App-test uden held
Nogle gange lader jeg mig mod bedre vidende lokke til at prøve en ny app – eller forsøge igen-igen med en kendt app, jeg tidligere har testet og droppet.
Det kan være fordi de lokker med nye funktioner, fordi mine behov har ændret sig, eller bare i ren og skær frustration over manglende features i de apps jeg ellers bruger.
I de sidste 3-4 dage er det gået helt galt – ikke fordi der i sig selv er noget problem ved at (gen-)teste apps og tjenester, men fordi ingen af dem jeg har haft fingrene i har givet bonus. Men sådan er det jo indimellem.
Irritationen kommer måske mest fordi to af dem jeg lige har testet er gammelkendte og tidligere vragede apps, som jeg nok bare burde havde ladet ligge…
Jeg er dog helt klar over at jeg har en masse præferencer og mere eller mindre særlige behov, så derfor kan de ofte være små ting der gør, at jeg dropper en app igen – og det er også derfor jeg deler denne korte beskrivelse af disse fire apps, for det kan jo sagtens være, at de er noget for dig!
Og for ikke at trække spændingen længere, så er der tale om to note-apps – Logseq og Capacities – og to planlægnings-apps – Ellie og Morgen.
Logseq
Logseq er et ret interessant alternativ til apps som Obsidian. Det bruger lokale Markdown-filer, har daily notes til at holde styr på hvad man laver, og kan i øvrigt integrere med Reader, min foretrukne læs-senere app, så alle highlights automatisk ryger ind i Logseq.
Jeg nævner Reader, fordi Logseq afgjort egner sig bedst til at organisere, sammenkæde og bygge videre på den slags highlights og kortere noter – det er en oplagt app til Zettelkasten-folket.
Jeg er fx ret vild med den måde Logseq kan linke til udvalgte afsnit af andre noter, så man kan kæde citater eller egne tekster sammen og udvikle sine tanker.
Personligt har jeg dog også behov for at kunne skrive længere tekster til manuskripter og den slags, og dér synes jeg Logseq får baghjul af både Obsidian, Bear, Craft og mange andre værktøjer.
Logseq har været igennem testmaskinen flere gange, og jeg må indrømme at jeg ikke helt ved hvorfor jeg troede det ville være anderledes nu…
Capacities
Hvis vi fortsætter i note-land, så har jeg også i weekenden haft fat i Capacities, der endelig for relativt nylig har taget sig sammen til at lave en Padde-app, og dét er en uomgængelig nødvendighed i min hverdag.
Capacities ligner en slags blanding af Craft og Notion, og er rigtig interessant, fordi den ikke bare består af noter, men også arbejder med note-typer – fx møder, personer, citater, bøger eller hvad man ellers har lyst til at lave.
Så en note er ikke “bare” en note med tags, men kan bruge forskellige skabeloner alt efter hvilken type note der er tale om.
Capacities lover også at “redde os fra computernes strukturer” og gøre det muligt bare at søge effektivt og finde sammenhænge i alle vores noter – på en måde som, angiveligt, er meget mere menneskelig.
Jeg tror dog så bare, at jeg er blevet computeriseret (eller er naturligt organiseret), for jeg kan godt lide mine mapper og systemer. Men jeg fortsætter med at eksperimentere, fordi der er mange gode ideer i Capacities.
Det forekommer mig dog, at Capacities – ligesom Logseq – måske egner sig mest til opbygning, vedligeholdelse og udforskning af en voksende mængde af relateret information. Det er umiddelbart (i min korte foreløbige test) mindre godt til at fungere som en slags kombination af en vidensbank og et skriveværktøj.
Ellie
Ellie er en af efterhånden mange apps, der forsøger at kæde opgaver og kalenderaftaler sammen – og det er jo en kategori som ligger mit hjerte nær.
Det er også endnu en app, som jeg har prøvet før, men som nu fangede min nysgerrighed igen ved at have launchet en version til iPad, og lokkede mig til at teste igen.
Jeg er nemlig – som jeg har skrevet en del om – altid på jagt efter et alternativ til TickTick. TT har ganske vist omkring 80-90% af de funktioner jeg har behov for, men de sidste manglende 10-20% gør ondt – og så synes jeg grundlæggende at TT er grim.
Ellie udmærker sig ved et – for mig – væsentlig lækrere design, den er rimeligt snappy, og den integrerer relativt uproblematisk med kalendere fra både Google og iCloud (ligesom en iPad-app er dét også et must).
Den basale idé i disse apps er, at man kan gøre opgaver til aftaler i sin kalender, så man nemmere kan danne sig et overblik over hvornår man skal lave hvad. Se den meget længere forklaring om kalenderkasser her .
Ellie løser sådan set opgaven okay, men den er afgjort ikke til folk som mig, der har 50-100 opgaver organiseret i lister, typisk hver med 3-5-8 underopgaver – som allesammen helst skal anbringes i kalenderen med et starttidspunkt og en forventet varighed, så jeg kan jagte det mytiske overblik.
Når man planlægger en opgave fra en liste i Ellie ved at trække den i kalenderen, så forsvinder den nemlig fra listen, og sådan fungerer min hjerne bare ikke.
Der er noget fint i tanken; nu er opgaven planlagt, og så behøver den ikke stå to steder (i listen og på dagen). Men det er afgjort også risikabelt, for nu har man ikke længere ét sted med overblik over alle opgaver, der hører til et bestemt projekt.
Derudover var der så en række mangler og WTF-ting.
Jeg savner fx Markdown-formatering i noterne, flere tastaturgenveje og input i ‘naturligt sprog’, og man kan mystisk nok ikke swipe mellem dage i kalenderen på iOS (hverken Fon eller Padde) – og man skal så med tommelfingeren heeeelt op i toppen af skærmen for at trykke på de enkelte dage. Whut?
Jeg har dog en måneds abonnement tilbage, så måske skal jeg lave lidt flere eksperimenter, om ikke andet så for at tilfredsstille min nysgerrighed og måske lade mig inspirere til nye workflows.
Morgen
Frustreret over Ellie tog jeg – igen mod bedre vidende – endnu en kort rundtur i Morgen, en app jeg virkelig gerne ville holde mere af, eller i hvert fald finde mere anvendelig, end jeg gør.
Morgen udmærker sig, sammenlignet med Ellie, ved at kunne integrere med flere tjenester som fx Todoist, og ved at arbejde mere med opgavelister, opgaver og underopgaver, men ellers er ideen den samme:
Man har opgaver – gerne med forventet varighed – der så kan hives ind og anbringes på de rigtige dage og tider i kalenderen.
Morgens nyeste opdatering gjorde mig dog lidt nysgerrig. Som alle og enhver og deres moster har folkene bag proppet AI ind i appen, men på videoerne ser det faktisk ud som om de har tænkt sig lidt om.
AI-assistenten (siger de) kan anbringe opgaverne i kalenderen og flytte rundt på kalenderkasserne og forsøge at udnytte tiden bedst muligt, men med hensyn både til buffertid, foretrukne arbejdstider, frokostpauser og andre personlige ønsker – og man kan altid bede om en ny sortering, hvis man ikke er blevet færdig med en opgave eller hvis der dukker et nyt møde op i kalenderen.
Jeg er dog ikke endnu kommet så langt som til at prøve AI-funktionerne særlig meget (jeg skal nok melde tilbage hvis det lykkes), for ligesom med Ellie måtte jeg konstatere (igen), at jeg ikke klikker med Morgens måde at håndtere opgaver og underopgaver på, og især ikke den måde de bliver lagt i kalenderen på.
Dét er en af de ting som TickTick klarer rigtig godt: Det er relativt nemt i TickTick at se hvilken opgave en kalenderkasse hører til, og hvis man får vist sine TT-opgaver ovre i en anden kalenderapp som fx Calendar eller Fantastical, så indeholder kassen et link direkte tilbage til den pågældende opgave i TickTick. Det savner jeg i alle andre af den slags apps…
Og hvad nu?
Som sagt er der næppe nogle af de fire apps der klemmer sig ind i heavy rotation på mine maskiner, men jeg planlægger dog at holde øje med dem i fremtiden, og mon ikke jeg også skal lege lidt mere med Ellie og Morgen så længe mit prøveabonnement holder?
Til gengæld – jeg har åbenbart ikke lært nogetsomhelst – er jeg allerede gået igang med afprøvning af endnu en ny app; denne gang til at samle feeds fra både RSS, Bluesky, Mastodon, YouTube og en masse andre tjenester i ét flow.
Hør mere om dét i en kommende blogpost.