|||

Årets tema 2025 - refleksion

Hvad skal jeg have fokus på i 2025? Hvad skal være mit “Årets Tema”?

(Som altid minder jeg om, at ideen om Yearly Themes er planket direkte fra CGP Grey og Myke Hurley på podcasten Cortex).

Jeg har i løbet af december boblet over mulighederne, og har i år også forsøgt mig med at bruge en chatbot til at hjælpe med brainstorm og udvikling af temaet.

Kan Perplexity komme med gode ideer?

I første omgang stillede jeg ret åbne spørgsmål, og lod omvendt også Perplexity stille mig spørgsmål – om mine tanker om 2024 og hvilke ting jeg eventuelt gerne ville ændre eller arbejde med til næste år.

Det blev dog hurtigt lidt for direkte frem-og-tilbage.

Anders: “Jeg vil gerne prøve at få lidt mere balance mellem arbejde og fritid.”

Chatbot: “Måske skal du arbejde med balancen i dit arbejdsliv.”

Jeg overdriver en smule, men der kom ikke så voldsomt meget ud af dén tråd – måske dog også fordi jeg selv skrev mig ind i et par blindgyder, der primært handlede om at ville smide nogle kilo og have lidt mere fritid…

Bredere inspiration

I stedet forsøgte jeg så at få Per (“Mit navn er Plexity. Per Plexity.”) til at fortælle om nogle af CGP og Myke og deres lytteres bud på temaer fra tidligere.

Det gav lidt mere bred inspiration, med temaer der handlede om at fokusere på at læse mere, skære ned på projekter, bruge tid på familien, etc.

Nu ligger det lidt i selve konceptet bag Årets Tema at det gerne må være bredt – fordi det handler om en form guidende princip snarere end konkrete mål. Men svarene har var måske lidt for brede for mig.

Omvendt trak Per dog på en del af de mange gode tanker fra lange podcast-diskussioner om temaer, og kom med nogle gode råd til hvordan man sikrer sig at man vælger bedst muligt:

For hvert potentielt tema, spørg dig selv: • Hvordan ville dette tema påvirke min hverdag? • Kan dette tema guide mine beslutninger i forskellige situationer? • Føles dette tema inspirerende og motiverende for mig?

Husk, at dit Yearly Theme skal være fleksibelt nok til at tilpasse sig uforudsete ændringer, men samtidig specifikt nok til at guide dine handlinger og beslutninger gennem året.

Rådene og inspirationen førte hen til et par løse ideer i retning af “Fordybelse”, “Ro På”, “Bevidste Beslutninger” og den slags, og efter lidt mere dialog med Per dukkede ordet ‘refleksion’ pludselig op i hovedet på mig.

Refleksion på mange måder

‘Refleksion’ er indrømmet også et af de meget brede begreber som jo kan betyde mange ting, så jeg bad også chatbotten om at hjælpe mig med at blive lidt mere konkret.

Jeg er nok i første omgang mest interesseret i refleksion på et personligt niveau, og jeg håber at kunne blive bare lidt klogere på mig selv og nogle af mine mange særheder…

Men det er klart at refleksion også kan spille en rolle i forhold til arbejdet, både når det gælder specifikke opgaver og arbejde, karriere og kompetenceudvikling på et mere overordnet plan.

Helt oppe i de høje luftlag vil jeg også gerne generelt forsøge at tænke bare lidt mere over hvordan jeg lever, hvordan jeg bidrager (håber jeg) til at tackle de store problemer i samfundet.

Og her synes jeg faktisk at Per leverede ganske udmærket, med mere inspiration til hvordan man kan tænke refleksion ind på mange forskellige områder. Og selvom det stadig er ret fluffy på den dér AI-facon, så kan jeg sagtens se hvordan bottens forslag giver mening i min hverdag.

At vælge refleksion som tema kan føre til en dybere forståelse af dig selv. Det handler om at tage sig tid til at tænke over dine handlinger, følelser og tanker. Dette kan hjælpe dig med at:

  • Forstå dine reaktionsmønstre bedre
  • Identificere dine styrker og svagheder

Refleksion kan føre til mere bevidste valg i hverdagen. I stedet for at handle på autopilot, kan du:

  • Vurdere om dine valg stemmer overens med dine værdier
  • Tage mere velovervejede beslutninger

Ved at reflektere regelmæssigt kan du:

  • Identificere områder, hvor du ønsker at udvikle dig
  • Lære af dine erfaringer og fejl

Refleksion kan også handle om at være mere til stede i nuet:

  • Øve dig i at observere dine tanker uden at dømme dem
  • Praktisere taknemmelighed for de gode ting i dit liv

Regelmæssig refleksion kan stimulere din kreativitet og evne til problemløsning:

  • Se udfordringer fra nye vinkler
  • Udforske nye ideer og muligheder

Hvordan integrerer man et tema i hverdagen?

Med hjælp fra Per fik jeg også udforsket nogle basale ideer til at gøre temaet endnu mere konkret – for en af udfordringerne er selvfølgelig hvordan jeg sørger for at holde fast i ideen om ‘refleksion’ og for at jeg har fokus på temaet når hverdagen rammer.

Et af forslagene var at skrive en slags refleksionsdagbog, og tilfældigvis har jeg faktisk allerede for et par måneder siden indført “Dagens Refleksion” i min skabelon til dagbogs-appen Day One. Så jeg er tyvstartet på dén del, og det er oplagt bare at fortsætte – måske med lidt mere struktur og uden at springe over hveranden dag.

Samtidig har jeg dog også en hensigt om at supplere dagbogen med to andre rutiner, fra hver sin ende af spektret – hvor jeg så også låner fra tidligere temaer eller andre forsøg på at indføre nye vaner.

For det første vil jeg hver dag snuppe bare 2 minutters vejrtræknings-pause (styret af mit Apple Ur, naturligvis), som jeg forhåbentlig kan bruge til en slags refleksions-mindfulness-pause, og overveje om jeg nu også bruger dagen fornuftigt og som planlagt?

For det andet vil jeg en gang om måneden – eller som minimum en gang hvert kvartal – tage en times tid med en mere overordnet refleksion, med fokus på om jeg arbejder med ting der giver mening, om jeg lever bare nogenlunde i overensstemmelse med mine idealer og den slags dybere overvejelser.

Det er næppe garanteret at jeg får gennemført alle tre rutiner (pause, daglig refleksion og månedligt tjek) fuldstændig efter skema, men forhåbentlig kan de være med til at holde mit fokus fast på ro og omtanke.

Naturligvis har jeg dog allerede sat Uret op til en daglig Refleksions-notifikation, lavet Refleksions-dagbogen som en vane i Streaks, og smidt den månedlige Refleksions-aftale i kalenderen.

Og traditionen tro har jeg selvfølgelig også lavet et logo i appen Assembly på min Padde.

Så dér har vi det – Anders’ bud på Årets Tema 2025: Refleksion.

SpejlbrillerSpejlbriller

Up next Årets tema 2024 – hvordan er det gået? Våd morgen efter festen
Latest posts Våd morgen efter festen Årets tema 2025 - refleksion Årets tema 2024 – hvordan er det gået? Jedi mind trick for shoppoholikere Glædelig jul Craft 3 efter 3 uger Endnu en lille app Små apps jeg leger med To skridt frem og et tilbage Meta-blog-jubilæum Galaktisk julegave Mit nye motto i en hyperkompleks verden Mit sorte website Stille grå decembermorgen Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge