|||

Bog-lister og læse-tracking

I weekenden slog denne tanke ned i mig:

Nu hvor jeg har forladt Amazons Kindle-verden og bor i Kobo-land, så kunne jeg jo også overveje at droppe Goodreads (der ejes af Amazon)?

Åh, hvor jeg dog elsker når jeg giver mig selv et kæmpe benspænd, fordi jeg tager en eller anden mere eller mindre forhastet beslutning om apps, tjenester eller dimser…

Goodreads er sløvt og grimt

Jeg har ellers brugt Goodreads næsten lige så længe som jeg har læst på en Kindle, og foreløbig logget over 660 bøger, og lavet reading challenges siden 2013.

Det er også her ScifiSnak har sit læse-fællesskab, og selvom jeg ikke gør særlig meget ud af det sociale, så liker jeg dog indimellem andres læse-opdateringer, og samler også lidt inspiration op fra netværket.

Men sitet er ikke ligefrem pænt, og så er både dét og de tilhørende apps ekstremt langsomme – udover at det altså som nævnt er ejet af Amazon.

Men at slippe ud af Amazons klør er lettere sagt end gjort.

Masser af alternativer – af svingende kvalitet

For selvom der faktisk findes en hel del læse-lognings-anbefalings-dele-samlings-tjenester, så er der bare ikke rigtig nogen af dem der er særligt fede.

Eller rettere: jeg kan godt finde en håndfuld at prøve af, men det tager ikke særlig mange minutters brug før jeg støder på et eller andet, der ikke fungerer sådan som jeg ønsker mig.

StoryGraph ser fx ret pæn ud, og lover supergode læseanbefalinger – men det er røv til at finde bøger på dansk, og det er ikke ligetil at importere mit læse-arkiv fra Goodreads.

Libib ser også najs ud, og kan oven i købet bruges til at katalogisere film, musik og spil, udover bøger selvfølgelig, men slås også med importproblemer og var ikke helt logisk at organisere (synes jeg).

LibraryThing er også på mange lister, men er ligeså old school og småsløvt som Goodreads, og så kan det jo næsten være lige meget.

Enkle apps til simpel tracking

Endelig findes der en masse helt enkle apps, primært til iOS og iPadOS, som har minimalt eller intet fokus på det sociale aspekt, og basalt set bare er skrabede lister over bøger man har læst eller gerne vil læse.

Det er fx Reading List, Bookshelf og Minimalistic.

De fleste er dog kun til iOS og iPadOS, og det er selvfølgelig lidt besværligt.

Derfor ser jeg måske også særlig meget i retning af Book Track, der også har en okay app til Mac – og har jeg besluttet mig for at prøve den af i en uges tid.

Book Track er også ganske skrabet, men er enkel, synkroniserer til mine dimser, og har “læst” og “vil læse”-lister, som kan tweakes med tags og kategorier.

Det største irritationsmoment er sådan set, at importen af en csv-fil fra Goodreads ikke bringer bogcovers med, så de skal opdateres manuelt bog for bog (relativt enkelt med indbygget søgning, men dog ret tidskrævende).

Og jo, jeg vil jo miste en del at netværket og historikken (især min Reading Challenge) fra Goodreads, men samtidig må jeg nok erkende, at jeg kun sjældent bruger dem jeg følger på Goodreads til at give læse-inspiration, og jeg behøver heller ikke et læse-mål på X antal bøger om året for at holde mig i gang.

Asocial læsning

Så det betyder nok ikke voldsomt meget i hverdagen, at det “bare” er en privat logning af bøger jeg har læst og gerne vil læse, uden alt muligt socialt rundt om. Ja, faktisk er det vel nærmest en bonus.

Det mest irriterende er nok, at der mangler en integration direkte fra Kobo-læseren. Det var faktisk ganske smart at kunne rate en bog direkte fra Kindle-læseren, når jeg nåede til sidste side.

Men mon ikke jeg overlever, og så til gengæld vil nyde en privat, lukket app der fungerer hurtigt og nemt, og som ikke udstiller alt hvad jeg læser…

Up next Ny ereader – farvel til Kindle og goddag til Kobo DataSnak-tragedie
Latest posts QikReview – Dune 2 QikReview – Dune 2 Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde