|||

Markdown med Typora

Jeg har jo efterhånden en ret lang affære med Markdown, som er den tekst-form jeg oftest skriver i.

Det gælder især længere tekster og manuskripter, men også min daglige planlægning foregår faktisk med Markdown, i form af appen NotePlan.

SkriveværktøjSkriveværktøj

Noget af det fikse ved mit aktuelle setup er, at jeg via NotePlan bare gemmer alle mine noter direkte i Finder på Mac’en (som så bliver syncet via CloudKit til Padde og iPhone).

Det betyder at jeg også kan bruge en hvilkensomhelst alternativ Markdown-app til at skrive og redigere i de samme filer – uden at skulle til at fifle med at kopiere, holde styr på versioner og al den slags.

Det betyder fx at DENNE linje er skrevet i appen IA Writer, mens DENNE linje er skrevet i Typora-appen. Og jeg kan skifte fuldstændig frit mellem de to, hvis jeg har lyst. 🥳

Alternative skriveapps

På iOS og iPadOS har jeg længe brugt 1Writer til Markdown-skriverier i mit filsystem, men dén app eksisterer desværre ikke på Mac.

(Update: Jo, iPad-versionen af 1Writer kan faktisk køres på Apple Silicon-Macs, men det fungerer ikke overvældende godt…)

(Til gengæld er denne linje skrevet netop i 1Writer på Padden, for dét kan nemlig også lade sig gøre. Og fordi jeg faktisk synes at 1Writer er blevet lidt sløv, så er denne linje skrevet med Pretext-appen på iPad. Heyho.).

Men jeg kunne godt tænke mig at bruge den samme app på tværs, og derfor har jeg længe haft kig på IA Writer, men slår mig lidt i tøjret, af to årsager:

  1. IA Writer koster $30 på BÅDE macOS og iOS, så det bliver relativt dyrt at købe IA til både Mac og mobile dimser
  2. IA er skrabet og minimalistisk, og har ganske vist en masse nørdet street cred, men jeg må indrømme at jeg også i hverdagen synes det er rart at kunne se Markdown-teksten renderet uden at se selve koderne.

Derfor har jeg været på jagt efter et alternativ, og er netop idag igen faldet over Typora, som jeg tidligere har fiflet lidt med, uden at den dog blev hængende…

Typora koster $15, og det er alligevel en vis forskel. Og samtid renderer Typora altså Markdown-koderne til et preview mens man skriver, hvilket i hvert fald nogle gange er det rareste.

Til gengæld har Typora så ikke en iOS-app, men dér kan jeg jo så fortsætte med at bruge 1Writer i stedet. (Eller Byword eller Pretext eller en helt tredje app…).

Det er trods alt mestendels på Mac’en, at jeg sidder og skriver længere tekster og har behov for et alternativ til NotePlan, der i dén sammenhæng hurtigt føles rodet, med sin kalender, sine tasks og så videre.

Det foreløbige valg…

Både IA og Typora (og 1Writer og Pretext og Byword) kan tilgå mine lokale filer – det er jo ligesom hele pointen. De har forskellige måder at gøre det på, og forskellige visuelle tilpasningsmuligheder og så videre, men der er fordele og ulemper ved begge dem alle.

Foreløbig hælder jeg nok mest til Typora, af ovennævnte grunde – selvom jeg fortsat vil holde udkig efter alternative Markdown-apps, der kan tilgå filerne direkte i Finder (og på iPadOS).

Så vidt jeg lige kan se er Typora lavet i Electron (et cross-platforms-værktøj til app-udvikling) – og jeg ved ikke helt om det er årsagen, men det føles faktisk som om Typora er 3-5 millisekunder forsinket, når jeg skriver i appen.

Det kunne jeg godt forestille mig vil være irriterende i længden, men nu skal jeg jo lige prøve det af nogle dage.

Og så kender jeg også mig selv godt nok til at vide, at jeg sikkert om en måned vælger at hoppe tilbage på Craft eller prøver Obsidian, så hele ideen med “fælles adgang” for forskellige apps til filer i en synkroniseret mappe er lige meget.

Vi får se.

Up next In the rough Kan dyre IA alligevel blande sig? Jeg tænkte egentlig forleden, at Typora på Mac var den bedste måde at redigere Markdown-noter. Nu er jeg så blevet i tvivl. IA er langt mere
Latest posts I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud? Det er i hvert fald et statement Den store uvidenskabelige chatbot-test Skærme, AI-venner og total afhængighed Sic Transit Gloria Metallus Netværk for imaginære podcasts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot