|||

Ugens Pensum #16

Let forsinket, pga. miniferie, kommer her Ugens Pensum - der præcis derfor også lidt ekstraordinært handler om ferietips, indsamlet på vores lille tur til Lübeck.

For det første kan man sagtens tage sig en tur derned, når man har taget de mere oplagt besøg i Berlin og Hamborg. Lübeck har langt fra samme storbyagtige boheme-fornemmelse, men er ikke desto mindre hyggelig, overskuelig og propfuld af kultur.

Her er mine tre forslag til oplagte ting at gøre på en tur til Lübeck (der er masser af andre ting at se og opleve, men man skal jo vælge…).

Hanse Museum - handel, kultur, politik og eventyr

Der var virkelig gang i tingene fra 1200-tallet og opefter, hvor købmænd fra Nordtyskland og området omkring Østersøen drog ud for at opdage verden, eller rettere: nye markeder.

De slog sig sammen i det såkaldte Hanseforbund som man sikkert kan huske at have hørt lidt om i historietimerne.

Hele det komplekse samspil af handel, politik, videnskab og kultur er forbilledligt formidlet i det relativt nye Europäisches Hansemuseum, der ligger på nordtippen af Lübeck by-øen.

Her er både interaktive installationer, informative (og individuelt tilpassede) skærme, artefakter i montrer, voksfigurer, kulisser, ting man kan røre ved og hele baduljen.

Absolut et besøg værd! (Og husk at billetten også giver adgang til et besøg andre steder i området, blandt andet klosteret oven på museet).

Buddenbrook Haus

Når jeg er på (ferie-)rejser har jeg for vane at forsøge at finde romaner, der foregår i de byer eller områder jeg besøger.

Denne gang var det helt oplagt at kaste mig over Thomas Manns “Huset Buddenbrook,” der følger en fornem købmandsfamilies storhed og fald, og præcis finder sted i og omkring Lübeck i anden halvdel af 1800-tallet.

Mann modtog Nobelprisen for romanen, så det kommer næppe som en stor overraskelse hvis jeg siger, at den også er aldeles fremragende (i Niels Brunses oversættelse fra 2002, hvis jeg husker ret).

Den er både dragende, underholdende, morsom, tragisk og lærerig, og man suser igennem de mange (mange) sider.

Anyway, det er som sagt altid sjovt at læse bøger der foregår i de selvsamme gader og bydele man går omkring i, men egentlig var tippet her at man besøger museet Buddenbrook Haus i Mengstrasse (naturligvis der, hvor den (fiktive) families prægtige hovedsæde og bolig ligger i romanen).

Jeg var en smule overrasket over, hvor meget af udstillingen der var dedikeret til Thomas Mann, hans bror Heinrich og resten af familien, men da det efterhånden gik op for mig hvor meget selvbiografisk der er i Buddenbrook, så gav alting mening - og under alle omstændigheder er det velformidlet (selv jeg forstod det meste af de tyske tekster) og fint sat op (selvom de engelske tekster godt kunne have været større og siddet lidt højere).

Gå, gå, gå!

Noget af det smarte ved Lübeck, især hvis man kun er der et par dage (og det kan man sagtens, det tager kun 4 timer med tog fra København, så det er en overskuelig tur), er at selve byen og øen den ligger på er meget overskuelig - og man bør helt enkelt gøre en indsats for at gå allevegne og komme rundt i alle de små gader og ind i de mange kirker.

Det kan godt være, at der er mange krogede gader og at man ikke altid ved hvilken vej man vender, men der går sjældent længe før man igen rammer et af de kendte strøg.

Den specifikken anbefaling her fra er, at man går hele øen rundt langs floden - det er stort set samme tur som en kanalrundfart, men man kan gøre det i eget tempo med egne afstikkere.

Byøen er kun ca 5 kilometer i omkreds, så det er en oplagt gåturByøen er kun ca 5 kilometer i omkreds, så det er en oplagt gåtur

(tweet)

Up next Orgel når man næsten taber mobilen So it goes Via Jason Kottkes blog kommer denne påmindelse fra salig Kurt Vonnegut, som engang skrev en liste med gode råd til fremtidens folk og ledere. Det er
Latest posts En uge med udskrifter i Apple Podcasts Der er lyserødt derude How to Blow Up a Pipeline Årets Uafhængige Podcast – RumSnak Pomodoro-eksperiment med AI-twist Tot – uden knold Musik i listeform Close but no Korte noter – nu i Obsidian Man trækker i en løs tråd… Korte noter Hvilested med hvileplads Tekstet for poesihæmmede Blad i forårssol Anti-mål Grundstofdag har fået sin egen side Nostatrip med troubaduren Har jeg nævnt at jeg godt kan lide tåge Hyg og Byg i Billund Udstyret er parat, nu kommer det svære QikReview – Dune 2 Flere spejltræer Regn og blæst i Aalborg Jeg kom til at bestille et kamera Spejltræer Det er AInders der snakker Jeg elsker tåge Obligatorisk ProFie God udvikler-service Cooking with data Navlepillende navneleg