|||

IA blev løsningen

Som jeg antydede forleden, så begyndte den umiddelbare tiltrækning ved Typora-appen til Markdown-redigering hurtigt at falme - og i stedet vendte jeg (med et lille skub i ryggen fra Preben 🙌) tilbage til min oprindelige og langvarige fascination af IA Writer.

Og et eller andet sted er det jo lidt spøjst. For på papiret kan IA noget mindre end både Typora og flere andre, langt billigere (eller gratis) konkurrenter.

Men der er noget over det monomane fokus på begrænsning og, ja…fokus, der bare tiltrækker mig.

For eksempel er der kun tre skrifttyper at vælge imellem, og faktisk er de snarere tre versioner af samme font.

IA var også en af de første apps, der gjorde det muligt at lave såkaldt ‘typewriter mode’, hvor al tekst, undtagen afsnittet man aktuelt skriver i, bliver fadet ud – så man virkelig kun ser på det man er igang med.

Personligt er det ikke min favorit-feature, men jeg kan godt lide den af principielle årsager.

Flere funktioner – trods alt

Det betyder dog ikke, at IA er fuldstændig skrabet for lidt mere avancerede funktioner.

Blandt andet kan man nu åbne et preview-vindue, hvor man i realtid ser den “printede” version af den tekst man arbejder på i Markdown ved siden af.

IA har også et fint spektrum af eksport-muligheder, der i hvert fald opfylder mine behov. Der er jo det med Markdown, at det er supergodt at skrive i, men når man skal dele teksten skal den helst formatteres eller vises uden alle de små # og * koder alle vegne.

IA kan dele teksten som Markdown, HTML, PDF, Microsoft Word – og man kan også manuelt kopiere tekst som RTF, så det fx er nemmere at sætte ind i en email eller lignende.

Jeg glæder mig også til at skulle skrive noget lidt længere, så jeg kan prøve at indsætte bokse med andre tekster eller billeder, så man kan samle fx forskellige afsnit af en lang tekst ét sted, uden at skulle se den fulde tekst hele tiden.

Endelig findes der muligheden for at sætte IA til at tjekke éns grammatik og skrivestil, men for det første lyder det ikke særlig tiltrækkende for mig, for andet virker det ikke på dansk alligevel…

Små knaster…

Jeg er stadig i den første uges tid med at bruge IA i hverdagen, så der er stadig enkelte små knaster.

Nogle af dem er selvskabte, fordi jeg prøver at integrere IA, NotePlan, 1Writer og et par andre apps omkring mine Markdown-filer, og fordi jeg er igang med at implementere et nyt skrive-blog-flow.

Men enkelte irritationsmomenter kommer dog andetsteds fra.

Fx kan man ikke på iOS tilgå Dropbox direkte, men skal ind at åbne hver af de filer man gerne vil skrive i. Det er vist noget ballade mellem Apple og Dropbox (og Microsoft) omkring API’er, men det er i hvert fald besværligt.

Ellers er vi ude i småting som at jeg ikke kan vælge at teksten i ‘biblioteket’ (oversigten over mine filer) skal være større (jeg kan selvfølgelig godt ændre i størrelsen i selve den tekst jeg skriver).

Er det noget for dig?

IA Writer er nok en ‘acquired taste’ som det hedder. Man skal jo have behovet for at skrive (meget), og have et workflow der inkorporerer Markdown.

Og så skal man synes det er sjovt, eller i hvert fald befordrende for éns arbejde, at man er relativt begrænset i interface og funktioner, mens man skriver.

Til gengæld får man så en superresponsiv app, et dejlig rent og ligetil sted at arbejde med tekst, og alle de fordele som det giver at gemme alting i filer på computeren, som kan deles med andre apps, og som ikke er lukket inde på en eller anden firmaserver.

Jeg giver IA Writer 4,5 fine ⭐ (og åbenbart også en hel masse 💸).

Up next Chippen fejrer 7-årsdag Ice, ice baby
Latest posts Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration