|||

Et skridt frem og to email-eksperimenter lige tilbage i fjæset…

Det er ikke altid lige sjovt at have apps og tjenester som hobby. Det kan være frustrerende, småstressende, halvdyrt og eksistentielt udfordrende.

I hvert fald for mig…

Men jeg tænker også at modeltogs-entusiaster eller de strikke-glade kan støde på frustrerende forhindringer indimellem, som får dem til at spørge “hvorfor er det lige at jeg sidder og bruger værdifuld tid på at slås med…” hvad det nu er de slås med.

Hvorom alting er, så har jeg de sidste par uger været på jagt efter et alternativ til Fastmail. Ikke fordi jeg egentlig har været specielt utilfreds med Fastmail, men det gik op for mig (med 2 års forsinkelse), at de faktisk ligger i Australien.

Det fik mig til at tænke på, at jeg hellere vil støtte et europæisk firma, og måske oven i købet samtidig finde en email-udbyder der kører på grøn energi?

Og så gik jagten ind.

Scary mail-jonglørScary mail-jonglør

Mine ønsker til mail

Jeg var umiddelbart hooked på Proton, som jeg har haft konto hos siden de var i tidlig beta – men tjenestens fokus på privatliv kræver at man bruger deres egne apps på mobil og Padde, og evt. et clunky stykke værktøj de kalder en Bridge, hvis man vil have sin email til at fungere i Apple Mail.

Det synes jeg er for begrænsende, så jeg begyndte at formulere nogle ønsker.

Tjenensten skal:

  • kunne bruges med mit eget domæne – det er hele ideen med den
  • have fokus på privatliv (uden nødvendigvis at være fuldstændig paranoid – jeg er først og fremmest interesseret i ikke at blive solgt til annoncemad)
  • kunne bruges i tredjeparts email-apps som Mail, Canary, Spark, etc
  • ligge i Europa
  • køre på grøn energi
  • helst være rimelig i pris, og uden alt for mange unødvendige ekstraydelser

De forskellige behov gjorde jagten relativt besværlig – omvendt blev feltet af mulige email-udbydere snævret ganske hurtigt ind.

Lad os tage et kig på dem, med et par hurtige vurderinger af tjenesterne med udgangspunkt i mine ønsker og behov:

Mailbox

Mailbox.org er en af de mest anbefalede, og scorer relativt højt hos mig. Den ligger i Tyskland, bruger 100% grøn energi, sælger ikke mine data, kræver ikke navn og addresse for at lave konto, og er i det hele taget aldeles sympatiske.

Mine forbehold gælder primært prisen. Det koster€3/md for relativt sølle 10GB mail-lager, og så skal man op på hele €9/md for at få 25GB. Aktuelt bruger jeg omkring 7-8GB, så det kan hurtigt blive lidt klemt.

Startmail

Hollandske Startmail er også en solid og velkendt spiller. De har solid support og prisen er lidt mere moderat – 20GB koster €6.25 om måneden. Til gengæld fortæller Startmail ikke noget om hvor deres strøm kommer fra, så det trækker jo lidt ned.

Posteo

Posteo fra Tyskland boblede også lidt i konkurrencen. “Grøn, sikker og reklamefri”, som de skriver. Desværre kan Posteo ikke bruges med mit eget domæne. Fail.

Infomaniak

Prisen for det mest kiksede navn går nok til denne tjeneste i Schweiz, som ellers ser ret proffi ud. Udover email har de stort set en fuld pakke, med cloudlager, web hosting, chat, videomøder og så videre, og de kører på grøn energi, har fokus på privatliv og sikkerhed og hele baduljen.

Det bekymrer mig dog en lille smule, at de netop har så mange forskellige produkter i stedet for at have fokus på én ting, men…det kan jo være de er gode til det hele?

Njaeh, de er i hvert fald ikke gode til at være overskuelige. Jeg brugte 17 minutter på ikke at kunne finde ud af hvad deres email-tjeneste egentlig koster, eller den relevante hjælpeside til opsætning af DNS. Så…nej tak.

Soverin

Soverin.net var fuldstændig ukendt for mig indtil jagten gik igang, men tjenesten røg hurtigt frem i feltet: Fokus primært på email, gode priser (€3.25/md for 25GB mail-lager), og med privatliv og grøn energi i højsædet. Soverin ligger i Holland, så det er også ok.

Nåja, og så er jeg vild med looket på deres site. Og det er jo en virkelig professionel måde at vurdere en email-tjeneste på…

Anyway, jeg besluttede mig faktisk for – torsdag aften ved 21-tiden – at prøve Soverin, og gik hele vejen med DNS-records og opsætning i email-apps.

Suk, suk og atter suk

Og her er det så vi kan vende tilbage til hvorfor jeg nogle gange bliver lidt træt af mig selv og min dimse-hobby. For Soverin virkede selvfølgelig ikke specielt overbevisende, da jeg alt for sent, dumt og uoverlagt kastede mig over projektet.

Først blev jeg ret sur over at de fortalte månedsprisen på forsiden, men at man skulle betale for et år ad gangen når man lavede sin konto. Jeg gjorde det dog, i håbet om at have valgt rigtigt.

Det var så – spoiler alert – 29 Euro lige ud af vinduet.

Dernæst sloges jeg med DNS-opsætningen, som jeg opdagede var ret mangelfuldt dokumenteret (og det er ikke fordi jeg aldrig har gjort den slags før), og endelig var der funktioner der ganske enkelt ikke virkede – fx kunne jeg ikke gemme mit telefonnummer, fordi den bekræftende SMS aldrig kom, selv ikke efter 5 forsøg.

Så i ren og skær utålmodig irritation nukede jeg simpelthen min konto hos Soverin igen fredag formiddag kl 10. Det blev med andre ord en kort fornøjelse.

Jagten fortsætter

Det betyder altså også, at jagten fortsætter – mens jeg i mellemtiden selvfølgelig bare fortsætter på Fastmail. Mailbox ligger dog som sagt højt på listen, selvom jeg måske lige skal rydde lidt op i de store vedhæftede filer, hvis jeg skal skifte.

Nå, om ikke andet kan jeg trøste mig med, at den slags tossede projekter jo giver mig anledning til at skrive lange brokkerier her på bloggen…

Bonus – de ekstra sikre tjenester

Jeg kiggede i øvrigt også lidt på tjenester med stort fokus på E2E, selvom jeg relativt hurtigt blev enig med mig selv om, at de var for tunge at danse med.

Det bliver nemlig lidt stramt for en app-entusiast at være tvunget til at bruge de topprivate firmaers egne apps (som sjældent er specielt fantastiske).

Jeg nåede dog at bruge en masse tid i sidste uge på at tjekke Proton-tilbud, lave en test-konto hos Tutanota og eksperimentere med opkomlingen Skiff (som er lækker, men afgjort ikke stabil nok til prime time endnu).

Det betyder også, at selvom jeg synes Proton, Tutanota og Skiff ser ret fine ud – med hver deres fordele og ulemper – så røg de altså ud af konkurrencen i denne omgang.

Men de er absolut værd at tjekke ud, hvis du er på jagt efter høj sikkerhed og stort fokus på privatliv, og du ikke er helt så optaget af apps som mig 😉

PS. Hvis du kan tippe mig om en tjeneste jeg fuldstændig har overset – som ellers nogenlunde matcher mine ønsker, selvfølgelig – så sig endelig til!

PPS. Jeg ved ikke om jeg synes DALL-E lige nailede den her…

Up next Tower of Power Towers of Powers
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot