|||

I ScifiSnak – podcasten som jeg laver med min gode ven Jens – taler vi i den aktuelle episode 111 om China Mievilles fantastiske sprog-rumfabel “Embassytown”.

Hvis du er interesseret i at vide mere, så anbefaler vi selvfølgelig først at lytte ScifiSnak, og derefter at dykke ned i bogen, der er overvældende, hittepåsom, snørklet og helt klart gefundenes fressen for to gamle litteraturvidenskabs-studerende (selvom vi ikke var enige om vores rating).

Romanen er superinteressant ikke mindst fordi så meget af historien handler om sprog og kommunikation, og fordi Mieville finder på så mange ord og udtryk selv.

(Sammen med en anden gammel ven dyrkede jeg i øvrigt et tilsvarende projekt på universitetet, hvor vi forsøgte at udvikle et sprog vi kaldte ‘desperanto’ – men det er en anden historie…)

Anyway, udover alle de andre oplevelser med “Embassytown”, så blev jeg særlig grebet af ét af China Mievilles ny-opfundne ord, nemlig floaking.

Floaking beskrives som “…en særlig livsindstilling som består af en kombination af kompetence, held, dovenskab og fandenivoldskhed.” (min oversættelse – se det oprindelige citat nedenfor).

DALL-E’s fortolkning af at floakeDALL-E’s fortolkning af at floake

Det er klart noget jeg aspirerer til, men afgjort uden at jeg føler at jeg har nailet den – endnu.

Men måske skal det være mit nytårsforsæt – at træne min floaking?

This is what I excelled at: the life-technique of aggregated skill, luck, laziness and chutzpah that we call floaking. Some people think it mere indolence but it’s a more active and nuanced technique than that.

Up next Feriearbejde Jeg er af forskellige årsager havnet i den situation (læs: har anbragt mig selv i den situation), hvor jeg er nødt til at lave en del i det, som Årets tema 2023 – sådan gik det
Latest posts Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh Bogbase-opdatering – jeg har valgt en løsning Med hiv og sving over den digitale kløft