|||

Årets Tema 2024

Som jeg skrev forleden er det her ved årsskiftet tid til at vælge Årets Tema, et løst guidende princip som forhåbentlig kan fungere bedre i hverdagen end de gammeldaws nytårsforsætter.

Siden da har jeg så gået og boblet en del over hvilke aspekter af mit liv, mit arbejde og min hverdag jeg gerne vil have ekstra fokus på de næste 12 måneder?

Det er jo ikke fordi jeg mangler ting at forbedre, og der har været en del forskellige mere eller mindre konkrete muligheder i spil.

Sundhed og balance?

Jeg har fx i det forgangne år læst bogen Built to Move og er blevet ganske inspireret til blandt andet at fokusere på at træne og vedligeholde min balanceevne, mit åndedræt og min fleksibilitet.

Faktisk brugte jeg sidste weekend på at udvælge foreløbig 5 af bogens 10 fokusområder, som jeg vil forsøge at integrere i min hverdag. De blev med det samme oprettet som vaner i min trofaste Streaks-app, så jeg både bliver mindet om dem og kan følge hvordan det går med at overholde dem.

Det betyder også, at jeg kunne slippe lidt nemt omkring at finde på et Årets Tema 2024 ved bare at sige at temaet er “sunde vaner”, og så er jeg allerede igang. Men det synes jeg er lidt snyd.

Et andet muligt tema var faktisk inspireret af en af Built to Move-vanerne, nemlig balance.

I bogen handler det selvfølgelig om fysisk balance (en af øvelserne er at stå på ét ben med lukkede øjne og undgå at skulle støtte med den løftede fod), men jeg kunne godt forestille mig at udvide det til også at handle om den omstridte work/life-balance, balancen mellem “svære” og “lette” bøger, balancen mellem at vedligeholde det sociale netværk og dyrke min introverte blive-hjemme-trang, og så videre.

2024 – gammelt tema med nyt twist

Men jeg er endt med at vælge en variation af et tema, som jeg faktisk har haft på bane hele TO gange tidligere. Det kan godt være at det også er en slags snyd, men jeg vælger nu at se på det sådan, at det giver mig en ny chance til at forsøge at blive bedre til noget jeg ikke synes jeg er så god til.

Og for nu ikke at trække spændingen(!) yderligere, så kan jeg afsløre at Årets Tema 2024 er – trommehvirvel:

“Hvem, Hvad, Hvor, Hvordan og Hvorfor?”

Årets logoÅrets logo

Temaet er et spin på min udfordring med at genopdage, udvikle og fastholde en nysgerrighed i hverdagen, et tema som jeg først dyrkede i 2019. Og så var det egentlig planen at 2023 skulle have været et år med “Nysgerrighed 2.0” som tema, men det blev ændret til “Nærvær”, som man også kan læse om i forrige blogpost.

Men nu giver jeg altså mig selv en chance mere, og den grundlæggende udfordring har sådan set heller ikke ændret sig fra 2019, hvor jeg skrev:

Jeg kan godt finde ud af at stille spørgsmål, når jeg møder folk og især når jeg laver interviews, men når jeg sidder og tjekker nyheder eller dimser på Twitter [som jeg stadig var på dengang], så er jeg slem til bare at springe let henover referencer, links eller kommentarer jeg ikke umiddelbart kan afkode.

Så en af mine missioner for det kommende år er at blive bedre til at fokusere på de ting, jeg ikke ved eller ikke lige forstår - og så gøre en indsats for at blive klogere. Det er altså ikke nødvendigvis det store selv-uddannelsesprojektet, men skal ske i det små i hverdagen.

Jeg synes ikke, at det dengang gik supergodt med at holde fast i nysgerrigheden, og det er naturligvis også en af årsagerne til at jeg prøver igen.

Nysgerrighed 3.0?

Denne gang vil jeg dog forsøge mig med en lidt mere struktureret tilgang – man skal jo aldrig gå glip af muligheden for at lægge endnu en vane i Streaks…

Mere specifikt så består planen indtil videre af to-tre dele – med forbehold for at det sagtens og sandsynligvis kan ændre sig henad vejen.

Første del er en note i Drafts, hvor jeg hurtigt kan skrive ord, begreber, links, navne eller andre store og små ting, som jeg ikke umiddelbart er fortrolig med. Det kan være fordi det er personer jeg ikke kender, etymologi jeg har lyst til at grave ned i, eller nyhedshistorier der simpelthen er gået min næse forbi.

(Hvad handler valget om i Sydkorea? Hvorfra stammer ordet ‘massakre’? Hvordan pokker kan robo-callere bruge mit telefonnummer til at ringe til andre?)

Anden del er selvfølgelig at vende tilbage til noten med jævne mellemrum, for at udforske (nogle af) de ting jeg har skrevet ned.

Umiddelbart tænker jeg, at det måske er 3 gange om ugen, hvor jeg skal bruge 2-5-10 minutter på at blive bare en lille smule klogere. Og det skal altså afgjort også føjes til mine ugentlige vaner i Streaks, så jeg kan følge hvordan det går.

Tredje del er indrømmet stadig i idéfasen, men jeg overvejer om jeg måske også skal forsøge at koge det jeg finder ud af ned i små “Today I Learned”-toots eller -blogposts? Dels for at holde mig selv fast på udfordringen, dels udfra en betragtning om at man først for alvor har lært noget, når man kan forklare det til andre. Men det er som sagt stadig noget jeg ikke har lagt mig fast på.

Uanset hvad, så vil jeg gerne byde mig selv – og måske også dig? – velkommen til 2024 og temaet “Hvem, Hvad, Hvor, Hvordan og Hvorfor?”

PS. Illustrationen er naturligvis det hjemmstrikkede tema-logo, som kommer direkte og stadig varm fra Assembly-appen på min Padde…

Up next Årets tema 2023 – sådan gik det Christiansborg i tåget morgenlys
Latest posts Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration