|||

Browserkrig-revival?

Der har været skrevet en del de sidste par dage om en ny statistik for desktop-browsere (og lidt om mobilbrowsere) – og nogle mener ligefrem, at den såkaldte browserkrig er ved at bryde ud igen…

Hvis du vil se de aktuelle tal, så har Statcounter samlet brugsdata, og Techradar opsummerer.

Den korte status

Tallene viser, at Edge er ved at snige sig op over konkurrenterne Firefox og Safari, men Chrome er fortsat mastodonten i butikken.

Google-browseren sidder på omkring 65% af desktop-markedet, mens de andre tre hver ligger lige under 10%.

Derudover er der så en række mere eller mindre eksotiske browsere, der slås om de sidste procenter – Brave, Opera, Vivaldi, etc.

På mobilen er tallene noget anderledes:

Her ligger Chrome ganske vist stadig klart i toppen på over 60%, men Safari fylder meget mere som nummer to, med cirka 25%.

Nu kan jeg jo huske dengang man for alvor tale om browserkrig, da Internet Explorer var giganten, og udfordrerne hed Firefox og siden Google Chrome, så jeg synes stadig det er sjovt at følge med i.

Og det er vildt hvor meget af markedet Google har taget siden den første spæde start.

Min browserbrug

Personligt har jeg de seneste mange år brugt Apples Safari som min primære browser. Det skyldes afgjort først og fremmest, at den er dybt integreret på både Mac og iOS (og iPadOS), og altså tilbyder særlige funktioner på Apple egne platforme.

Samtidig er den sikker, og beskytter godt mod tracking.

Når det er sagt, så har jeg med jævne mellemrum taget en tur rundt til nogle af konkurrenterne, for at se hvad de tilbyder og for at Apple ikke skal føle sig for sikker 😄

Jeg må dog indrømme, at jeg har det lidt stramt med Chrome, fordi jeg generelt prøver at begrænse min aktivitet hos Google. Der er jo ikke nogen grund til at fortælle dem ALT hvad jeg laver…

Til gengæld har jeg ofte leget med Firefox og Brave, og har i kølvandet på den aktuelle historie besluttet mig for lige at give dem et ekstra spin.

Det er ikke en videnskabelig test, men et højst subjektivt eksperiment, som primært går ud på at undersøge om jeg måske mere permanent (eller rettere: for en tid) skal skifte browser i hverdagen?

Brave – foreløbig vurdering

Foreløbig har jeg valgt at satse på Brave nogle dage. Af nostalgiske årsager har jeg nok en præference for Firefox, men der er et eller andet ubestemmeligt ved designet, som taler mig lidt imod.

Ikke fordi Brave er et visuelt mesterværk, men den er måske lidt mere ren i linjerne?

Der er selvfølgelig altid nogle småting man lige skal finde ud af, når man skifter – hvor sidder krydset der lukker en fane, hvor ligger bogmærkerne, og så videre – men så er det heller ikke værre.

På et mere funktionelt plan kan de moderne browsere jo nogenlunde det samme, selvom Safari på nogle områder faktisk først nu er ved at komme med på vognen når det gælder brugerskabte extensions som udvider funktionaliteten.

Dér kan Brave og de andre til gengæld trække på det store Chrome-katalog, og det gik hurtigt med at få de ønskede udvidelser installeret – 1password, DEVONthink, Markdownloader, Goodlinks og en tab manager til at begynde med.

Brave har også den fordel, at min foretrukne podcast-optage-tjeneste Riverside virker fortrinligt. Den kan slet ikke køre i Safari, fordi den kun virker i Chromium (eller hvad maskinen nu hedder inde i maven på Chrome og de andre).

Andre småting fra eksperimentet

Det var en anelse mere rodet at få opsat syncen mellem Mac, iPhone og iPad, fordi min mobil en overgang troede den var en desktop(?), men det lykkedes og fungerer fint nu, så min historik og bogmærker er tilgængelige allevegne.

En ting, som både Brave og Firefox i øvrigt har løst på Mac, er strømforbruget. Før i tiden var det ikke usædvanligt at Safari trak 1-2% af strømforbruget, mens de andre browsere lå omkring 20-30%, men det er tilsyneladende fuldstændig fikset, og når jeg har haft både Safari, Firefox og Brave kørende samtidig, har de brugt samme minimale mængde strøm. Nice.

Brave har især fokus på beskyttelse mod tracking, og der er indbygget beskyttelse, som man – ligesom meget andet i browseren – kan indstille som man har lyst.

Det betyder fx, at hvis nogle sites ikke virker med den fulde beskyttelse, så kan man lige tweake tingene og se om det fungerer hvis man accepterer lokale cookies.

Derudover indeholder Brave en række særlige features, som Braves eget nyhedsfeed og en ‘wallet’, som integrerer med Braves forsøg på at lave en slags distribueret betalingsløsning. Det er dog ikke særlig anvendt, og heller ikke noget jeg har sat op (endnu).

Brave har også lavet sin egen søgemaskine, der dog ikke er optimal. Jeg prøvede et par gange, men skiftede hurtigt til DuckDuckGo, der har været min foretrukne søgning i flere år efterhånden.

Opsummering

Som sagt skifter jeg jævnligt, og der er en pæn risiko for at jeg en af dagene støder på en feature jeg mangler i Brave, som gør at jeg i stedet prøver med Firefox eller hopper tilbage på Safari.

Men indtil videre synes jeg faktisk Brave klarer det fint – så vi får se…

Uanset hvad, så bør du absolut også selv prøve et par forskellige browsere. Det er trods alt et stykke software vi bruger hver dag, og så kan man jo lige så godt anvende den browser, der passer én bedst.

Up next Coronatosset Jeg var heldigvis ikke voldsomt hårdt ramt, da jeg for små to uger siden (endelig) blev testet positiv. Det føltes egentlig mest som en halvslem Kort Brave-opfølgning Jeg fortsætter med Brave og er stadig nogenlunde tilfreds. Der er dog to småting, der er begyndt at irritere mig. Om det så er nok til at sende mig
Latest posts Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist Tot – uden knold Musik i listeform Close but no Korte noter – nu i Obsidian Man trækker i en løs tråd… Korte noter Hvilested med hvileplads Tekstet for poesihæmmede Blad i forårssol Anti-mål Grundstofdag har fået sin egen side Nostatrip med troubaduren Har jeg nævnt at jeg godt kan lide tåge