|||

Motto 2022 – og tilbagekig på 2021

Som tidligere nævnt her på bloggen, så synes jeg stadig det er interessant ved nytårstid at forsøge at finde en slags motto eller tema for det kommende år.

Det er ikke i nærheden af at være PKI eller OKR eller noget i den stil – snarere en form for inspiration eller pejlemærke, der kan være med til at sætte struktur på arbejdet og hverdagen, og måske være en slags holdepunkt hvis jeg er i tvivl om beslutninger eller lignende.

Tema for 2021 – evaluering

Før vi kommer til temaet for 2022 er det dog passende at skue lidt tilbage på 2021, hvor pejlemærket ganske enkelt hed:

“Perspektiv.”

Jeg skrev i december 2020 om ideen:

“Nu er det 4 år siden jeg blev selvstændig, og det er gået over al forventning, men jeg har måske været så privilegeret med opgaverne, at jeg ikke rigtig har fået tænkt over om jeg nu også fortsat laver det jeg helst vil bruge min tid på, men “bare” taknemmeligt har sagt ja til det meste.

Og så faldt jeg over ordet ‘perspektiv’, som jeg faktisk synes favner [både uddannelse og karriere] rigtig fint.

Uddannelse og kurser giver mig nye perspektiver på verden og mit fag, og samtidig skal jeg sørge for at sætte både ny viden og nye opgaver i perspektiv og se tingene i en større sammenhæng.”

Jeg må dog indrømme, at det ikke er gået så godt med dét.

I min dagbog laver jeg hver søndag en slags “topmøde” hvor jeg blandt andet forholder mig til hvordan det går med mit års-motto – og jeg kan se at jeg fra midt på efteråret mere eller mindre bare har givet op.

Og i virkeligheden gav jeg faktisk op allerede i foråret, hvor jeg meget hurtigt besluttede mig for at den SDU-uddannelse jeg var begyndt på, slet ikke var noget for mig.

Det var afgjort den rigtige beslutning, men føltes samtidig som et kæmpe nederlag. Det var i øvrigt den tredje uddannelse, jeg ikke gjorde færdig - og denneher nåede jeg nærmeste ikke engang at begynde på. Suk.

På grund af en uheldig kombination af travlhed og noget der var ret tæt på at være en depression, blev det heller ikke til noget med små kurser og anden læring, og jeg fandt absolut heller ikke overskud eller inspiration til at tænke på de større linjer for hverken hverdag eller arbejdsliv.

Det tætteste jeg kom på en “Perspektiv”-influeret bevægelse var nok min forsigtige ambition om at bevæge mig lidt videre udenfor techstoffet, der i mange år har været mit kerneområde.

Jeg begyndte at lave Workflow-podcast hos IDA med et ret bredt fokus på “fremtidens arbejdsliv”, og RumSnak fortsætter med at skubbe til min naturvidenskabelige research.

Samtidig besluttede jeg så her sidst på året at stoppe efter 4 år på DataSnak, og jeg neddrosler også mit engagement på Techliv (men forsætter dog med at lave podcasten). Altså mindre fokus på decideret tech-stof.

Jeg fortsatte dog med at lave serie-produktioner om blandt andet AI i virksomheder og computational thinking i undervisning, så jeg har absolut ikke opgivet området, men jeg forsøger at bevæge mig ud i lidt større samfundsperspektiver, snarere end at følge strømmen af technyheder.

Alt i alt må jeg dog indrømme, at jeg slet ikke fik løftet blikket, tilegnet mig større mængder af ny viden eller for alvor taget tingene op til overvejelse.

Så…måske 4 ud af 10 for 2021-temaet “Perspektiv.” Ikke imponerende.

Tema for 2022

Nå, men op med humøret og igang igen!

Der skal laves et motto for 2022, så jeg forhåbentlig kan komme videre.

Og jeg har været så fræk ganske enkelt at samle op på 2021-temaet, der altså ikke gik supergodt, og prøve én gang til.

Så temaet for 2022 er:

“NYT perspektiv.”

Ta-daaa!

Ideen er igen dobbelt:

For det første at finde små kurser, bøger, videoer, podcasts eller andet, der har til formål at lære mig noget nyt – helst relevant og vigtigt, men uden en fast dagsorden eller mål.

Det kan være “Elements of AI”-onlinekurset, eller en dag med fokus på at lave video på mobilen, eller en bog om kosmologi eller noget helt fjerde.

Eller – og det er også vigtigt – det kan være nye slags opgaver, der kan være med til at udfordre mine rutiner og kompetencer og måske give mig ny inspiration til supplerende og/eller alternative fremtidsmuligheder.

For det andet er det dog også ambitionen indimellem at samle op og se om noget af den nye viden og de nye input netop kan bruges til at evaluere især mit arbejdsliv og være med til at sætte et pejlemærke ikke bare for det næste år, men måske for hvor jeg kunne forestille mig at være om 3, 5 eller 8 år?

Så – NYT perspektiv. Og så må vi se hvordan det går.

Den lidt flabede genanvendelse af temaet fra sidste år betyder i øvrigt også, at det har været relativt enkelt at lave logoet til årets tema – for det er jo (næsten) ligeså vigtigt som selve mottoet:

Image titleImage title

Up next Min musik 2021 Den højst subjektive liste, uden streaminginput og algoritmeballade – bare nye og gamle kunstnere, der har betydet meget for mig i år. Nogle af dem 2022 tegner lidt gråt
Latest posts Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration