|||

Små noter i hverdagen

Jeg er fortiden landet ganske godt i NotePlan (igen-igen), med IA Writer som supplerende app til at redigere længere noter/tekster i.

NotePlan er ikke perfekt – jeg mangler fx nogle genveje på iPadOS og flere funktioner i Share-menuerne –men hvilken app er perfekt?

Der er jo noter og så er der noter

NotePlan kan trods alt heller ikke dække alle mine notebehov.

I min optik er NP i samme kategori som fx Notes, Obsidian, Evernote, Craft og mange, mange andre, som “inviterer” til at man skriver lidt længere, organiserer med mapper og tags, har mulighed for at indsætte filer og billeder, og så videre.

Det er én slags noter – eller måske skulle vi kalde det ‘tekster’ – som i hvert fald for mig også hurtigt bliver til podcast-manusser, artikler og den slags.

En anden slags noter er småting, som man typisk ville skrive på Post-it-lapper eller bagsiden af en konvolut. Den slags har jeg i mange år efterhånden skrevet i Drafts, en ret fantastisk app der ikke bare fungerer hurtigt og effektivt som en slags scratch pad, men også kan udbygges med massevis af ret avancerede funktioner.

Ved at installere såkaldte ‘actions’ (eller bygge dem selv), kan man nemt sende teksten videre til andre apps og tjenester, gemme den som fil på computeren eller formatere den på forskellige måder.

Drafts er kongen

Personligt har jeg fx skrevet langt størstedelen af mine blogposts her som tekster i Drafts (der så indrømmet er blevet lidt længere end Post-Its), og så med et enkelt klik gemt det som txt-filer i en Dropbox-mappe, der så automatisk publiceres på bloggen – samtidig med at den oprindelige Draft-note bliver arkiveret.

Andre af mine actions kan sende Drafts til udvalgte NotePlan-noter, starte en iMessage eller blive til emne og tekst i en email.

Jeg har som sagt brugt Drafts i årevis, og har på mange måder været utrolig tilfreds. De $2 om måneden for pro-udgaven har været en rigtig god deal.

Men jeg har aldrig været glad for interfacet i Drafts – appens ‘look’. For selvom man kan vise eller gemme forskellige menulinjer og selv bestemme font og skriftstørrelse og den slags, så føles Draft for mig altid lidt rodet og overfyldt, og jeg bliver altid bare en lille smule overvældet af at se de mange knapper og actions og så videre.

Skal Drafts af tronen?

Derfor gik jeg forleden på jagt efter et muligt alternativ. Og ja, det var indrømmet en total overspringshandling, men et eller andet skal man jo lave, når man egentlig burde lave noget helt tredje.

Jeg havde behov for en endnu mere skrabet app til quick-notes, med mindre fokus på tilføjelsesmuligheder og avancerede workflows, og mere fokus på hurtig tekst til småting eller til nemt at sende videre i systemet.

Jeg var dog ret sikker på at den skulle kunne håndtere Markdown, være bare nogenlunde privatlivsfokuseret, og så ville jeg have en app på Apple Watch, hvor det var nemt at diktere noter.

På mine gåture har jeg ofte behov for lige at gemme en idé eller en tanke, og jeg har tit bare talt til Drafts for at samle den slags input – så det skulle en alternativ app også kunne håndtere, så jeg kan slippe for at gå og taste eller skulle stoppe og skrive.

På notetrawl

Jeg trawlede igennem de sædvanlige sites med sammenligninger og app-info (Alternativeto.net og Noteapp.info er blevet et par af de faste kilder), men fandt ikke noget oplagt.

Da jeg kastede nettet længere ud, lykkedes det dog et eller andet sted (og jeg kan desværre ikke huske hvor) at få en for mig helt ukendt app på krogen (ja, jeg blander mine fiskemetaforer!), nemlig SnipNotes, som jeg nu har brugt i 3-4 dage.

SnipNotes kommer til både macOS, iOS, iPadOS og watchOS, og synkroniserer selvfølgelig via iCloud.

Snips allevegneSnips allevegne

Appen kan håndtere Markdown, det er nemt at diktere noter på Uret, og interfacet er i hvert fald lidt mindre rodet end Drafts. Så vidt så godt, og jeg betalte straks $10 for at låse op for alle de mere “avancerede” funktioner (det er vist $14 normalt, men der var rabat i denne uge).

Der er okay mulighed for at tweake tingene og tilpasse indstillingerne til éns egne behov i SnipNotes, selvom der er enkelte ting der mangler (endnu) – fx kunne jeg godt tænke mig tags.

Og så er det helt store spørgsmål jo, hvor meget jeg kommer til at savne Drafts’ actions, når jeg skal skrive posts som denher på bloggen. Det kræver i hvert fald afgjort et par omveje og adskillige flere klik mere at udgive…

Er SnipNotes tronfølger?

Jeg er langt fra sikker på, at jeg kommer til at blive i SnipNotes, og foreløbig holder jeg lige fast i Drafts-abonnementet lidt endnu.

Men appen frister virkelig med et mere intuitivt layout, alle de basale funktioner, og så et par stykker jeg egentlig ikke var på jagt efter men allerede er glad for (fx notifikationer på enkelte noter).

SnipNotes er indrømmet længere ovre i retning af apps som Apple Notes og NotePlan end Drafts, men der er jo ikke noget der tvinger mig til at lave kategorier/mapper eller gøre tingene mere komplicerede end nødvendigt.

Og så har jeg allerede oplevet rigtig god service fra app-udvikleren, Felix fra Tyskland, der svarede lynhurtigt og i øvrigt tilbød at kode den feature jeg savnede. Bare sådan lige kode en feature, som jeg synes manglede!

Jeg er som sagt ikke sikker på, om SnipNotes bider sig fast, men der er næppe tvivl om at jeg giver appen en chance de næste par uger…

PS. Apropos at give apps chancer, så har jeg valgt ikke at tage abonnement på oversættelses-appen Mate, som jeg skrev om forleden.

Jeg måtte nok erkende, at oversættelserne til dansk ikke var helt gode nok, og samtidig var mit behov så begrænset at det ikke gav mening at betale $5 om måneden for appen.

Men den beholder sin plads på listen til et genbesøg en anden god gang.

Up next Små noter i hverdagen Astronauter bruger kalenderkasser
Latest posts Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration