|||

Jeg forsøger at omfavne kaos

I min seneste blogpost skrev jeg om det, jeg kalder “Den Store Fragmentering”. Jeg har efterhånden måtte acceptere, at en stor portion af mine noter og skriverier ender i forskellige tjenester og apps, fordi jeg arbejder med forskellige mennesker på forskellige projekter.

Men jeg har besluttet – som et lille eksperiment – at omfavne denne fragmentering og bruge endnu flere forskellige apps, i stedet for at forsøge at proppe så meget som muligt ind i én app (Obsidian).

Samtidig har jeg måske også gjort den erkendelse, at jeg kun i begrænset omfang har brug for en “rigtig” noteapp til Personal Knowledge Management (PKM). Jeg har nemlig i virkeligheden primært to typer af ‘indhold’ - highlights fra artikler (som kommer via Readwise Reader), og så længere tekster (manuskripter til podcasts og moderatoropgaver).

Så selvom linkede baser á la Obsidian er supersmarte og lokkende, så føler jeg faktisk, at de er optimeret til et andet behov end mit. Det er også en årsag til at jeg prøver noget radikalt anderledes.

Jeg gætter på, at jeg om en uge allerede vil have lavet en del justeringer – eller også er jeg løbet skrigende tilbage til Obsidian – men indtil videre ser forsøgsopstillingen således ud:

Agenda

Agenda er en app jeg i flere år har brugt on-and-off. Sagt ganske kort er det en en planlægnings-app, der især bruger kalender og den tidslige dimension til organisering, hvor man så kan knytte kalenderaftaler eller tasks sammen med noter, der er anbragt i projektmapper.

Den slags kan man jo godt li’!

Appen har også den fordel, at den bruger Markdown, men også kan håndtere embeddede filer, billeder og Pencil-tegninger.

Jeg har tidligere forsøgt at smide alting i Agenda, inklusive manuskripter, citater og highlights, mødenoter og hele balladen, men i dette forsøg holder jeg mig til “planlægningsnoter”, mødenoter og daglige noter.

Et klart minus ved Agenda er ganske vist, at filerne altså ligger i Agendas system, synkroniseret via iCloud, men da de noter jeg skriver ikke egentlig er til langtidsbrug, så gør det mindre. Og skal de ud af Agenda kan jeg sagtens eksportere – til pdf, Markdown, etc.

Apple Notes

Jeg har også valgt at tage endnu en tur med Apple Notes i denne omgang.

Jeg bruger allerede Æblenoter med min bedre halvdel, og når vi skriver manus til podcasten ScifiSnak, så springet er ikke voldsomt, men jeg har dog oprettet 40-50 nye noter, som ellers lå i Obsidian.

Der er primært tale om reference-noter – hvilke kasser fra diverse gear jeg har liggende i kælderrummet, DNS-servere jeg bruger, gavekort jeg har givet eller fået, og så videre – så jeg tvivler på at Notes bliver et sted jeg kommer til at skrive hver dag.

Men appen er indrømmet efterhånden ved at være ret avanceret, og det er i hvert fald nemt at få ting ind – pdf’er, links, billeder, tegninger, etc – og jeg er temmelig forgabt i Quick Notes-funktionen, som gør det hurtigt at lave, ja, hurtige noter, med links, tekst, highlights, tegninger, etc.

Notes er også ret stabil når det gælder samarbejde, organisering, tagging og endda at holde styr på tjeklister og småopgaver.

Til gengæld er det et hyr at få andre (Markdown) noter ind i Notes, og eksport til Markdown (eller alt andet end pdf) kræver en tredjeparts-app. Suk, suk og atter suk.

iA Writer

iA Writer er en temmelig oldschool skriveapp, der kører skrabet Markdown og har fokus på…fokus.

Jeg har altid haft en svaghed for iA’s kompromisløshed, og var faktisk parat til at skifte til udelukkende at bruge iA, og så bare lægge Markdown-skriverierne i mit synkroniserede filsystem på Mac og iOS.

Jeg skriver faktisk også alle mine blogposts i iA Writer, før jeg gemmer dem i Dropbox, der er min blogs backend.

Desværre har iA den irriterende mangel, at iA på iPhone og iPad ikke tilgå mine filer i den europæiske Dropbox-konkurrent pCloud, som jeg har brugt i årevis, og som håndterer langt størstedelen af min filsamling.

I stedet har jeg lavet en AKTUELT-mappe i iCloud, som iA håndterer fint, og lægger så dér alle de ting (længere tekster) jeg arbejder på for tiden. Når et podcast-manus eller en artikel er færdig, kan den så flyttes til langtidslager i pCloud.

Igen en proces jeg er lidt spændt på – det kan hurtigt blive rodet, hvis jeg glemmer at holde mappen opdateret, eller bliver i tvivl om hvorvidt noget er planlægning (i Agenda) eller et egentligt manus (i iA Writer)…

Capture App

Den sidste brik i det eksperimentelle puslespil er Capture, en helt ny app som jeg fandt forleden via Macstories nyhedsbrevet.

Capture er en superenkel app, der bare laver en tidsstemplet liste med korte input, der så bagefter kan kopieres manuelt, eller sendes videre til andre apps som kalender, Reminders, eller Todoist – eller andre apps via Share Sheet.

Appen kommer til macOS, iOS, iPadOS og endda visionOS – men mangler desværre endnu på watchOS.

Capture er en slags erstatning for Drafts, som jeg (også som et eksperiment) tager et par måneder væk fra, fordi jeg synes Drafts var ved at blive lidt overfyldt og rodet at se på – selvom den så indrømmet også kan meget, meget mere end Tot og SnipNotes og Taio og Capture.

Men nogle gange er enkelhed bedre…

Notion og Docs

For en god ordens skyld skal jeg måske også lige gentage, at hele dette projekt altså skyldes en fragmentering i hverdage, som kun delvis er selvforskyldt.

Uanset hvad, så arbejder jeg altså også en del timer om ugen i Google Docs og Notion. Notion kan jeg leve med, selvom tjenesten har sine quirks, men Google Docs bliver jeg aldrig rigtig glad for, selvom synkroniseringen når man arbejder sammen med andre er uovertruffen.

Måske ender kaos med at omfavne mig?

Som sagt er alt dette lidt nyt og overvældende, og nu hvor jeg har skrevet det føles det endnu mere fragmenteret.

Men i den næste uges tid forsøger jeg altså at omfavne denne fragmenterede livsstil og ser, om det kan fungere for mig i hverdagen…

Stay tuned.

Up next Den Store Fragmentering Cyklisk selverkendelse – nu med kamera
Latest posts Glædelig jul Craft 3 efter 3 uger Endnu en lille app Små apps jeg leger med To skridt frem og et tilbage Meta-blog-jubilæum Galaktisk julegave Mit nye motto i en hyperkompleks verden Mit sorte website Stille grå decembermorgen Månedens Pensum november 2024 Godmorgen-himmel Craft lokker med ny version Endnu en fin morgen i Aarhus Når stemmen er dit liv Fin morgen i Odense Tilbage på Overcast Træ for Ukraine Bluesky eller Mastodon? Præ-Traumatisk Stress Disorder Morgengåtur endte i Vangede TickTickTweaks Nervøs nat Lidt efterår er det jo blevet Månedens Pensum oktober 2024 Omnivore – open source læseliste Slange i tåge RumSnak har de bedste fans RumSnak liveshow episode 100 TickTick – kalenderkasser til folket Næsten automatisk oversættelse