|||

5-års jubilæum som selvstændig

Her den 31. januar er det 5 år siden jeg officielt stoppede i DR og blev selvstændig podcaster, oplægsholder, moderator, speaker og hvad det nu ellers er blevet til.

Det er efterhånden blevet tradition at bruge den (skæve) dato til at gøre lidt status, så her er lidt om den aktuelle situation.

TL;DR – der er sket væsentlig flere ændringer i mit arbejdsliv de sidste par måneder end der plejer. Noget er selvvalgt, andet er en konsekvens af ændrede omstændigheder.

Helt overordnet er jeg dog tilfreds og fortrøstningsfuld!

Når det er sagt, er jeg dog stadig ikke tilbagelænet nok til bare at hvile i freelancelivet – så jeg er hele tiden lidt på udkig efter nye opgaver (og en gang imellem også efter faste jobs…).

👋🤖 Farvel til DataSnak og Techliv. Slut med tech…næsten?

Jeg tog for nylig beslutningen om at stoppe på podcasten DataSnak efter over 4 år som medvært. Det er vemodigt, men…nu skulle der gøres lidt plads til (forhåbentlig) nye eventyr. (Adam Bindslev og Jeppe Engell fortsætter dog heldigvis DataSnak – så man kan fortsat lytte med!)

Nyhedsbrevet og podcasten Techliv, som jeg har lavet sammen med Nicolai Franck i to år, er netop lukket fra 31. januar. Vi har forsøgt at banke en lille forretning op med abonnement på techstof, men det lykkedes os ikke. Det er jeg sgu lidt ked af – men vi manglede nok lidt mere salgs-initiativ (for vi synes faktisk, at vi leverede et okay produkt).

Hvis jeg lige skal knytte en kommentar til de to projekter jeg har forladt eller lukket, så gik det forleden op for mig, at det samtidig betyder at jeg ikke længere har et fast output som techjournalist.

Og det er faktisk næsten eksistentielt udfordrende. Jeg har ellers arbejdet med techformidling i knap 25 år, og det er decideret mærkeligt ikke længere at have et sted hvor jeg kan skrive eller tale om aktuelt techstof.

Det betyder jo ikke, at jeg ikke længere følger med – og jeg laver jo også lejlighedsvise projekter med stort fokus på teknologi, men de faste tjanser med at overvåge og formidle viden om digitalisering, tech, etc. er altså foreløbig væk. Mystisk.

👍🎤 To faste podcastproduktioner – RumSnak og Workflow

Nå, men én af grundene til at jeg har rokeret lidt om på arbejdet er, at podcasten RumSnak for nylig fik penge fra Novo Nordisk Fonden til to års produktion, incl. en række live-arrangementer og en rum-festival i 2023.

Det er ikke fordi jeg skal lave voldsomt meget mere RumSnak til hverdag, men det er superfedt at have 2 års støtte til at køre projektet sammen med Tina Ibsen.

Det giver tryghed og mulighed for at lægge lidt mere langsigtede planer, og jeg glæder mig virkelig meget til fortsat at dyrke rumnørderiet.

Derudover startede jeg også i september 21 podcasten Workflow sammen med Nana Wesley Hansen. Workflow handler om fremtidens arbejdsliv (igen lidt uden for techstoffet, selvom der jo er et vist overlap), og udgives af Ingeniørforeningen IDA, som har været søde nok til at planlægge fortsat udgivelse også her i 2022.

Vi er så småt ved at finde os til rette i formatet, og det er virkelig sjovt, udfordrende og lærerigt at lave podcast om ting, der er lidt i udkanten af mit fagområde.

🎤 Lidt mere løse opgaver

RumSnak og Workflow er så også de eneste to faste opgaver (udover fritidsprojektet ScifiSnak, som jeg laver med Jens Hjerrild Poder), og det er både skræmmende og befriende at have lidt mere tid til “løse” projekter, eller til at finde en ny, mere eller mindre fast tjans.

Vi får se hvad der sker.

Derudover har jeg et par podcast-projekter, der måske skal produceres nye serier til i år – i hvert fald har jeg tidligere lavet episoder for både It-vest og AI DENMARK, og…tjah, lad os se om der kommer mere dér i 2022.

🎥 Assorterede opgaver

Igennem de sidste 5 år har jeg været så privilegeret, at der løbende er dukket små og store opgaver op.

Jeg har holdt oplæg, været moderator, deltaget i workshops og skrevet enkelte artikler – og har medvirket i en masse radio, podcast og skriverier som “ekspert.” Der har dog i sagtens natur været væsentlig færre moderatoropgaver og foredrag de sidste par år.

En af mine yndlingsopgaver er at indtale dokumentarer på DR, og der har jeg også været heldig nok til at nå et par stykker i det forgangne år (og jeg er lige nu igang med en crazy flot BBC-serie om universet, som I godt kan glæde jer til!).

Jeg har også for nylig kastet mig over et projekt, hvor jeg skal hjælpe en større virksomhed med at lave videoer til intern brug, der skal formidle svær teknologi-viden i organisationen.

Det er en lidt anderledes opgave for mig, men det er superspændende – og temmelig udfordrende her i starten. Jeg håber selvfølgelig at det går godt – fordi jeg så sikkert lærer en masse om intern kommunikation, om video, og om at komme endnu dybere ned i tekniske detaljer end jeg plejer.

Men jeg indrømmer blankt at jeg har været lidt på glatis…

😢 Nedture

Apropos glatis, så er ingen årsrapport fyldestgørende uden nogle af de ting, der ikke er gået så godt.

Jeg har allerede nævnt Techliv, der altså i disse dage drejer nøglen om.

Men jeg bliver også nødt til at nævne, at jeg i begyndelsen af 2021 startede på en Master i journalistik på SDU, som jeg stort set med det samme forlod igen.

Jeg var for presset til at finde tid nok til at læse, og må nok også indrømme, at uddannelsen bare ikke rigtig var noget for mig.

Det skulle jeg nok have undersøgt lidt bedre, men ideen om at tilegne mig viden på en organiseret facon (og endelig at få taget den kandidatgrad der har manglet siden 1997), tiltrak mig. Det viste sig så bare ikke rigtig at holde i hverdagen.

Jeg søgte også om SDUs Fellowship – 6 måneders betalt research-tid på et udvalgt projekt – men det fik jeg ikke. Det havde jeg afgjort heller ikke forventet, men det kunne have været en kæmpe oplevelse. Nå, men man kan jo søge igen en anden gang.

I en lidt anden kategori af udfordringer havde jeg svært ved at balancere opgaverne henover året – selvom det nok mest skyldtes medvirkende der var svære at fange, rykkede deadlines, ekstra opgaver og andre ting mestendels udenfor min kontrol.

Det betød at jeg havde lidt for meget om ørerne det meste af efteråret 2021, og jeg sad på kontoret ca 8-12 alt for mange lørdage, hvilket ikke var en del af planen.

Og på en lidt mere personlig note, så havde jeg nok en kvart depression i de tidlige forårsmåneder – i kølvandet på SDU-miséren og som optakt til at jeg rundede de 50 i sommer – hvilket nok også gjorde det særligt udfordrende.

Det er dog heldigvis blevet meget bedre, og foreløbig har jeg det okay med at være i 50’erne, og føler mig naturligvis LANGT mere moden, viis og balanceret 😜

🔭 Fremtid?

Så vidt arbejdet og de aktuelle projekter. Hvad så med de kommende måneder?

Som jeg nævnte er jeg – på trods af gode tjanser og mine egne mere eller mindre selvvalgte nedskæringer – altid lidt grundangst for fremtiden.

Derfor kigger jeg mig også hele tiden om efter potentielle nye opgaver, både mulige faste tjanser (jeg kan jo godt lide struktur i hverdagen), og enkeltstående projekter – også selvom jeg hurtig kan få (for) travlt hvis alle måske-opgaverne pludselig skal laves.

Jeg læser også stadig jobopslag hver eneste uge. Jeg er indrømmet nok ved at have været selvstændig længe nok til at det ville blive umanerlig svært at være i fast stilling igen, men hvem ved – hvis nu lige det helt rigtige job dukkede op?

📚 Ny viden

Ellers har jeg sat mig for at bruge den eventuelle ekstra “fritid” til at fylde op på ny viden og inspiration.

I første omgang har jeg sat 3 timer af hver tirsdag eftermiddag til at læse bøger og artikler, se videoer, tage onlinekurser og den slags. Ikke nødvendigvis med en klar retning eller en rød tråd, men efter hvad jeg nu lige har lyst til og er nysgerrig på.

Ideen er – udover at blive bare lidt klogere på forskellige emner – forhåbentlig at kunne begynde at gøre mig lidt mere kvalificerede tanker om, hvad jeg skal arbejde med om 3, 5 og 10 år.

Det er ikke fordi jeg tror at podcast, teknologiformidling og videnskabsjournalistik forsvinder i morgen, men…måske er det en god idé at holde øje med nye platforme, formater, partnere og andet, det kunne være med til at sikre at jeg også har noget at lave når jeg bliver 60…

😊 Outro

Det var så den lange, lange årsrapport fra mit 5-års jubilæum som selvstændig. Og alt i alt går det jo ganske udmærket, trods op og nedture.

‘Privilegeret’ er nok igen det ord jeg oftest bruger om mit arbejdsliv. Og det er ikke så tosset.

Jeg er ekstremt heldig at jeg har haft masser af sjove og spændende opgaver, også under Coronapokalypsen, og på trods af de aktuelle omvæltninger, så har jeg mange gode projekter at se frem til.

Ha’ det godt derude – vi tales ved i løbet af 2022!

PS. Jeg beklager at min årsrapport ikke er lige så funky som Emmes, undskyld, Katrines fine status over 2021 😜

Up next Højttaler-eventyr Morgendråbe
Latest posts Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for?