|||

Årets tema 2023 – sådan gik det

Det er ved at være tid til at vælge dét, vi omhyggeligt ikke kalder et nytårsforsæt, men et ‘tema for det kommende år’.

Det er (som jeg skrev i 2021) stærkt inspireret af Cortex-podcasten, hvor CGP Gray og Myke Hurley laver ‘yearly themes’.

Ideen er, at man bruger sit tema som en slags pejlemærke eller rød tråd, som man løbende kan vende tilbage til, og som er noget mere fremadrettet og brugbart end et forsæt.

I forsøget på ikke at tænke på det som et nytårsforsæt, har jeg i øvrigt besluttet at give mig selv den første uge af januar til at vælge et tema for 2024, så…stay tuned.

Men udover at vælge et ord eller en sætning som kan fungere som guide i de følgende 12 måneder er det også tradition at se tilbage på det forgangne års tid, og hvordan det så gik med forrige ‘tema’?

Så her kommer i denne blogpost først mit eget lille performance review:

2023: Nærvær

I 2023 valgte jeg, efter lidt indledende forvirring, at lægge mig fast på temaet ‘nærvær’.

Nærvær handler for mig i denne sammenhæng først og fremmest om at være tilstede i det jeg laver. Det kan være at lytte podcast, lave mad, gå tur, tage en fem-minutters pause eller spise aftensmad med min bedre halvdel. Eller naturligvis at arbejde.

Udover de mere luftige ambitioner forsøgte jeg mig også de første måneder med at sætte mit Apple Watch til at minde mig om at lave små 2-4 minutters mindfulness-åndedrætsøvelser hver dag, hvor ideen så var at forsøge at være tilstede i nuet.

Jeg må desværre indrømme, at det aldrig rigtig satte sig fast som en vane – hverken i hverdagen eller i det mere overordnet eksistentielle, men jeg har løbende prøvet og været bevidst om at forsøge at fokusere på at være tilstede, og det har jo lidt værdi…

Det mest konkrete jeg kan pege på er dog, at jeg er blevet meget bedre til at lytte musik herhjemme (på mit fine ny-ish anlæg) uden at lave alt mulig andet samtidig.

At være tilstede i det man laverAt være tilstede i det man laver

Jeg tilbringer indrømmet meget tid med at læse eller dimse med musik i baggrunden, men jeg forsøger også et par gange om ugen at lytte det meste af et album uden at multitaske. Det er dejligt, og jo også en form for nærvær.

Så det holder jeg fast i, men vil også forsøge at indføre andre nærværsvaner – som fx bare den lille åndedrætsøvelse et par minutter hver dag, lige inden jeg spiser frokost (hvor der i forvejen er kontekstskift som forhåbentlig kan udnyttes).

Jeg giver mig selv et lille 7-tal på den gamle karakterskala, som er den eneste jeg nogensinde lærer at forholde mig til.

Som sagt kan nærvær forhåbentlig blive en del af hverdagen også i de næste måneder, men traditionen byder at der skal laves et nyt tema hvert år og jeg vil som nævnt vælge mit i løbet af de kommende dage – og hygge mig med at lave det tilhørende logo…

Up next Floaking Årets Tema 2024
Latest posts Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh Bogbase-opdatering – jeg har valgt en løsning Med hiv og sving over den digitale kløft