|||

Så prøver jeg sgu med Obsidian

De sidste par uger har jeg forsøgt mig med at skrive noter i Obsidian – helt under radaren, og uden at fortælle om det før nu(!)

Jeg har normalt intet problem med at skrive løbende om alle mine små eksperimenter indenfor hashtag-productivity, men af en eller anden grund så synes jeg, at jeg ville tage et par uger med Obsidian før jeg rapporterede tilbage.

Det har nok noget at gøre med, at Obsidian (sammen med Craft) er en af de aller-hippeste apps fra de seneste par år, hvor notetagning jo er blevet den nyeste hotness (igen), og jeg ville gerne lige danne mig et indtryk før jeg blandede mig i balladen.

Samtidig føles projektet også som en ekstra stor mundfuld, fordi det ikke kun handler om en ny app, men også om at tackle den store udfordring med en såkaldt Second Brain og notetagning efter en justeret variation af Zettelkasten.

Research og noter på steroider

Det vil føre alt for vidt at grave dybt ned i dén del af projektet i denne blogpost, men lad mig dog kort sige, at jeg langt fra har et fast greb om en notestruktur eller -rutine endnu.

For udover at skulle vænne mig til Obsidians særlige UI, muligheder og indstillinger, så er jeg altså også igang med at angribe selve min måde at lave research, highlights og noter – i et komplekst samspil mellem browser, read later-tjenesten Matter, database-monstret DEVONthink og så altså Obsidian i al sin intrikate og gennemlinkede tweakbarhed.

Jeg har importeret alle mine aktuelle arbejdsnoter fra NotePlan (det var jo bare Markdown-filer i en mappe), og en god portion af de private, og så skriver jeg løbende notater fra hverdagen i Obsidians ‘Daily Notes’ – og det fungerer faktisk ret fint.

Obsidian er noget mere kompliceret at bruge, og jeg synes nogle gange jeg skal klikke lidt mere end jeg har lyst til – men det er nok prisen for at appen også er langt mere fleksibel og har langt flere muligheder end de fleste note-alternativer.

Og i de store hele fungerer det fint som hverdagsnote-program.

Men så er der jo det dér med highlights og de såkaldte Zettel-noter – og det kræver ikke “kun” tilpasning af selve appen, men også af hele min måde at tage og skrive noter på.

Og dér er jeg altså langt fra i mål endnu – og er stadig i tvivl om hvorvidt jeg nogensinde kommer det. Jeg er ikke sikker på, at den slags notetagning som Obsidian inviterer til overhovedet passer til mine behov.

Altså: Obsidian vil gerne være sådan en slags værktøj, hvor man løbende skriver og udvikler og linker sin viden om alt muligt, så man opbygger en slags ekstern hjerne eller tænke-hjælp.

Bliver det til en anden hjerne?

Jeg ville rigtig gerne prøve at opbygge netop sådan en slags Personal Knowledge Management, og giver det derfor også et stort skud energi i nogle uger (måske måneder), men hvem ved?

Det kan sagtens være at dropper jeg den del af eksperimentet igen, og holder mig til bare at fylde artikler, links og rapporter i DEVONthink, og så bare bruger Obsidian til at skrive manuskripter og små researchnoter til aktuelle podcastepisoder eller oplæg, uden at forsøge at gøre alle input til mine egne tanker, gennem et elaboreret system og masser af gennemskrivning.

Som sagt – vi får se.

Og så endte det alligevel med at blive en halvlang omgang, selvom jeg kun helt overfladisk har berørt ideen med mit eksperiment.

Stay tuned.

Up next KSR fanboy Lille ven i Aarhus
Latest posts OLED blev min skæbne Endelig et sort Apple-kabel Fantastiske Fantastical med forbedret Todoist-integration Shopping under broen Fjernoptagelse med funktionssyge Usynlige filmtricks Nice spot Opdatering fra manipulator-land En tur på skolebænken igen med Coursera Sløv søndag Tekst-manipulator Røsnæs Rundt Meta-mastodon Lys, vand og skygger Er RCMD-appen det digitale benspænd jeg har brug for? En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist Tot – uden knold Musik i listeform Close but no Korte noter – nu i Obsidian Man trækker i en løs tråd… Korte noter Hvilested med hvileplads Tekstet for poesihæmmede Blad i forårssol Anti-mål Grundstofdag har fået sin egen side