|||

Research-værktøjer - nyt legetøj

Som jeg antydede forleden, er en stor del af fornøjelsen ved at begynde på mit fellowship på SDU, at jeg har en undskyld for at dimse med apps og tjenester til research.

I dag har jeg brugt en del af min første dag “på universitetet” på at samle en masse læsestof – i første omgang primært pdf’er (en skøn blanding af videnskabelige artikler, rapporter og andre mere eller mindre seriøse udgivelser).

Og i den forbindelse har jeg også leget lidt med nogle af de AI-værktøjer, som lover at de kan hjælpe med at finde relevant research.

Søg og maskinen skal finde

Mere konkret har jeg prøvet Connected Papers, Litmaps, Elicit og Research Rabbit, som egentlig allesammen er udmærkede på hver deres måde.

Som udgangspunkt fungerer de basalt set ved at man “poder” dem med en artikel (enten som upload eller bare med titel eller DOI), og så går maskinen på jagt efter relateret materiale.

Man kan vælge bare at få det præsenteret som en liste, men de kan rigtig godt lide at vise resultatet som en form for graf, der illustrerer hvilke artikler der er forbundet til hinanden – hvilket måske også kan give en hurtig idé om hvor de ‘tungeste’ kilder ligger henne.

Jeg vil dog ikke sige at nogen af dem er decideret intuitive, og jeg er ikke sikker på om jeg ligefrem kommer til at betale for nogen af dem – måske viser det sig også, at det har størst værdi i denne indledende fase, hvor jeg virkelig forsøger at skrabe inspiration og materiale sammen?

Men sjovt er det jo at lege med!

Jeg har i øvrigt fundet flere af tjenesterne via en af mine nye yndlings-kanaler på Tuben, nemlig Andy Stapleton – der, udover at have en frygtelig smag i t-shirts og et af de sejeste fuldskæg nogensinde, også laver tonsvis af videoer om AI-tjenester til forskning.

Der kommer jeg til at bruge meget tid de næste 9 måneder…

Læsning, highlights og forbindelser

Jeg synes som sagt jeg fik samlet en god bunke læsestof idag, og var moderat tilfreds med AI-assistancen.

Til gengæld er jeg stadig lidt ude at sk…svømme, når det handler om selve læsningen, og ikke mindst et godt workflow til highlights, notetagning, processering af citater og skabelsen af et godt overblik.

Aktuelt er jeg, som tidligere nævnt, ret godt forankret i Obsidian og Readwise Reader, men nu hvor jeg kommer til at læse en masse (videnskabelige) pdf’er er det vante system lidt udfordret.

Så eftermiddagen er gået med en række mere eller mindre uforløste eksperimenter med både DEVONthink, Zotero, Bookends og Highlights – samt diverse plugins til Obsidian, automatiserede mappe-handlinger med Hazel og så videre.

Jeg nåede også lige – næsten – at fucke alting op, da jeg kom til at lade Bookends omdøbe og så slette en røvfuld af de pdf’er, som jeg omhyggeligt tidligere på dagen havde samlet og givet navn efter artiklernes titler.

Dammit.

Heldigvis lå de stadig i Bookends skraldespand, og det tog “kun” 10-12 minutter at give filerne de rigtige navne…igen.

Nå, men foreløbig er jeg altså havnet i Reader og Obsidian, med Highlights som alternativ til pdf-annotering, og med Zotero som et muligt supplement, hvis det viser sig at jeg for alvor får behov for at holde styr på referencer, forfattere og korrekte citationer.

Skulle du sidde derude med lignende behov og systemer, så sig endelig til – jeg kan altid bruge inspiration (og en undskyldning for at lege med noget nyt).

Up next Obsidian på steroider Morgenmåne på alleen
Latest posts Hej lille bille Menu-magi på din Mac Politisk grafitti Mac vs Padde Reboot af Raycast Månedens Pensum apr 2025 Apple Fitness driller – og jeg var ved at eksplodere Blomster i Odsherred Connectikette Hyperspace – find masser af “gratis” lagerplads på din Mac Mail-irritation fikset på et øjeblik Det jeg føler du siger er… Sync af Readwise til Craft… Ud Automatiske undertekster Lydshopping hos BBC Apprydning på min Mac Ugens indtryk Man skal jo ikke gå ned på kaffegear Månedens pensum mar 2025 This Will Destroy You i VEGA Om at genlæse bøger QikReview har fået en app Alternative web-oplevelser Styr din Mac med hurtige tastetryk Sygdoms-streaming Stillleben fra snotfluenzaland Blog-flytning Fint lys i Haven i morges Den hellige treenighed LæsePadde