|||

Årets ord 2023

Det er ved at være fast tradition for mig, her i min efterhånden ikke-så-nye tilværelse som selvstændig, at jeg forsøger at sætte en slags fokus eller tema for årene.

Det hører naturligvis med til projektet, at jeg også evaluerer om det forgangne år så levede op til sit motto.

Jeg skrev første gang om det på bloggen her, og hvis man er nysgerrig kan kan man læse sidste års post her – med review af 2021 og planen for det nu næsten forgangne 2022.

Og nu er tiden så kommet til et tilbagekig på hvordan det så gik med i år, og selvfølgelig hvad jeg planlægger at sætte som årets tema for 2023.

Dette er altså ikke et decideret tilbagekig på mit arbejdsår – det følger i slutningen af januar, som er der jeg markerer mit årlige jubilæum som selvstændig – ‘mottoet’ handler mindst lige så meget om min private tilværelse som mit professionelle liv.

2022 in review

Som man evt. kan læse mere om ovenfor, så gik tingene ret galt i 2021 (årets ord var ‘Perspektiv’), så jeg snød og gjorde temaet for 2022 til ‘Nyt perspektiv’.

Målet var basalt set det samme:

Det handler om at finde små kurser, bøger, videoer, podcasts eller andet, der har til formål at lære mig noget nyt – helst relevant og vigtigt, men uden en fast dagsorden eller mål. Eller det kan være nye slags opgaver, der kan være med til at udfordre mine rutiner og kompetencer og måske give mig ny inspiration til supplerende og/eller alternative fremtidsmuligheder.

Desværre gik det ikke meget bedre i anden omgang. Jeg forsøgte mig med en fast blok i kalenderen hver tirsdag, men den blev alt for ofte stjålet til opgaver og forefaldende arbejde i stedet for inspiration, kurser, etc.

Jeg tog dog med på en håndfuld konferencer og seminarer for at samle inspiration, og læste nogle fagbøger og artikler, men slet ikke nok til at kunne erklære 2022 for en succes, når det handler om at følge mit inspirations-tema.

Jeg giver mig selv 5 ud af 10 mulige ⭐.

2023 – nyt gammelt motto

Men hvad skal jeg så finde på til 2023?

Jeg har i løbet af december boblet over mulighederne – selvom jeg langt fra er så organiseret og investeret i ideen om Yearly Themes som CGP Grey og Myke Hurley, som jeg jo har stjålet konceptet fra.

Jeg overvejede fx at fokusere på at være mere bevidst om mine valg og handle med større intention, på at give mere til fællesskabet, og (igen) på at lære nye ting.

Det var især den sidste der boblede lidt – selv efter to års relativ fiasko med tilsvarende mottoer. Der er bare noget dér, som jeg ikke rigtig kan slippe.

Så jeg boblede videre over det med at lære noget, og det med at søge nye perspektiver, og blev ved med at vende tilbage til at tænke på et tidligere inspirations-ord, nemlig 2019-temaet “Nysgerrighedens År”.

Og som jeg allerede har bevist, så holder jeg mig ikke tilbage fra at gentage mig selv – og derfor erklærer jeg hermed 2023 som året for “Nysgerrighed 2.0”.

Nysgerrighed er en livskraft

Okay, det er måske at stramme den en anelse, men alligevel: hvis man ikke er nysgerrig på sin omverden, sine medmennesker eller på fremtiden, så har man jo mere eller mindre givet op – og hvorfor skulle man så blive her?

Oprindelig skrev jeg om nysgerrighed i 2019:

En af mine missioner for det kommende år er at blive bedre til at fokusere på de ting, jeg ikke ved eller ikke lige forstår - og så gøre en indsats for at blive klogere. Det er altså ikke nødvendigvis det store selv-uddannelsesprojektet, men skal ske i det små, i hverdagen. Bare 2-5-10 minutter en gang om dagen, hvor jeg opsøger viden om noget nyt.

Og dét skal stadig være kernen i 2023 og version 2 – at blive bedre til at handle og søge ny viden alle de gange jeg ser et opslag på Mastodon eller læser en overskrift i min RSS-læser, som jeg ikke umiddelbart forstår eller kan sætte i kontekst.

Mere nysgerrighed!Mere nysgerrighed!

Det lille twist, som gør det til et 2.0, skal så være, at jeg ikke “kun” er nysgerrig i det små, i hverdagen, men også professionelt skal være lidt bedre til at grave ned i ting der ligger inden for mit felt – også selvom jeg ikke lige står og skal bruge det til noget konkret.

For eksempel sprang jeg næsten fuldstændig henover al snakken om ChatGPT og prøvede ikke selv nogle af værktøjerne – simpelthen fordi jeg ikke skulle tale om det i en podcast eller fortælle om det i et oplæg. Og dét tog jeg som et tegn på, at jeg bliver nødt til at genoplive min nysgerrighed.

Her i 2023 planlægger jeg i øvrigt at lave en slags kvartals-evalueringer, ikke mindst for i højere grad at holde mig selv op på planen.

Stay tuned.

Up next Nosta-triphop Når jeg lytter musik er jeg gammeldags nok til for det meste at lytte til albums, snarere end playlists (selvom jeg har nogle stykker, fx med gode Godmorgen 2023
Latest posts De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen