|||

Markdown med Typora

Jeg har jo efterhånden en ret lang affære med Markdown, som er den tekst-form jeg oftest skriver i.

Det gælder især længere tekster og manuskripter, men også min daglige planlægning foregår faktisk med Markdown, i form af appen NotePlan.

SkriveværktøjSkriveværktøj

Noget af det fikse ved mit aktuelle setup er, at jeg via NotePlan bare gemmer alle mine noter direkte i Finder på Mac’en (som så bliver syncet via CloudKit til Padde og iPhone).

Det betyder at jeg også kan bruge en hvilkensomhelst alternativ Markdown-app til at skrive og redigere i de samme filer – uden at skulle til at fifle med at kopiere, holde styr på versioner og al den slags.

Det betyder fx at DENNE linje er skrevet i appen IA Writer, mens DENNE linje er skrevet i Typora-appen. Og jeg kan skifte fuldstændig frit mellem de to, hvis jeg har lyst. 🥳

Alternative skriveapps

På iOS og iPadOS har jeg længe brugt 1Writer til Markdown-skriverier i mit filsystem, men dén app eksisterer desværre ikke på Mac.

(Update: Jo, iPad-versionen af 1Writer kan faktisk køres på Apple Silicon-Macs, men det fungerer ikke overvældende godt…)

(Til gengæld er denne linje skrevet netop i 1Writer på Padden, for dét kan nemlig også lade sig gøre. Og fordi jeg faktisk synes at 1Writer er blevet lidt sløv, så er denne linje skrevet med Pretext-appen på iPad. Heyho.).

Men jeg kunne godt tænke mig at bruge den samme app på tværs, og derfor har jeg længe haft kig på IA Writer, men slår mig lidt i tøjret, af to årsager:

  1. IA Writer koster $30 på BÅDE macOS og iOS, så det bliver relativt dyrt at købe IA til både Mac og mobile dimser
  2. IA er skrabet og minimalistisk, og har ganske vist en masse nørdet street cred, men jeg må indrømme at jeg også i hverdagen synes det er rart at kunne se Markdown-teksten renderet uden at se selve koderne.

Derfor har jeg været på jagt efter et alternativ, og er netop idag igen faldet over Typora, som jeg tidligere har fiflet lidt med, uden at den dog blev hængende…

Typora koster $15, og det er alligevel en vis forskel. Og samtid renderer Typora altså Markdown-koderne til et preview mens man skriver, hvilket i hvert fald nogle gange er det rareste.

Til gengæld har Typora så ikke en iOS-app, men dér kan jeg jo så fortsætte med at bruge 1Writer i stedet. (Eller Byword eller Pretext eller en helt tredje app…).

Det er trods alt mestendels på Mac’en, at jeg sidder og skriver længere tekster og har behov for et alternativ til NotePlan, der i dén sammenhæng hurtigt føles rodet, med sin kalender, sine tasks og så videre.

Det foreløbige valg…

Både IA og Typora (og 1Writer og Pretext og Byword) kan tilgå mine lokale filer – det er jo ligesom hele pointen. De har forskellige måder at gøre det på, og forskellige visuelle tilpasningsmuligheder og så videre, men der er fordele og ulemper ved begge dem alle.

Foreløbig hælder jeg nok mest til Typora, af ovennævnte grunde – selvom jeg fortsat vil holde udkig efter alternative Markdown-apps, der kan tilgå filerne direkte i Finder (og på iPadOS).

Så vidt jeg lige kan se er Typora lavet i Electron (et cross-platforms-værktøj til app-udvikling) – og jeg ved ikke helt om det er årsagen, men det føles faktisk som om Typora er 3-5 millisekunder forsinket, når jeg skriver i appen.

Det kunne jeg godt forestille mig vil være irriterende i længden, men nu skal jeg jo lige prøve det af nogle dage.

Og så kender jeg også mig selv godt nok til at vide, at jeg sikkert om en måned vælger at hoppe tilbage på Craft eller prøver Obsidian, så hele ideen med “fælles adgang” for forskellige apps til filer i en synkroniseret mappe er lige meget.

Vi får se.

Up next In the rough Kan dyre IA alligevel blande sig? Jeg tænkte egentlig forleden, at Typora på Mac var den bedste måde at redigere Markdown-noter. Nu er jeg så blevet i tvivl. IA er langt mere
Latest posts Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg Søgning på steroider Komplet irrationelt kamera-begær Efter gadefesten Syv år som selvstændig Tirsdags-udsigt Ny abonnementtracker-app Skulderklap fra min digitale assistent Tillykke med de 40 til Macintosh Nye tanker om produktivitet og processer 100 små ideer Blad i frostvejr Promptkursus Harddisk-jubilæum 14.190 skridt om dagen Christiansborg i tåget morgenlys Årets Tema 2024 Årets tema 2023 – sådan gik det Floaking Feriearbejde Dagens ristning Sic Transit Gloria Macintosh