|||

Syv år som selvstændig

Det er næsten ikke til at fatte, men her den 1. februar er det søreme hele 7 år siden jeg sprang ud som selvstændig efter mange, mange år i DR – og det er blevet tid til den traditionelle årlige status-opdatering.

TL;DR Jeg stadig så privilegeret at jeg nærmest ugentlig må knibe mig i armen. Jeg har et varieret og spændende hverdag, med 3-4 mere eller mindre faste podcastprojekter, plus de løse tjanser hist og her.

Ikke desto mindre er jeg stadig altid nervøs for hvor længe det holder, og derfor altid på udkig efter nye opgaver. Og jeg kan stadig ikke holde mig fra jobannoncerne – selvom jeg må indrømme, at jeg efter 7 år som selvstændig nok er begyndt at betragte mig selv som unemployable hvis vi taler om fuld tid og fast arbejde 😉

Tilbagekig – op og ned

Det går selvfølgelig altid op og ned i arbejdslivet, men jeg har generelt haft nogle rigtig gode oplevelser og opgaver i det forgangne års tid.

Jeg skal nok lade være med at gennemgå alting slavisk, men her er en håndfuld højdepunkter:

  • I april to jeg chancen og pitchede ideen om et nyt koncept til den AI-podcast som jeg laver for de fantastiske mennesker i AI Denmark-projektet. Det sagde de heldigvis ja til, så nu udkommer podcasten hveranden uge i stedet for de vanlige 7-8 episoder om året, og i stedet for “kun” at handle om de deltagende SMV’er i projektet, så ser AI Denmark 2.0 nu på mange forskellige slags AI og perspektiver på AI, dog fortsat “med danske briller.” Det er jeg vildt glad for!
  • RumSnak, som jeg laver med naturkraften Tina Ibsen, er også fortsat i højt gear. I 2023 lavede vi flere live-arrangementer, afholdt en festival og skrev en bog sammen (“Danmark i Rummet”, L&R), og i november havde vi fornøjelsen af at lave et live-interview med @Andreas Mogensen oppe fra ISS (altså, Andreas var på ISS – vi sad på SDU i Odense…).
  • Apropos Andreas, så havde jeg også inden hans mission en fin oplevelse med lanceringen af projekt Rumrejsen 2023, hvor jeg fik lejlighed til at ryste hånd med både Andreas og vores daværende kronprins, nu konge. Jeg glemte naturligvis alt om kotume og protokoller, og sagde bare “goddag, jeg hedder Anders”. Ah, well.
  • Mit efterhånden mangeårige samarbejde med med Michael Caspersen og It-vest om podcasten “Computational thinking – at tænke med maskiner” triller også derudaf. Vi udgiver uregelmæssigt, men engageret, og har i år blandt andet haft fokus på universiteternes arbejde med at skabe “digitalt kompetente kandidater”.
  • Og så havde jeg også igen i år den ære at være moderator i det store telt på BLOOM-festivalen. Det er ved at være fast tjans, og afgjort et af årets højdepunkter – en dejlig weekend med fokus på natur og videnskab under træerne i Søndermarken, omgivet af kloge, begejstrede mennesker i forårsstemning.

Derudover havde jeg også en række mindre opgaver – foredrag, moderatortjanser, medvirken i diverse podcasts og radiprogrammer, og så videre. Nogle gange er det presset, men som regel er det sjovt og giver variation i hverdagen.

Ikke alting lykkes

Som sagt har der også været nogle mindre fantastiske oplevelser – dog heldigvis ikke særlig mange – og de handler nok mere om min egen tendens til bekymring og tristhed end om egentlige karrieremæssige udfordringer.

Der er dog én ting, jeg synes det er værd at fortælle om – fordi den alligevel havde en god afslutning!

Som nævnt kigger jeg stadig jobannoncer, og i foråret faldt jeg over et opslag som nærmest fik mig til at falde ned af stolen – en position som såkaldt ‘tech scout’ hos KODA, med fokus på at lave research og (intern) kommunikation om nye teknologier, og så med mulighed for at gøre det på deltid, så jeg kunne fortsætte med (nogle af) mine podcast-projekter.

Det var helt oplagt lige mig, synes jeg, og det ville passe fantastisk til min drøm om at kombinere noget fast og længerevarende med den ugentlige rytme af podcast-produktion.

Jeg fik dog ikke jobbet – selvom jeg var til god samtale – men det var der en rigtig god grund til! For uanset at jeg egentlig synes at jeg passede godt til jobbet, så var der INGEN tvivl om at stillingen i virkeligheden var som skabt til min tidligere DR- og Techliv-makker Nicolai Franck.

Udover at være en af landets mest kompetente techjournalister, så har han også en fortid i musikbranchen, og er i øvrigt en superengageret, detaljeorienteret og vidende mand. Så på trods af at han altså snuppede jobbet for næsen af mig (bilder jeg mig ind), så er jeg aldeles glad for at KODA valgte Nicolai 😃

Hvad bringer 2024?

Der er naturligvis meget usikkerhed i joblivet for mange af os, og det gælder nok dobbelt når man er freelancer. Alligevel er der dog en hel del ting, der indtil videre ser ud til at komme til at fylde mine dage og uger i år.

  • Jeg fortsætter (selvfølgelig) med RumSnak, der har fået fornyet fondsstøtte, og i øvrigt planlægger nye, spændende aktiviteter i ’24– og vi kan også se frem til at fejre episode 100 i efteråret. Det glæder vi os til!
  • AI Denmark-podcasten kører også videre, og da der jo som bekendt sker temmelig meget indenfor AI for tiden, så regner jeg med at det bliver både fascinerende, skræmmende og sjovt at følge udviklingen i de planlagte 22-24 episoder i år.
  • Derudover skal man nok regne med nye episoder af It-vest-podcasten, og der lurer også en ny omgang af podcasten Grundtanker hos Videnskabernes Selskab.

At have så mange mere eller mindre faste opgaver er total luksus, selvom de nok også betyder at jeg må skrue lidt ned for de løse tjanser – på godt og ondt. Udover at de små opgaver jo giver variation og ny inspiration, så er de også med til at holde netværket i gang. Men mon ikke det går?

Alligevel må jeg indrømme, at jeg simpelthen ikke kan slippe den evige scanning af horisonten. Ikke fordi jeg overhovedet er utilfreds med mine aktuelle opgaver – tværtimod! – men fordi det ganske enkelt er mit nervøse gemyt at spekulere over hvordan det dog skal gå altsammen…

Heldigvis er svaret stadig, her 7 år efter jeg sprang ud som selvstændig: Det går aldeles udmærket 😃

Up next Tirsdags-udsigt Efter gadefesten
Latest posts Domæner med løse ambitioner Flyv op og bed om bedre vejr Orion har strammet bæltet Time management på WWDC I havnen Cyklisk selverkendelse – nu med kamera Jeg forsøger at omfavne kaos Den Store Fragmentering Podcast-manus i frit flow Jeg blev ikke hooked på Hookmark Ufrivilligt tjek af ny noteapp Så er vi igang med Bloom 2024 Det glæder jeg mig til på årets Bloom OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline