|||

Ny generation af læs-senere-apps

En af de fast tilbagevendende udfordringer handler om read-later apps, og især om hvordan man skaber et godt flow både ind og ud af sådan en tjeneste.

Tidligere har Instapaper og Pocket siddet tung på markedet, så dukkede apps som Goodlinks og Twilar op da det blev nemmere at lave apps til både iOS og macOS, og i det seneste års tid er det som om der er ved at ske noget igen.

Jeg har et stykke tid været ret glad bruger af Matter, og selvom den stadig har nogle mangler så udvikler den sig hele tiden.

Her forleden fik jeg så også endelig prøvet den længe ventede læs-senere-app fra folkene bag Readwise – Readwise Reader, som den opfindsomt hedder.

Dette er langt fra en dybdegående sammenligning, men dog et par hurtige første indtryk.

Moderne læs-senere

Matter og RR er basalt set web-apps, men dog med mobil-apps også – og de tilbyder grundlæggende de samme basale features som fx tagging, highlights, arkivering, etc.

Det er jo meget forskelligt hvad folk har brug for i den slags apps, men personligt er det uomgængeligt for mig at det er nemt at få artikler ind i appen, at kunne lave – og eksportere – highlights fra artiklerne, og at kunne give artikler tags (eller lægge dem i mapper). Det må selvfølgelig også gerne være nemt at navigere rundt, både i browser og på mobil.

Jeg er som sagt ganske glad for Matter, men slås stadig med enkelte mindre irritationsmomenter. Fx kan highlight-funktionen godt være lidt shaky, især på web – måske er det en Safari-ting?, og jeg ville gerne kunne sortere på tags kun i de artikler der er i køen, og ikke også se dem jeg forlængst har smidt i arkiv.

Og så er jeg vild med at jeg kan integrere med Obsidian og automatisk sende highlights og noter over som noter, incl. tags, links til den originale artikel, etc.

Det er en ret funky funktion, som jeg tit bruger når jeg skriver noget i Obsidian og gerne vil linke til de relevante citater.

Faktisk er jeg så glad at jeg for nylig brugte en masse penge på at støtte Matter og den fortsatte udvikling (det er jo altid bekymringen med ‘gratis’ apps, at de forsvinder eller bliver solgt eller går i stå, hvis ikke der er en eller anden form for indkomst – så nu prøver jeg at give dem nogle penge…).

Readwise Reader

Anyway, nu dukkede så Readwise Reader op, og fik mig til at overveje om de penge nu også var givet godt ud?

Readwise (den originale) er en tjeneste, der kan indsamle highlights og citater fra artikler og bøger, og præsentere dem for én med jævne mellemrum, i håbet om at den slags spaced repetition kan hjælpe én med at huske citaterne bedre.

Det er et interessant koncept, men ikke noget jeg er rigtig hooked på. Til gengæld kan Readwise også synce highlights til fx Obsidian, så dét har jeg været nysgerrig på – og det var også derfor jeg for alvor satte mig op i sofaen, da deres Reader-app dukkede op.

Og umiddelbart er der nogle ting, der faktisk lokker. For selvom de grundlæggende funktioner ligner Matter til forveksling, så har RR nogle ekstra tricks i ærmet.

Fx kan man organisere i mapper, hvilket jeg faktisk synes er et fint supplement til tags, og man kan også importere pdf-filer. Deres håndtering af hvordan man highlighter mens man læser er også temmelig overbevisende, og de frister med muligheden for at highlighte i transkriptioner fra YouTube og et par andre fancy features.

Men det umiddelbart mest lokkende er nok at Readwise Reader kan importere highlights fra min Kobo ebogs-læser – noget som ellers er ret besværligt og kræver at man bruger noget så gammeldags som et usb-kabel fra Mac til Kobo, så man kan hente en flad tekst-fil, og hente den ind i fx Obsidian.

På en anden note, så er det positivt at folkene bag allerede har en levedygtig forretning med abonnement på Readwise ($4 eller $8 afhængig af model), og det bliver nok noget af det samme med Reader, tænker jeg.

Omvendt er RR i hvert fald indtil videre så knyttet til sin storebror Readwise OG, at det bestemt ikke er lige så nemt eller elegant at få sine highlights UD af appen igen. Det er indtil videre lidt af en dealbreaker for mig.

Jeg oplevede også nogle syncproblemer undervejs, men appen er altså også stadig i beta, så det bliver nok bedre.

Og så synes jeg faktisk den er rodet og noget sværere at navigere rundt i, men det kan jo skyldes at jeg er vant til Matter.

Summa summarum: jeg kan afgjort ikke tage springet fra Matter til RR – endnu(!) Jeg er investeret i Matter, både økonomisk og i forhold til mit workflow, og det er ikke muligt umiddelbart at kopiere det i Readwise.

Men Matter skal holde sig på tæerne – og jeg ville i hvert fald ønske, at de fik kopieret den dér Kobo-integration…

Up next Ene-og-alene jul Jeg er absolut ligeglad med jul, og springer basalt set kun med på traditionerne for familiens skyld. Ikke desto mindre er det i år første gang jeg Apps der hænger sammen Forleden skrev jeg om mine nye “eksperimenter” med kalender og Todoist, som faktisk fungerer ret godt (men ikke perfekt), når det handler om at vise
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot