Red dine Kindle-bøger

At læse ebøger på Amazon Kindle har egentlig altid været ganske bekvemt, men personligt har jeg også altid været lidt nervøs over at mit bibliotek var i kløerne på (endnu) en techgigant.

Derfor skiftede jeg for et par år siden til Kobo, og har egentlig været ganske glad – selvom Kobo jo heller ikke ligefrem er den lokale boghandler nede på hjørnet.

Ah, at læse klassikere igen og igen…Ah, at læse klassikere igen og igen…

Men nogle gange kan man jo godt få lyst til at genlæse en bog, og så er det måske ikke så smart at have en god portion af sit ældre bibliotek liggende hos Amazon.

Bekvemmelighed med omkostninger

For Bezos’ folk har altid gjort hvad de kunne for at gøre læsningen nem, men til gengæld gøre det virkelig besværligt at downloade og eksportere sine Kindle-bøger til computeren. Man har klart en fornemmelse af at leje, ikke eje, sine bøger.

Så selvom man godt kan downloade sine ebøger fra Amazon, så er det temmelig bøvlet.

Det kræver for det første en fysisk Kindle (af ældre dato), og så skal man også downloade HVER ENESTE bog én ad gangen, med en hel masse klik.

Det kan hurtigt blive tidskrævende og besværligt - når man som jeg har i størrelsesordenen 600 Kindlebøger…

Fra besværligt til umuligt

Nu har firmaet så også netop annonceret at det fra 26. februar bliver helt umuligt at læse sine Kindlebøger på andet end Kindle e-læsere og i Kindle-apps på diverse platforme:

Starting February 26, 2025, the “Download & Transfer via USB” option will no longer be available. You can still send Kindle books to your Wi-Fi enabled devices by selecting the “Deliver or Remove from Device” option.

Det kan jo så være fint nok – og i tiden efter mit Kindle-ejerskab har jeg haft det ok med at læse i apps, hvis jeg har haft lyst til at genlæse en Kindle-bog.

Men samtidig føles det bare temmelig urimeligt, at man ikke kan downloade de bøger man køber – og denne følelse af urimelighed er jeg ikke ene om.

Løsninger til at redde dine bøger

I kølvandet på den nylige udmelding fra Amazon har mange forsøgt at tackle problemet, så man dels kan downloade sine bøger, og dels undgå at gøre det på den trælse facon, en efter en.

Løsningen som giver klart flest nørdepoint hedder Amazon Kindle eBook Bulk Downloader og ligger på GitHub, og er sådan et Terminal-hack som giver kløe i fingrene.

Men…jeg må indrømme at jeg simpelthen ikke havde overskud til at kaste mig ud i det her søndag eftermiddag, for jeg er absolut ingen Terminal-cowboy, og der var bare lidt for mange begreber jeg skulle igang med at lede efter forklaringer på, længe før jeg overhovedet kunne gå igang med at installere den første pakke…

Knap så nørdet – men nok lidt nemmere

I stedet fandt jeg så en mellemløsning, som jeg omvendt kunne få op at køre på 12 minutter, og som nu, mens jeg skriver disse ord, er igang med at downloade hele mit Kindle-bibliotek.

Når jeg siger ‘mellemløsning’, så er det fordi den ikke er fuldatomatisk og snupper hele bogsamlingen i ét hug. Men det betyder dog, at jeg ikke skal ind at klikke 4 gange for at downloade hver eneste bog, men kan “nøjes med” at aktivere et script én gang (med ét klik) for hver Amazon-side med 25 bøger.

Så i stedet for at klikke 4x pr bog, 25x bøger per side og 23 sider (altså 2300 klik), kan jeg nu bare klikke videre til næste side og aktivere scriptet én gang per side, altså i runde tal cirka 50 klik. Det er noget nemmere og hurtigere…

Hvis du også vil downloade dit Kindle-bibliotek (som så evt bagefter kan konverteres til epub med Calibre og DeDRM-plugin’et, og smides over på en Kobo eller anden læser), så er der altså løsninger til flere grader af teknisk snilde.

Den hardcore cowboy-løsning ligger altså på Github.

Og mellemløsningen, som jeg har brugt, forklares fint i videoen her, med links til de relevante browser-udvidelser og scripts.

God fornøjelse.

23 February 2025 ·


Før:TekstErstatning – måske er det tid til at skifte