|||

SAMDATA-kronik - 2020 fremkig

(Skrevet i anledning af denne episode af SAMDATA HK Podcast).

2020 - bliver det større, hurtigere, bedre?

Jeg kan huske hvordan det var, dengang vi nærmede os år 2000. Det var et årstal jeg og stort set resten af verden havde set frem mod med en sovset blanding af håb, drømme, hype, skepsis og angst.

Det er mig stadig en kilde til næsten daglig forundring, at vi ikke bare forlængst har fået år 2000 i bakspejlet, vi står også lige på trapperne til at træde ind i år 2020 - endnu et talmagisk årstal, der for kort tid siden virkede næsten absurd futuristisk.

Men før jeg tackler 2020 for alvor, så tillad mig lige at dykke ned i (meta-)nostalgien endnu et øjeblik.

I 2004 skrev jeg til tidskriftet KULTURO en artikel præcis om det fantastiske og frygtelige i at have levet igennem årsskiftet 1999-2000, og nu befinde sig i et ukendt territorium, uden kort eller kompasretning.

For nu lidt selvoptaget at citere mit dengang ca 33-årige selv:

Set i bakspejlet var det nok en anelse naivt (men det var ikke bare mig!) at forestille sig at verden ville se radikalt anderledes ud efter bare en (nytårs-) nat som alle andre, men tallet 2000 lokkede og lovede, at her var fremtiden!

Jeg kan faktisk huske hvordan det var at opdage science fiction i 80’erne, og dykke ned i visioner og drømme om rumraketter, kæmpecomputere, fremmede intelligensvæsener, robotter, flyvende biler og meget mere. Der var jo en milliard år til år 2000, så selvfølgelig vil verden til den tid være fuldstændig futuristisk.

Fast forward knap 20 år, og der var ved årtusindskiftet en sørgelig mangel på flyvende biler og fast rutefart til Månen. Til gengæld havde vi fået det verdensomspændende internet, mobiltelefoner og en truende millennium bug (der som bekendt dog stort set holdt sine giftige bid for sig selv).

Nu skal jeg være den sidste til at forklejne net-revolutionen, globaliseringen og digitaliseringens både postive effekter og negative konsekvenser - men år 2000 føltes bare ikke rigtig længere så scifi-agtigt, da vi først stod i det. Det var blevet hverdag, og vi havde selv gået hele vejen, og hver eneste gang vi valgte retning blev tusind andre veje lukket - og således havner man i en fremtid der på én gang er fantastisk fuld af forunderlige fænomener, og aldeles hverdagsligt kedelig.

(Jeg benytter lige dette sted til at dele en skummel hemmelighed. Nu har jeg jo i mange år, fra ca 1997-2017, været vært på fremtidsmagsinet Harddisken på P1, og der var det en jævnligt tilbagevendende joke, at alle de nye smarte ting, tjenester og visioner altid var 5 år ude i fremtiden. Selvfølgelig bliver det hele tiden udviklet nyt, men det rigtigt spændende og fantastiske flytter sige hele tiden foran os, for evigt uden for vores rækkevidde).

Og hvad - måske - værre var: da vi vågnede med champagnetømmermænd og computere, der overhovedet ikke havde haft problemer med årsskiftet, så havde vi pludselig ikke længere noget fælles fokus for vores fremtidsvisioner.

Det var først langt senere, at 2020 for alvor begyndte at dukke op som pejlemærke. Personligt gik jeg nok og troede indeni, at der var en cirka 50-50 chance for at ingen af os nogensinde ville opleve 2020, ligesom jeg midt i 80’erne ville gave givet Hold Atomragnarok-2000 gode odds.

Ikke desto mindre formåede vi altså på en eller anden måde at holde snuden nogenlunde oven vande og efter at have krydset 2010 (hold nu kæft, to tusind og TI!?) dukkede 2020 med sit mundrette tryllegentagelse op som en fjern-og-alligevel-tæt-på dato, vi kunne hænge alle vores nye (gamle) drømme op på.

Det galdt naturligvis ikke mindst de store, dyre rapporter fra tusind konsulenthuse, politiske programmer og kommercielle produktvisioner.

Alting bliver større, bedre og hurtigere i 2020 (eller mindre, værre og farligere, når man vender kikkerten, hvad der også er mange der gør). (Bonus - se nedenfor).

Og jeg må indrømme at jeg jo også selv har og er en af dem, der hele tiden smider nye drømme, ny hype og ny frygt på fremtidsbålet.

For tiden er det som bekendt Big Data og kunstig intelligens, der er den gyldne vej til evig lykke i digitaliseringens hellige navn, men det er næsten sagen underordnet.

For når vi rammer 2020 vil vi (igen) opdage, at hverdagen er…ja, hverdag, på godt og ondt, og at de store visioner stadig ligger 5-10-20 år ude i fremtiden, mens vi har fået en helt anderledes verden end den vi håbede på (eller frygtede).

Så det er ikke for at spoile, men i bund og grund er der jo ingen af os der ved hvad 2020 bringer, eller 2025 eller 2045.

Og på mange måder viser de formatterede pdf-rapporter, præsentationerne og de mange 2020-udvalg jo bare, at vi ikke har lært nogetsomhelst af erfaringerne fra tidligere visioner.

Tingene bliver aldrig som vi forestiller os - faste mål langt ude i fremtiden levner os ingen plads til fleksibiltet, agilitet eller forandringsevne når vi bliver klogere og samler erfaringer (data og information, hvis vi taler dén verden), og vi har en tendens til at lukke af for nye input eller medspillere, når kursen først er sat.

Derfor tror jeg, at vi skal blive bedre til at leve efter principper, ikke efter mål og abstrakte visioner langt ude i fremtiden.

Det er der jo også nogle der gør allerede. Fx dukker Facebooks berømte og berygtede “move fast and break things” op i erindringen. Man kunne jo så have ønsket, at de havde valgt et andet princip i stedet - fx “move deliberately and improve things.” Men det er så en anden snak.

Hvis jeg afslutningsvis skal komme med et bud på mit eget 2020-plan…visions…princip…ting, så tror jeg, at jeg vil gribe ned i posen med pejlemærker fra mit eget liv, og foreslå at vi i 2020 (eller måske rettere: i vores fælles fremtid) arbejder efter dette simple princip:

Mindre, men bedre.

Hvad det betyder i din hverdag, på dit arbejde, i din branche - dét er åbent for fortolkning (og det er en god ting)…


BONUS: Jeg lavede to søgninger under skrivningen af denne kronik: “plan 2020” og “vision 2020”. Her er et kun let håndplukket udvalg af resultaterne fra den første side af resultater fra hver.

Statsministeriet - Danmark i a…ger for dansk økonomi mod 2020

Forside: Hvad er EU’s 2020-mål? Hvordan går det med at nå dem?

‎Økologisk handlingsplan 2020 - Miljø- og Fødevareministeriet

Hospitalsplan 2020 Region Hovedstaden

2020-plan for læringsløft - Folkeskolen.dk

The 2020 Plan, Saint Petersburg, FL

Plan 2020 – The Bicentennial Plan for Indianapolis

Esbjerg Kommune Vision 2020

2020 Vision Scotland Health

Vision 2020 - Varde Golfklub

Vision 2020 - Tandlægeforeningen

2020 vision - Danske Advokater

Sundhedsdatastyrelsen - Strategi 2020 - Sundhedsdatastyrelsen

Vision 2020 - Hirtshals Havn

Vision 2020 | Vision | Samsung South Africa

NYC Comprehensive Waterfront Plan - DCP

Energy Vision 2020 - Rocky Mountain Power

Up next Ugens Pensum #22 Ude af loopet Det er lidt spøjst, men jeg føler mig sgu lidt ude af loopet. Siden jeg stoppede på Harddisken - hvor jeg jo var “tvunget” til at følge med på
Latest posts Ikke et job for mig Ønsker til Todoist Heldigt uheldigt foto Bjørnen vender tilbage Hvem tager billedet? Hurra for Houdah Slow water GuestCast – adgang til det udvidede Anders Podcast Universe iPhone Photography Awards 2024 Podcastapps – er det tid at prøve noget nyt Interessant kombination Fragmenteringen rammer også mine læs-senere apps Tilbage til Drafts Elæser-opfølgning PopClip – en af hverdagens helte Slut med ferietempo Sekulære bandeord Fri vilje er en illusion Forgæves jagt på ny elæser Kalenderen som omdrejningspunkt Kirkegårdsstemning fra gåtur Vandretur på den afslappede facon De sidste eventyr i Alperne Flere Alpe-eventyr På eventyr i Alperne I år fylder jeg jod Whiskyklubben drikker danske dramme Sommer-eventyr med nyt tv Grå sommermorgen ved Søerne Meta-blogpost Hvordan ser DIN klimafremtid ud?