fylder ganske få KB…

Hvis ikke Notion, hvad så?

Så – jeg er (naturligvis) på udkig efter alternativer. Også selvom jeg tvivler på, at jeg kan lokke min RumSnak-medvært over i en ny tjeneste. Men man har jo lov at håbe…hvis det rigtige skulle dukke op!

Jeg har allerede kigget lidt på Craft, en ret lækker og veldesignet app, som jeg har brugt on and off gennem årene.

I perioder har jeg været ret forelsket, men så har det fx generet mig at de ditchede de praktiske integrationer med apps som IA Writer og Things, eller jeg fornemmede at de havde større fokus på teams i store organisationer end på mine behov.

I denne sammenhæng har Craft lokket med bedre håndtering af tekst og Markdown, lavere kompleksitetsgrad (og lavere pris), men fordi jeg dog alligevel nået at blive lidt glad for Notions database-funktioner, så har Craft måske også været lidt for…simpel.

Objekter i Craft

På det seneste er der dog begyndt at dukke nye muligheder op i Craft, som potentielt kunne gøre appen til den helt rigtige blanding af lækkerhed, samarbejdsfunktioner, organisering og integrationer.

Mere specifikt har Craft annonceret, at de snart vil indføre det de kalder objects.

Et objekt kan være en person, en idé, en opgave, et møde, noget research eller præcis hvilke andre objekter man har brug for at definere.

Jeg tænker på det som en slags metadata-definitioner af alle sider og undersider, som kan bruges til kategoriseringer og visninger, lidt ligesom i en database.

Craft skriver selv:

Objects let you organize information in Craft with greater flexibility and enable you to build up your workflows. Let’s look at some of the key characteristics: • You can use fields to personalize an object to meet your needs. You can use them to categorize, create connections, or add context. • You can add content inside each object, just like a document or a subpage. • You can create as many object types as you want. • All related objects will be collected in one single view (similar to a database), which you can customize to your own needs.

Et objekt kan fx være en taskEt objekt kan fx være en task

Og så er det altså, at jeg begynder at blive nysgerrig, præcis fordi det ser ud til at Craft her anbringer sig i smørhullet mellem rene skrive-note-apps og fuldfede database-apps som Notion eller Airtable.

Hvis man udstyrer Obsidian med de rigtige plugins kan man opnå mange af de samme features, men selvom jeg også holder meget af dén app, så slås den altså også med en del udfordringer (for mig, i hvert fald).

Derudover er der også andre opkomlinge som Anytype og Capacities som leger med samme ideer, men de er måske lidt for usikre at basere et større projekt på endnu.

Objekterne i Craft er stadig i beta, og jeg vil selvfølgelig gerne både læse anmeldelser og selv teste, før jeg vurderer om jeg skal prøve at lokke Tina med på vognen.

Men det ser fristende ud…

Up next Hovsa, det var ikke med vilje Solopgang på Strandvejen
Latest posts Søndag i Hareskov Itsy bitsy spider Hundredetusinder af ord Update på batterier – ny test Skal man behandle sine batterier med respekt? KalenderTetris – I’m doing it wrong Solopgang på Strandvejen Craft objects - farvel til Notion? Hovsa, det var ikke med vilje Opdateringer over det hele Gåturton 2024 - Hillerød til Kgs. Lyngby En overflod af læs-senere-apps Ikke et job for mig Ønsker til Todoist Heldigt uheldigt foto Bjørnen vender tilbage Hvem tager billedet? Hurra for Houdah Slow water GuestCast – adgang til det udvidede Anders Podcast Universe iPhone Photography Awards 2024 Podcastapps – er det tid at prøve noget nyt Interessant kombination Fragmenteringen rammer også mine læs-senere apps Tilbage til Drafts Elæser-opfølgning PopClip – en af hverdagens helte Slut med ferietempo Sekulære bandeord Fri vilje er en illusion Forgæves jagt på ny elæser